Ik zag ooit de film Sweet Bean (An), een heerlijke langzame film over een oude Japanse dame genaamd Tokue en haar geheime recept voor zoete rode bonen pasta. Deze bonenpasta wordt gebruikt als vulling voor dorayaki, Japanse gevulde pannenkoekjes. Tokue praat en zingt tegen haar kokende bonen. Haar pruttelende adukibonen verschijnen beeldvullend op het bioscoopscherm.
Na het zien van deze film ben ik onmiddellijk naar de winkel gesneld om adukibonen te kopen.
Adukibonen zijn kleine roodbruine boontjes met een stevige bite en een milde, iets zoetige smaak. Ze lijken een beetje op mini kidneybonen. Je komt ze tegenwoordig gelukkig steeds vaker tegen in de winkel.
Als je zelf bonen gaat koken, overweeg dan om veel bonen in een keer te koken. Je kunt een gedeelte invriezen (per portie verpakken en goed labelen). Je kan er een zoete pasta van maken voor op brood, door een gedeelte te pureren en met suiker of sucralose op te koken. Doe eens een paar scheppen bonen door je sla of eet ze als lunch met wat feta en tomaatjes.
Ik kookte deze week een pond adukiboontjes en maakte bonenburgers, vega worstenbroodjes en dorayaki’s.
Aduki bonenburgers smaken het allerlekkerst op een zelfgemaakt glutenvrij hamburgerbroodje!
Aduki bonenburgers
Ingrediënten
- 250 gram gedroogde adukibonen - of een andere bonensoort uit je voorraadkast
- 2 eieren
- 4 eetlepels glutenvrije teff - of gebruik een andere glutenvrije meelsoort: boekweitmeel, sorghum, haver, rijst etc.
- 3 eetlepels havermoutvlokken - glutenvrij
- 2 uien
- 1 teentje knoflook
- 500 gram (kastanje-)champignons
- naar smaak peper, zout en kerriepoeder - glutenvrij
Instructies
- Je kunt ook adukibonen in blik kopen, maar het is een stuk goedkoper om ze zelf te koken. Ik gebruik daar een snelkookpan voor, maar het kan natuurlijk ook zonder. Dan duurt het wel een stuk langer.
- Zet de adukibonen een dag van te voren in de week, zorg dat ze voldoende onder water staan.
- De volgende dag spoel je de bonen af in een zeef. Vervolgens doe je ze in je snelkookpan met water, zorg dat de bonen ongeveer 2 cm onder staan. Vergrendel je pan en breng hem op druk. Kook de bonen ongeveer 10 minuten en laat ze afkoelen onder druk.Als je de druk te snel van de bonen haalt, gaan ze kapot. Dat is voor het bonenburgerrecept niet zo erg, maar misschien wil je een gedeelte van de bonen voor iets anders gebruiken, en dan is het zonde als de bonen stuk zijn gegaan. De kooktijd van peulvruchten is sterk afhankelijk van hoe oud de bonen zijn.
- Snij de uien, knoflook en champignons fijn en bak ze in een grote koekenpan. Laat ze na het bakken uitlekken. (het vocht kan je opvangen en bijvoorbeeld door je soep roeren, het heeft veel smaak en voedingsstoffen die je anders weggooit)
- Meng vervolgens in een grote bak, de (uitgelekte) bonen, meel, eieren, havermout en champignonmengsel. Pureer eventueel een gedeelte met de staafmixer, voor een minder grove structuur.
- Laat het mengsel eventjes rusten, zodat het vocht goed opgenomen kan worden. Als het mengsel nog erg vochtig is, voeg dan nog een eetlepel glutenvrij meel toe.
- Vorm bolletjes van gelijke grootte (ik gebruikte een ijsschep) en bak in een koekenpan met wat olie. Druk de bolletjes in de pan wat platter, zodat je mooie ronde bonenburgers krijgt.
Voor hoeveel burgers is dit recept?
Beste Natalie,
De hoeveelheid burgers die je uit dit recept haalt is afhankelijk van hoe groot je ze maakt. Ik maak zelf het liefste wat kleinere burgers en dan heb je er ongeveer 15. Groetjes Annemieke
Lijkt me een lekker recept.
Is er een alternatief voor de paddestoelen?
Beste Esther,
Ik heb helaas geen ervaring met het vervangen van de paddenstoelen in dit recept. Je kunt ze vast door andere groentes vervangen, maar let er dan wel op dat die niet te vochtig zijn, want als het mengsel te vochtig wordt, is het lastiger om mooie hamburgers te vormen. Succes, groetjes Annemieke
Paddestoelen uit een potje en goed afspoelen maakt ze fodmap arm.
Dankjewel voor de tip! Groetjes Annemieke
Ziet er allemaal lekker uit
Dankjewel!