
Wat is het verschil tussen broodzout en bakkerszout? En waarom wordt er eigenlijk jodium aan zout toegevoegd? Jodium is een mineraal dat bijdraagt aan de productie van schildklierhormonen. Een tekort aan deze hormonen kan voor gezondheidsproblemen zorgen. Omdat het Nederlandse dieet van nature weinig jodium bevat, is ooit besloten extra jodium aan het broodzout toe te voegen. Dat broodzout mocht, zoals de naam al doet vermoeden, alleen in brood gebruikt worden.
In 2009 zijn de regels voor het gebruik van jodiumhoudend zout veranderd. Het broodzout is toen vervangen door bakkerszout met een lager jodiumgehalte. Sindsdien is het gebruik van bakkerszout (50-65 mg jodium per kg) ook in andere bakkerijproducten toegestaan dan alleen brood.
Het gebruik van jodiumhoudend zout is niet wettelijk verplicht. De consumentenbond deed een aantal jaren geleden onderzoek naar welke bakkerijen met bakkerszout werken. Van de 11 genoemde grote glutenvrije merken gebruikten in 2017 slechts 2 bakkerijen bakkerszout! Hopelijk wordt deze lijst binnenkort weer bijgewerkt, want er verandert de laatste tijd veel op glutenvrij gebied. Zo bevatten Schär, Jumbo en Yam brood tegenwoordig wél bakkerszout.
Schär kant-en-klaar broden bevatten sinds kort jodium las ik in een bericht op hun website. In dat artikel wordt niet gesproken over hun bakmixen. Maar bij navraag bleek dat daar geen gejodeerd zout in zit. Helaas heb ik nog geen glutenvrije broodmixen gezien die bakkerszout bevatten. Daarom is het als je zelf bakt wel verstandig hier op te letten! Heb je een tip voor een broodmix met bakkerszout, dan hoor ik het graag.
Als je geen speciaal bakkerszout wilt kopen (wat logisch is, want het is niet overal verkrijgbaar en soms erg prijzig) kan je in de supermarkt ook gejodeerd zout vinden.
Bijvoorbeeld:
- Jozo 2,3 mg jodium/per 100 gram
- AH keukenzout 2,2 mg jodium/per 100 gram
- Baleine fijn zeezout 2 mg jodium/per 100 gram (nov 2022: helaas onlangs aangepast, was voorheen 3,5mg/100gr)
- Losalt 5 mg jodium/per 100 gram
Het verschil tussen bakkerszout van ± 5 à 6 mg/100gr en Losalt is niet zo groot. Bedenk zelf wat er in jouw dieet past. Als je twijfelt, kan je natuurlijk altijd advies vragen aan een gespecialiseerde diëtist. Als je lid bent van de NCV (de Nederlandse Coeliakie Vereniging), kan je bij hun diëtisten terecht met je vragen.
Wil je precies weten welke ingrediënten en voedingsstoffen er in je voeding zitten? Ga dan zelf aan de slag met glutenvrij bakken. Laat je inspireren tijdens een glutenvrije bakworkshop 😊
Geef een reactie