Krijg je familie of vrienden op bezoek met coeliakie? En weet je niet precies hoe je in jouw keuken een glutenvrije maaltijd kan bereiden?
Volg dan de volgende 10 tips om een glutenvrije keuken te krijgen.
Het is daarnaast natuurlijk ook belangrijk om glutenvrije ingrediënten te gebruiken. Er zijn heel veel recepten die van nature al glutenvrij zijn. Maak het je zelf niet te lastig als je voor de eerste keer glutenvrij gaat koken. Dus zet geen quiche, pizza of soufflé op het menu.
- Gebruik schone theedoeken en handdoeken
- Neem een schoon vaatdoekje en spoel de afwasborstel extra goed af (of laat de afwasborstel eventueel een keer meedraaien in de afwasmachine, als je die hebt)
- Controleer bovenste keukenkastjes op kruimels die op het aanrecht kunnen vallen. Misschien bewaar je juist daar je pakken met meel, een broodmandje of een open pak met crackers.
- Broodrooster, broodtrommel en broodplank kan je het beste tijdelijk ergens anders opbergen.
- Gebruik geen houten planken, deegrollers en pollepels, want in de scheurtjes van het hout kunnen zich glutenvolle kruimels verbergen.
- Gebruik geen zeven, gardes ander keukengerei met moeilijke hoekjes en gaatjes om schoon te maken.
- Beter geen aangebroken verpakkingen gebruiken ivm kruisbesmetting (pakjes boter, suikerpotten, pindakaas, jam etc.)
- Controleer alle pannen die je gaat gebruiken of ze goed schoon zijn. Vooral pannen waar vaak pasta in gekookt wordt, vormen een gluten gevaar.
- Als je de oven of magnetron gaat gebruiken, dan moet je daar ook even een doekje doorheen halen. Let vooral op de bakplaat, het rooster en het plafond van de oven.
- Maak het aanrecht schoon.
En natuurlijk, voordat je begint met koken in je glutenvrije keuken, je handen wassen.
Laat je door deze hele lijst niet afschrikken, en maak er een mooi menu van!
Meer informatie vind je op de site van de Nederlandse Coeliakie vereniging.
Geef een reactie