In de late herfst en winter, als ik op de markt bloedsinaasappels kan kopen, gaat het konfijten van de bloedsinaasappel schillen weer beginnen omdat ik een voorliefde heb voor de bijzondere smaak van deze sinaasappels. De gekonfijte schillen gebruik ik vooral voor door cake en tulband en ook in plaats van bigarreaux door chipolatapudding. Dit …
Geroosterde pompoenpitten pesto
Vegan groene pesto! Bij het opruimen van mijn keukenvoorraden, kwam ik tot de ontdekking dat ik wel drie aangebroken zakken groene pompoenpitten in mijn keukenkastje had staan. Zo kwam ik op het idee om pompoenpitten te roosteren om een pesto van te maken. Eerder maakte ik al eens een vergelijkbare zonnebloempittenpasta en die vond ik …
Adukibonen, vega hamburger recept
Ik zag ooit de film Sweet Bean (An), een heerlijke langzame film over een oude Japanse dame genaamd Tokue en haar geheime recept voor zoete rode bonen pasta. Deze bonenpasta wordt gebruikt als vulling voor dorayaki, Japanse gevulde pannenkoekjes. Tokue praat en zingt tegen haar kokende bonen. Haar pruttelende adukibonen verschijnen beeldvullend op het bioscoopscherm. …
Test broodbakmix: Schär bruinbrood
Het brood rees de pan uit en werd mooi bruin tijdens het bakken. Voor de serie broodbakken met een glutenvrije meel mix, probeerde ik dit keer Schär glutenvrij bruinbroodmix, Mix It Dunkel. Allereerst viel de kleur van het meel mij op, het heeft een soort grijze tint. Vervolgens bestudeerde ik de ingrediëntenlijst. Hierin staat als …
Dadelkoek recept met teff
Als je een keukenmachine of staafmixer hebt is dit dadelkoek recept zo gepiept. Dan heb je in een handomdraai een heerlijke warme en gezonde lekkernij op tafel. Omdat dit gebak zo vochtig is, blijft het dagenlang smeuïg. Maar als je dat wilt uitproberen, kan je maar beter een dubbel recept maken! Zonder toegevoegde suiker, eivrij …
Koffie Walnotentaart
Koffie walnotentaart recept voor echte koffie liefhebbers! In alle onderdelen van dit koffie en walnotentaart recept wordt espressopoeder gebruikt, daardoor heeft deze taart een bijzonder volle koffie smaak. Ik gebruikte 100% arabica espressopoeder, maar je kunt uiteraard gewoon de oploskoffie gebruiken die je in de kast hebt staan. Eventueel kan je in de koffiesiroop het …
Vegan koffieschuim
Onlangs kreeg ik een link doorgestuurd van een youtubefilmpje van emmymadeinjapan. Emmy vertelt daar behoorlijk uitgebreid over het maken van een vegan toetje ‘magic coffee cream‘. In eerste instantie dacht ik wat een raar en langdradig verhaal, maar ik werd ook steeds nieuwsgieriger naar de reden voor Emmy’s enthousiasme. Het koffieschuim waar ze over verteld …
Lidl broodbakmix
Glutenvrije Lidl weken zijn altijd snel weer voorbij helaas. De glutenvrije producten zijn alweer van de website van de Lidl gehaald, maar ik weet niet of alle producten ook al uit de winkelschappen zijn verdwenen… Zodra er weer een nieuwe glutenvrije Lidl actie is, zal ik dat vermelden in mijn agenda! De Lidl heeft een …
Glutenvrije broodmix Jumbo
Bakken met een glutenvrije broodmix Wat zijn de voor- en nadelen van bakken met een glutenvrije broodmix?Uit de nieuwe glutenvrije productenlijn van de Jumbo, probeerde ik de broodmix. Volgens de instructies op het pak moet je nog een ei (ik gebruikte biologisch), gist en zonnebloemolie toevoegen. Dit brengt het totaalbedrag op € 2,42 voor een …
Horecava Amsterdam, glutenvrij beursnieuws
Vorige week was de Horecava Amsterdam in de Rai. Een jaarlijks terugkerende vakbeurs waar je alle nieuwe trends op horeca gebied kunt zien. De Rai is dan 4 dagen lang ondergedompeld in alles wat met horeca te maken heeft, de nieuwste producten en trends vind je daar. Ook dit jaar ben ik weer een kijkje …
Bonen, bonen, bonen!
Worden de 20er jaren het decennium van de peulvrucht?! Peulvruchten zijn ideale vleesvervangers, want er zitten veel vezels en eiwitten in, ze zijn lekker, veelzijdig toe te passen, betaalbaar en er zijn veel verschillende soorten.Het is makkelijk om altijd wat blikken op voorraad te hebben. Of gebruik gedroogde peulvruchten, die nemen ook nog minder ruimte in …
Zelf mincemeat maken
Mince pies zijn kleine taartjes met een kruidige en fruitige vulling van mincemeat, een typisch Engelse lekkernij. Eigenlijk hoor je deze taartjes rond de kerstdagen te maken. Maar ik vind ze het hele jaar door lekker om te eten. Lees hier mijn mince pies recept.De mince pies worden nog lekkerder als je zelf gemaakte mincemeat …
Mince pies recept
Engels traditioneel kerst recept voor mini taartjes met fruitige en kruidige vulling. Het hele jaar door lekker om te eten! Ik gebruik voor mijn mince pies recept de rode siliconen bakvormen zoals op de foto of muffinvormen. Maar als je die niet hebt, kan je de mince pies ook in een lage bakvorm met losse …
Kersen cake recept
Amarenen kersen zijn behoorlijk prijzig, daarom ga ik zuinig om met het blik dat in mijn koelkast staat. Daardoor schuift het steeds verder naar achter, totdat ik laatst ontdekte dat ze zijn gaan versuikeren. Dat de amarenen kersen versuikerd zijn betekent niet dat ze niet meer te gebruiken zijn. Mijn streven is om nooit eten …
Chocolade kastanje taart
Dit is een gastblog van Adri:Met de feestdagen kan het maar zo gebeuren dat de familie en vrienden invasie groter wordt dan verwacht. Dan zijn makkelijke recepten een uitkomst. Zoals bijvoorbeeld dit chocolade tamme kastanjes recept. Dit recept waar ik al jarenlang veel plezier van heb, zag ik lang geleden op de BBC (productie van …
Gestoofde kweeperen recept
Dit kweeperen recept is van nature glutenvrij. Dit is een gastblog van Adri:Ook dit najaar kreeg ik tot twee keer toe een flinke hoeveelheid kweeperen uit de moestuin van mijn zus.Voor het stoven van de peren gebruik ik altijd het kweeperen recept van Mark Kern uit The Gourmet Traveller, Fare Exchange bladzijde 167 uitg. ACP …
Panforte
Panforte is een Italiaanse lekkernij gemaakt met amandelen, hazelnoten, geconfijte citroen- en sinaasappelschil, specerijen, meel, suiker en honing. Een gebakken koek, met een kruidige smaak, een taaie fudgeachtige consistentie en knapperige geroosterde noten.Panforte komt oorspronkelijk uit Siena, daar krijgt de panforte ook een keurmerk om de authenticiteit te waarmerken. Elke bakker in Siena heeft zijn …
Taaitaai met teff
De heerlijk uitgesproken anijssmaak van taaitaai, in combinatie met die taaie structuur, valt voor mij echt in de categorie comfortfood!Daarom heb ik deze teff taaituffins ontwikkeld. Als je muffinvormen gebruikt om je taaitaai in te bakken, krijg je vanzelf taaituffins. Doordat ik het beslag wat dunner maak dan bij een origineel taaitaai recept, worden mijn …