Bitterkoekjes recept met geconfijte sinaasappelschil
Ik ben altijd dol geweest op bitterkoekjes. Tegenwoordig maak ik ze zelf glutenvrij volgens het bitterkoekjes recept van Rudolph van Veen waar ik mijn eigen draai aan geef door fijngehakte geconfijte bloedsinaasappelschil door het beslag te mengen. Dat voegt toe aan de enigszins bittere smaak, zeker als je geen bitter amandelextract kunt bemachtigen. Annemieke Glutenvrij bracht mij op dat idee. Door de fijngehakte sinaasappelschilletjes wordt het resultaat iets minder craquelé maar de smaak is verrukkelijk.
Bitterkoekjes zijn van nature glutenvrij mits erop gelet wordt dat alle regels voor de glutenvrije keuken in acht genomen worden.
Bitterkoekjes recept
Als basis gebruikte ik het recept van Rudolph van Veen van 24Kitchen, maar met een eigen draai en aandacht voor een glutenvrije keuken.
Ingrediënten
Benodigdheden
- spuitzak met gladde spuitmond met grote opening en een vel bakpapier
Ingrediënten
- 150 gram blanke amandelen of amandelmeel - glutenvrij
- 150 gram poedersuiker
- 2 eiwitten - van medium eieren
- 1 theelepel (bitter) amandelextract
- 100 gram geconfijte sinaasappelschil
Instructies
- Zet de oven aan op 190° C (zonder fan). Bekleed de ovenbakplaat met het bakpapier.
- Hak de geconfijte bloedsinaasappelschillen fijn.
- Als je amandelmeel gebruikt, meng dan alle ingrediënten in een kom. Gebruik je hele amandelen? Maal de amandelen dan eerst fijn samen met de poedersuiker en roer daar vervolgens de overige ingrediënten doorheen. Is je beslag te slap geworden (omdat je bijvoorbeeld per ongeluk L eieren hebt gebruikt), voeg dan wat extra amandelmeel toe.
- Vul de spuitzak en spuit, met enige kracht wegens de dikte van het beslag, op een afstandje van elkaar doppen op de bakplaat met bakpapier. Druk met een vochtige vinger het puntje bovenop licht weg.
- Bak ongeveer 8-10 minuten in de voorverwarmde oven en zet zo nodig op het laatst de fan even aan voor een mooiere bruine kleur.
- Na het bakken iets af laten koelen en dan voorzichtig van het bakpapier nemen.
Tips
Is het beslag toch iets te dik? Meng er dan een klein beetje marasquin door, dan worden de bitterkoekjes ook nog lekkerder.
Wil je ook je eigen (bloed-)sinaasappelschillen leren confijten?
Maak ook eens Pecankoekjes , Tahinkoekjes of Argentijnse Alfajores met dulce de leche:



Voor het kerst toetje maakte ik dit jaar een chipolata pudding, en daar had ik bitterkoekjes voor nodig. Daarom maakte ik bovenstaand recept, maar dan zonder de sinaasappelschilletjes. Dankjewel mam, dit is echt een heel snel recept: alles kort mengen met de hand en dan opspuiten en 10 minuten bakken. De bitterkoekjes zijn echt héérlijk, ook zonder de geconfijte sinaasappel;-)