Dit bloemkool recept voor glutenvrije bloemkoolsoufflé, is niet bepaald een 10 minuten recept. Maar het is sneller dan de meeste bloemkool soufflé recepten die je op het internet vindt, omdat ik je aanraad om de bloemkool niet eerst voor te koken.
De soufflé gaat immers nog drie kwartier in de oven, ruimschoots lang genoeg om de bloemkool te garen. Ik hou van in de keuken staan, maar ook van efficiëntie… de bloemkool voorkoken vind ik een overbodige handeling
Je soufflé is nog sneller klaar als je kant en klare bloemkoolrijst en geraspte kaas gebruikt. Dat is uiteraard wel een duurdere oplossing voor dit bloemkool recept.
Bloemkoolsoufflé
Personen 4
Ingrediënten
- 1 bloemkool
- 50 gram boter
- 60 gram glutenvrije bloem zonder bindmiddel - bv AH glutenvrije meelmix
- 300 gram melk
- 150 gram geraspte kaas - bv belegen, emmentaler, Old Amsterdam
- 5 eieren
- extra parmezaanse kaas - voor bovenop de soufflé
Instructies
- Oven voorverwarmen op 200 graden.
- Vet een ovenschaal in met boter en bestrooi met glutenvrije polenta of glutenvrij paneermeel.
- Bloemkool in de keukenmachine fijn malen.
- Roux maken: boter smelten in een pannetje, bloem erbij en even doorgaren. Beetje bij beetje lauwe melk toevoegen terwijl je roert met een garde.
- Meng in een grote bak de bloemkool, kaas, eigeel en de roux (het boter/bloem mengsel).
Voeg naar smaak peper, zout en nootmuskaat toe. - Klop de eiwitten stijf en vouw vervolgens in gedeeltes voorzichtig door het bloemkoolmengsel.
- Schep dit mengsel in de ovenschaal en bak ongeveer 45 minuten in de voorverwarmde oven, tot de soufflé mooi bruin en gerezen is.
- Snel op tafel zetten, want instortingsgevaar ligt op de loer…
Probeer ook eens mijn recept voor cherrytomaatjes quiche met teff bodem.