Bij mij thuis staat er altijd wel iets te pruttelen op het fornuis en mijn oven maakt regelmatig overuren. Ik ben een echte fijnproever!
Het was dan ook een tegenvaller toen ik er jaren geleden achter kwam dat ik een strikt glutenvrij dieet moest gaan volgen. In mijn zoektocht naar lekker eten voor mijn dieet heb ik ontdekt dat ik de meeste standaard verkrijgbare brood- en banketproducten niet lekker vind. Bovendien zitten ze vol met extra suiker, zout en conserveringsmiddelen. Verpakt glutenvrij brood uit de supermarkt is vaak maanden houdbaar…
Daarom ben ik destijds begonnen om alles zelf te bakken. Sindsdien ben ik voortdurend bezig om glutenvrije recepten te ontwikkelen die minstens net zo lekker zijn als de originele mét gluten. Om mijn kennis te delen ben ik begonnen met de website Annemieke Glutenvrij.
In mijn ‘culi lab’ ben ik altijd wel iets aan het bakken, nieuwe recepten uitproberen of bestaande recepten verbeteren.
Glutenvrij bakken en koken is geen drama zoals veel mensen denken. Maar het vraagt wel extra kennis en aandacht. Zo moet bijvoorbeeld de omgeving waarin gewerkt wordt vrij zijn van gluten om kruisbesmetting te voorkomen. En reguliere recepten moeten worden aangepast, net even andere ingrediënten, hoeveelheden en bereidingswijze.
Mijn huis in het centrum van Hilversum bestaat voor een héél groot gedeelte uit keuken. Ik noem het vaak mijn ‘culi lab’, want ik ben altijd wel iets aan het bakken. Nieuwe recepten uitproberen of bestaande recepten verbeteren.
Glutenvrij bakken en koken is geen drama zoals veel mensen denken.
Ik heb jarenlang als contrabassist gewerkt in een symfonie orkest. Mijn collega’s waren gelukkig erg gewillige én kritische proefkonijnen. Grote hoeveelheden chocola, boter, suiker, meel, en eieren heb ik in mijn stadskeuken verwerkt tot glutenvrije lekkernijen. Die door mijn collega’s vervolgens allemaal geproefd en gekeurd zijn. Door hun positieve reacties ben ik er zeker van dat mijn brood, patisserie, bonbons, hartige quiches, pasteitjes en koekjes véél beter zijn dan de nu verkrijgbare glutenvrije producten.
De stapel recepten die zo is ontstaan gebruik ik in mijn glutenvrije bakworkshops.