Dit glutenvrije Lebkuchen recept maak je makkelijk zelf. Heerlijk kruidig met je eigen samengestelde specerijenmix. Lebkuchen wordt ook wel peperkoek of honingkoek genoemd. Dit ‘Pfeffernüsse’ recept heb ik ontwikkeld uit puur jeugdsentiment. Toen ik klein was nam onze buurvrouw in december steevast een zakje Lebkuchen voor ons mee van haar reis naar Duitsland. Zachte Lebkuchen …
Tamme kastanjes, zelf ongezoete kastanje puree maken
Oktober tamme kastanjes maand Dit is een gastblog van Adri: Zoeken Tamme kastanjes zoeken en verwerken is bij ons een jaarlijks terugkerende uit de hand gelopen klus. Wij blijken echte verzamelaars te zijn en weten van geen ophouden. Door schade en schande wijs geworden zijn wij nu bedreven in het verwerken van onze oogst. De …
Tamme kastanjes, zelf ongezoete kastanje puree makenLees verder
Glutenvrije appeltaart met slagroom
Deze glutenvrije appeltaart zit bomvol appels en rozijnen en heeft een heerlijk knapperige crumble laag. Perfect als toetje of bij de koffie of thee. Dit is oorspronkelijk een recept van Sharon de Miranda van het programma BinnensteBuiten. Ik maakte er mijn eigen versie van, met véél meer appels, rozijnen en natuurlijk glutenvrij. Lekker eten daar word …
Kweeperen gelei maken
Kweeperen: veelzijdig seizoensfruit Om kweepeer gelei te maken gebruik je alleen het kookvocht. Elke keer dat ik kweeperen gelei maak ben ik weer verbaasd over de kleur die ontstaat tijdens het koken, een magisch proces. Bekijk mijn filmpje hieronder over het maken van kweeperen gelei. Hier zie je duidelijk de kleurverandering van het kookvocht dat …
Dulce de membrillo recept
De eerste keer dat ik membrillo zag, was bij de Spaanse winkel bij mij om de hoek in Amsterdam. Ik ben altijd geïnteresseerd in nieuwe culinaire ontdekkingen en bestelde dus een stukje. De Spaanse verkoopster achter de toonbank legde me uit dat ik het met schapenkaas moest combineren en met Spaans brood, dat gebakken wordt …
Kweeperen; echt seizoensfruit
Kweeperen hebben een heerlijke zoete geur! Van vrienden kreeg ik dit jaar een kist vol kweeperen, wat een feest! Een kweepeer is echt seizoensfruit. Daarom is het zaak de peren te verwerken tot producten die langer houdbaar zijn, om er zo lang mogelijk van te kunnen genieten. Eerder plaatste ik al een bericht over gestoofde …
Witte chocolade mousse
Witte chocolade mousse met citroen, heerlijk met seizoensfruit. Mijn favoriete tijdschrift is Fou de Patisserie, het is 6 keer per jaar een feest als het op de deurmat valt. De foto’s en recepten zijn om van te watertanden. Soms staat er een glutenvrij recept in, maar meestal geef ik mijn eigen glutenvrije draai aan de …
Appels en peren uit eigen tuin
2020 blijkt een bijzonder goed peren jaar te zijn, maar ook de appels doen het niet slecht bij ons in de tuin. De boomtakken bogen helemaal door onder het gewicht van al het seizoensfruit. Als er veel wind stond zwiepten de takken vervaarlijk heen en weer. Helaas vinden de vogels de vruchten ook erg lekker. …
Hummus maken
Bij mij thuis lunchen we vaak met tosti’s kaas en sambal. Toch is een beetje afwisseling op z’n tijd wel zo leuk. Mijn vriend opperde om eens hummus als broodbeleg te gaan kopen. Er is tegenwoordig best lekkere kant-en-klare hummus te koop. Maar ik ben echt zo’n purist én miepkniep en stelde daarom voor om …
No-bake chocoladetaart met frambozen topping
Dit is een gastblog van Adri: Ik houd van taarten bakken maar in de zomer zijn bij mij “no-bake” taarten favoriet. Vaak gebruik ik dan mijn glutenvrije variant van het recept van Gary Rhodes uit het Engelse BBC Good Food magazine juni 2007 bladzijde 72. Een heerlijk en makkelijk recept voor no-bake witte chocoladetaart, waar …
Roti vellen maken
Heerlijke roti vellen gevuld met chana dal Roti vellen heb ik niet meer gegeten sinds ik wegens coeliakie glutenvrij moest gaan eten. Een groot gemis, want ik ben dol op de combinatie van roti met kouseband, eieren en aardappel met pittige curry en sambal. Ik maakte roti vellen gevuld met chana dal. De chana dal (gele …
Frambozen eau de vie maken
Onlangs kreeg ik een fles frambozen eau de vie, met een nogal scherpe smaak en weinig frambozen aroma. Omdat in onze tuin een frambozenstruik staat die dit jaar bijzonder veel vruchten droeg, besloot ik de fles eau de vie een tweede kans te geven. Ik deed een flinke hand vol gehalveerde frambozen in de fles …
Luchtige aardbeientaart
Makkelijk taartrecept met seizoensfruit Deze week was ik van plan om de Siciliaanse cassata taart van Rudolph te gaan maken. Maar de cake zakte in na het bakken én ik was de ricotta voor de vulling vergeten te kopen tijdens het boodschappen doen. Pas thuis kwam ik daarachter en toen had ik geen zin meer …
Notenbrood recept
In de nieuwe serie van Rudolph’s Bakery, worden regelmatig glutenvrije recepten gemaakt, zoals ook dit notenbrood. Ik ben dol op deze bakserie, Rudolph kan zo aanstekelijk over patisserie vertellen, ik krijg altijd zin om te gaan bakken als ik naar zijn programma kijk. Afgelopen week maakte ik zijn appel-notenbrood met komkommerspread. Ik had me voorgenomen …
Quinoa salade
Quinoa salade om te eten in de tuin op een zomerse avond Dit is een gastblog van Marina, de zus van Annemieke Glutenvrij. Tot halverwege mijn studie heb ik gluten gegeten. Ik was dol op de bulgursalade die een van mijn Marokkaanse studiegenoten zomers vaak maakte. Maar bulgur is gemaakt van tarwe dus toen ik …
Vegetarische hartige taart met filodeeg
Knapperige filodeegvellen en een zachte ricottavulling met veel groenten. Deze vegetarische hartige taart met filodeeg maakte ik vroeger vaak als ik snel wat gezonds op tafel wilde zetten.Sinds ik vanwege coeliakie glutenvrij ben gaan eten, heb ik dit recept nooit meer gemaakt. Ik dacht dat het onmogelijk was om zelf filodeeg te maken. Maar gelukkig …
5x glutenvrije broodmixen getest
Review van alle glutenvrije broodmixen die ik de afgelopen tijd heb getest. Is er een broodmix waar je erg benieuwd naar bent? Of is er een glutenvrije broodmix waar je laaiend enthousiast over bent? Laat het me weten, dan zet ik die op mijn lijst om binnenkort uit te proberen. Jumbo broodmix Een lekker en …
Bitterkoekjes recept
Bitterkoekjes recept met geconfijte sinaasappelschil Ik ben altijd dol geweest op bitterkoekjes. Tegenwoordig maak ik ze zelf glutenvrij volgens het bitterkoekjes recept van Rudolph van Veen waar ik mijn eigen draai aan geef door fijngehakte geconfijte bloedsinaasappelschil door het beslag te mengen. Dat voegt toe aan de enigszins bittere smaak, zeker als je geen bitter …