Dit is een gastblog van Marina: In april en mei ruik je in het bos soms opeens uien; een teken dat er daslook groeit. Op schaduwrijke plekken vind je dan vaak hele velden plantjes met vrij donkergroene ovale bladeren en witte bloemen in een scherm. De bladeren van daslook kan je in de keuken gebruiken. …
Zelf glutenvrij kataifideeg maken
Als er geen camera’s draaien in je keuken is het een stuk makkelijker om zelf kataifideeg te maken dan voor de kandidaten in de tent bij Heel Holland Bakt. Voor het deeg mengde ik ongeveer gelijke delen maïzena en water tot een dun beslag. Je kunt je recept natuurlijk verrijken met olie, zout en eventueel …
Glutenvrij pizzadeeg maken
Ooooooh pizza! Lekker én makkelijk, met een meelmix, wat water, zout en gist maak je in een handomdraai een heerlijk glutenvrij pizzadeeg. Als je dat eenmaal onder de knie hebt, kan je gaan variëren naar smaak. Het vormen van het deeg is een leuk werkje. Gebruik voldoende glutenvrij meel om te strooien om het plakken …
Bakkerijwereld
Nadat mijn vriend Everhard en ik vorig jaar ons nieuwe huis, met de perfecte keuken om bakworkshops te kunnen geven, hadden gevonden, nam ik contact op met Bakkerijwereld. Ik ontmoete Jan van Bakkerijwereld in 2019 op de Cake & Bake Experience beurs. Ik stond destijds op die beurs om reclame te maken voor mijn toen …
Brioni, glutenvrij chocolade gebakje
Dit is een gastblog van Adri Dit recept voor Brioni, een chocolade gebakje waar wij allemaal dol op zijn kreeg ik lang geleden van mijn schoonmoeder. In mijn glutenvrije keuken is het een net zo lekkere glutenvrije variant geworden. Veel hoefde ik niet te veranderen aan het originele recept want de meeste ingrediënten waren al …
Glutenvrij brood bakken
Met deze blog wil ik iedereen laten zien wat er allemaal mogelijk is als je zelf glutenvrij brood gaat maken. Glutenvrij brood bakken is net zo leuk als brood bakken met gluten. Alleen de ingrediënten en het mengen, kneden en rijsproces verschillen nogal.Maar ook glutenvrij brood bakken geeft plezier, het blijft magisch dat je met …
Is zetmeel glutenvrij?
Ik ben altijd op zoek naar goed verkrijgbaar, betaalbaar én betrouwbaar glutenvrij meel. Vandaag schrijf ik over mijn zoektocht naar glutenvrij zetmeel. Waarom gebruik je zetmeel in een glutenvrij brood recept? Het gebruik van een zetmeel is aan te raden als je een luchtiger glutenvrij brood wilt bakken. Om die reden gebruik ook ik zetmeel …
Vanille Kipferl, halve maantjes koekjes
Traditioneel recept Dit is een gastblog van Adri: Alweer een familierecept, ditmaal van vanille Kipferl, een koekjesrecept dat ik van de overgrootmoeder van @annemiekeglutenvrij kreeg. Later maakte ik er in mijn glutenvrije keuken met kikkererwtenmeel een glutenvrije versie van. Lekker knapperig en niet al te zoet. In een goed afgesloten trommel blijven ze heel lang …
Schwarzwalder kirsch taart recept
Dit is een gastblog van Adri: Een klassieker in onze familie is de Schwarzwalder Kirsch taart. De eerste keer dat ik die maakte was nadat ik van een buurvrouw deze ansicht uit het Schwarzwald kreeg. Op de achterkant staat een summier recept dat ik aanvulde met kennis verkregen uit andere recepten, onder andere uit de …
10 Misvattingen over glutenvrij brood bakken
Het advies om een deeghaak te gebruiken als je glutenvrij brooddeeg maakt, en nog 9 andere veel gehoorde wonderlijke glutenvrije brood baktips. Op het internet zie ik vaak recepten voorbijkomen die veel op elkaar lijken, alsof iedereen elkaar na-aapt. Daardoor blijven sommige opvattingen over glutenvrij bakken bestaan terwijl er allang nieuwe inzichten en methodes beschikbaar …
Nostalgische frambozenslof met kokossmaak
Dit is een gastblog van Adri: Iets graag willen eten omdat je dat vroeger zo lekker vond.. Iedereen die op wat latere leeftijd een glutenvrij dieet moest gaan volgen kent dat soort verlangens wel. Bij ons mag iedereen die jarig wordt kiezen welke taarten er gebakken gaan worden. Door Heel Holland Bakt 2021 kwam het gesprek …
Duurzame eieren
Ik wil graag duurzamer leven, maar het lukt mij niet om die verandering in één keer te maken. Daarom probeer ik steeds kleine stapjes te zetten. Mijn vorige blog ging over eivrij bakken, dit keer wil ik mijn zoektocht naar duurzame eieren met jullie delen. Ik ben er namelijk nog niet aan toe om helemaal over …
16x Bakken zonder ei
Deze blog is voor iedereen die wil gaan bakken zonder ei. Misschien wil je minder of zelfs geen eieren meer eten, ben je allergisch, vind je eieren te duur geworden, wil je een keer iets nieuws proberen. Of wellicht wil je iets lekkers bakken en is je voorraad eieren op zoals mij laatst overkwam. Ik …
Recensie Mastino_V, laatste kans!
Treurig nieuws: Mastino V gaat sluiten! Vandaag en morgen(23+24 juli 2021) laatste kans om hun heerlijke pizza te proeven. Op hun Instagram account las ik het volgende: ” Dear Mastino V Family, It is with a heavy heart that we inform you all today that difficult decisions have been made over the last couple of …
Knapperige kaaskoekjes maken
Zelf kaaskoekjes maken doe ik regelmatig, omdat ze zo lekker knapperig en kruidig zijn blijf je ervan dooreten! Jarenlang zocht ik tevergeefs naar hartige glutenvrije koekjes. Ik kocht ooit een pakje glutenvrije kaaskoekjes, maar toen ik daar een hap van nam, smaakte het naar zoete koek. Het aandeel suiker per ons was schrikbarend hoog! Ik …
Bakkerszout en broodzout
Wat is het verschil tussen broodzout en bakkerszout? En waarom wordt er eigenlijk jodium aan zout toegevoegd? Jodium is een mineraal dat bijdraagt aan de productie van schildklierhormonen. Een tekort aan deze hormonen kan voor gezondheidsproblemen zorgen. Omdat het Nederlandse dieet van nature weinig jodium bevat, is ooit besloten extra jodium aan het broodzout toe te voegen. Dat …
Hartige galette met geroosterde groente uit de oven
Dit hartige galette recept komt uit Ottolenghi’s kookboek Flavour. Het recept staat in het hoofdstuk Zoetheid en het is dan ook een erg zoet recept. De karwij, salie en de sinaasappelrasp geven al zo’n diepte aan de smaak, dat er naar mijn mening geen extra suiker nodig is. Bovendien worden de groenten en knoflook geroosterd …
Hartige galette met geroosterde groente uit de ovenLees verder
Zelfoogsttuin LandinZicht, Hilversum
In Hilversum zijn maar liefst 2 tuinderijen die oogstdelen aanbieden, LandinZicht en Land & Boschzigt. Zodra we wisten waar onze nieuwe woning zou staan, dat was gelukkig in de lente, hebben we direct een oogstdeel aangeschaft! Nu mogen we 30 weken lang bij zelfoogsttuin LandinZicht, op de grens van Loosdrecht en Hilversum, komen oogsten. Elke …