• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to header right navigation
  • Skip to site footer
logo Annemieke Glutenvrij met krakeling

Annemiekeglutenvrij

Glutenvrij Brood & Patisserie

  • Home
  • Workshops
    • Glutenvrij Brood
    • Combi Gist- en Desembrood
    • Patisserie Hartig
    • Patisserie Zoet
    • FAQ
  • Recepten
    • Brood
    • Diner
    • Drankjes
    • Ontbijt en lunch
    • Patisse­rie
    • Tips en techniek­­­
  • Agenda
  • Annemieke
glutenvrij, chocoladekarameltaart met glimmende chocolade spiegel en galetjes met sukade

Bak­kers­zout en brood­zout

13 juli 2021 by Annemieke
Bakkerzout vs verschillende andere soorten zout met jodium

Wat is het verschil tussen broodzout en bakkerszout? En waarom wordt er eigenlijk jodium aan zout toegevoegd? Jodium is een mineraal dat bijdraagt aan de productie van schildklierhormonen. Een tekort aan deze hormonen kan voor gezondheidsproblemen zorgen. Omdat het Nederlandse dieet van nature weinig jodium bevat, is ooit besloten extra jodium aan het broodzout toe te voegen. Dat broodzout mocht, zoals de naam al doet vermoeden, alleen in brood gebruikt worden.

In 2009 zijn de regels voor het gebruik van jodiumhoudend zout veranderd. Het broodzout is toen vervangen door bakkerszout met een lager jodiumgehalte. Sindsdien is het gebruik van bakkerszout (50-65 mg jodium per kg) ook in andere bakkerijproducten toegestaan dan alleen brood.

Het gebruik van jodiumhoudend zout is niet wettelijk verplicht. De consumentenbond deed een aantal jaren geleden onderzoek naar welke bakkerijen met bakkerszout werken. Van de 11 genoemde grote glutenvrije merken gebruikten in 2017 slechts 2 bakkerijen bakkerszout! Hopelijk wordt deze lijst binnenkort weer bijgewerkt, want er verandert de laatste tijd veel op glutenvrij gebied. Zo bevatten Schär, Jumbo en Yam brood tegenwoordig wél bakkerszout.

Schär kant-en-klaar broden bevatten sinds kort jodium las ik in een bericht op hun website. In dat artikel wordt niet gesproken over hun bakmixen. Maar bij navraag bleek dat daar geen gejodeerd zout in zit. Helaas heb ik nog geen glutenvrije broodmixen gezien die bakkerszout bevatten. Daarom is het als je zelf bakt wel verstandig hier op te letten! Heb je een tip voor een broodmix met bakkerszout, dan hoor ik het graag.

Als je geen speciaal bakkerszout wilt kopen (wat logisch is, want het is niet overal verkrijgbaar en soms erg prijzig) kan je in de supermarkt ook gejodeerd zout vinden.
Bijvoorbeeld:

  • Jozo 2,3 mg jodium/per 100 gram
  • AH keukenzout 2,2 mg jodium/per 100 gram
  • Baleine fijn zeezout 2 mg jodium/per 100 gram (nov 2022: helaas onlangs aangepast, was voorheen 3,5mg/100gr)
  • Losalt 5 mg jodium/per 100 gram

Het verschil tussen bakkerszout van ± 5 à 6 mg/100gr en Losalt is niet zo groot. Bedenk zelf wat er in jouw dieet past. Als je twijfelt, kan je natuurlijk altijd advies vragen aan een gespecialiseerde diëtist. Als je lid bent van de NCV (de Nederlandse Coeliakie Vereniging), kan je bij hun diëtisten terecht met je vragen.

Wil je precies weten welke ingrediënten en voedingsstoffen er in je voeding zitten? Ga dan zelf aan de slag met glutenvrij bakken. Laat je inspireren tijdens een glutenvrije bakworkshop 😊

Category: Glutenvrij eten, Product­enTag: gezond, glutenvrij bakken, glutenvrij koken, tips

Workshops glutenvrij bakken:

Twee glutenvrije breekbroden voor een glutenvrije high tea workshop, breekbrood

Cursus glutenvrij Gistbrood en Desembrood

Glutenvrij desembrood Rond glutenvrij donkerbruinbrood, met mooie ovenrijs.

Cursusdag glutenvrij Desembrood bakken

Gezond glutenvrij brood bakken workshop

Workshop glutenvrij Brood bakken

Leer glutenvrije hartige taart bakken in de workshop glutenvrij bakken Patisserie

Workshop glutenvrije Patisserie Hartig

Glutenvrije citroentaart meringue, met gekartelde toefjes Italiaanse meringue gedecoreerd die lichtbruin zijn gebrand.

Ontvang mijn glutenvrije citroen meringue taart recept!

Schrijf je in voor de
nieuwsbrief.
(uitschrijven kan altijd)

Vorig bericht:Hartige galette met geroosterde wortel, pastinaak en meiraapjes uit de oven. gedecoreerd met salieblaadjesHart­ige galet­te met ge­roost­erde groen­te uit de oven
Volgend bericht:Knap­perige kaas­koekjes makenKaaskoekjes maken. Bakplaat vol bruin gebakken kaaskoekjes met een rand van nigella zaadjes (zwart sesamzaad)

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




Disclaimer

Recepten zijn pas glutenvrij als alle gebruikte ingrediënten glutenvrij zijn en de recepten in een glutenvrije omgeving worden klaar gemaakt.
Controleer altijd zelf of genoemde producten binnen jouw dieet passen, de samenstelling kan veranderd zijn. Annemieke Glutenvrij is niet aansprakelijk voor gemaakte dieetfouten.

Annemieke Glutenvrij doet haar uiterste best om informatie over derden in de agenda juist en actueel te houden. Controleer altijd de gegevens op de website van de desbetreffende organisatie. Tips en verbeteringen zijn welkom.

Meer informatie nodig over coeliakie? Neem dan eens een kijkje op de website van de
Nederlandse Coeliakie vereniging

  • https://www.instagram.com/annemiekeglutenvrij.nl/
  • LinkedIn
  • Mail
  • YouTube
  • Pinterest
  • Link

#lekkerglutenvrijeten

Contact  –  Privacy – Algemene voorwaarden – Copyright 2019-2025 Annemiekeglutenvrij.nl