• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to header right navigation
  • Skip to site footer
logo Annemieke Glutenvrij met krakeling

Annemiekeglutenvrij

Glutenvrij Brood & Patisserie

  • Home
  • Workshops
    • Glutenvrij Brood
    • Combi Gist- en Desembrood
    • Patisserie Hartig
    • Patisserie Zoet
    • FAQ
  • Recepten
    • Brood
    • Diner
    • Drankjes
    • Ontbijt en lunch
    • Patisse­rie
    • Tips en techniek­­­
  • Agenda
  • Annemieke
glutenvrij, chocoladekarameltaart met glimmende chocolade spiegel en galetjes met sukade

Bonen, bonen, bonen!

9 januari 2020 by Annemieke

Worden de 20er jaren het decennium van de peulvrucht?!

bonen koken, peulvruchten, krombekbonen en stiense bonen
Peulvruchten zijn ideale vleesvervangers, want er zitten veel vezels en eiwitten in, ze zijn lekker, veelzijdig toe te passen, betaalbaar en er zijn veel verschillende soorten.Het is makkelijk om altijd wat blikken op voorraad te hebben. Of gebruik gedroogde peulvruchten, die nemen ook nog minder ruimte in beslag. Bonen koken is reuze gemakkelijk, met een snelkookpan zijn de bonen snel gaar. Zelf gekookte bonen hebben meer smaak en structuur, bovendien kan je met de aquafaba die je na het koken overhoudt ook allerlei leuke recepten maken. Zoals bijvoorbeeld de citroen meringue taart die Anouk maakte bij Heel Holland Bakt afgelopen week. Zij verving de opgeklopte eiwitten door aquafaba!

Gekookte bonen kan je in porties invriezen. Wel duidelijk labelen.

Ik ben dol op peulvruchten, ze zijn er in zoveel soorten en maten. Erwten, linzen, bruine bonen, witte bonen, sojabonen, grauwe erwten, kikkererwten… De lijst lijkt wel oneindig, van elke soort zijn vervolgens ook weer vele varianten. Volgens Wikipedia zijn er maar liefst 40000 bonensoorten. Eerder schreef ik al over de grauwe erwten waar ik dol op ben. Op de Groninger en Leeuwarder markt kan je bij de kraam van Waldfarming, maar liefst negen soorten grauwe erwten vinden!

Waarom dure vlees vervangende burgers kopen?

bonen koken, krombekbonen soep, glazen schaal met witte bonen in weekwater
Vleesvervangende burgers bevatten vaak gluten en zijn niet goedkoop.Probeer eens mijn favoriete bonenburger recept met adukibonen. Of maak krombekbonensoep, of probeer mijn lievelings recept om zelf falafel te maken. De laatste tijd zijn er vaak nieuwsberichten over hoge concentraties hormoonverstorende gifstoffen op groenten en fruit. Maar over peulvruchten wordt dan niet geschreven. Komt dat omdat de gifstoffen op de planten en peulen worden gebruikt, maar de bonen veilig in de peulen zitten? Als je hier meer over weet, wil je dan een reactie achterlaten onder dit bericht?De komende tijd zal ik recepten plaatsen met peulvruchten in de hoofdrol.

  • Zoals bijvoorbeeld mijn favoriete recept voor chili sin carne, gemaakt met stiense bonen. Stiense bonen zijn grote stevige bonen met een fraaie tekening, die ook na het koken zichtbaar blijft.
  • Vorig jaar deed ik een wedstrijdje met mijn moeder en zus, wie de lekkerste moussaka met linzen kon maken. Houd de website in de gaten voor het winnende recept.
  • Ik ga schrijven over mijn experiment om zelf bonen te laten ontspruiten.
  • Er komt een lijst online met kooktijden voor het koken van verschillende soorten bonen in de snelkookpan.

Zelf linzenmeel maken van rode linzen. Schaal met linzen en linzen meel op een koperen weegschaaltje
Nog niet toe aan het zelf koken van peulvruchten?

  • Er zijn tegenwoordig steeds meer soorten glutenvrije pasta’s te koop gemaakt van erwten- of linzenmeel. Een makkelijke manier om te beginnen met peulvruchten in je menu te verwerken.
  • Probeer eens mijn linzenpannenkoeken recept te maken als lunch!

Tip: Ik heb onlangs de supermarkt maaltijdpakketten ontdekt. Ik keek daar altijd een beetje meewarig naar, omdat ik dacht dat het een dure verkooptruc was.Maar volgens de consumentengids zijn de maaltijdpakketten die je tegenwoordig op de groente afdeling van veel supermarkten vindt, goedkoper dan alles los kopen. Ik was reuze verbaasd toen ik dat las! Ik heb het met een aantal pakketten nagerekend en het is werkelijk waar. Laatst maakte ik een Mexicaans burritospakket dat voorschreef dat je nog rundergehakt toe moet voegen aan het recept. Jammer is wel dat er dan geen opties voor vegetarische varianten worden genoemd.Voor mijn vegetarische variant, gebruikte ik in plaats van gehakt, een blik zwarte bonen en meer geraspte kaas dan de voorgeschreven 50 gram voor 4 personen. Op die manier heb je een hele makkelijke vegetarische maaltijd.
Lekker met de glutenvrije mais tortilla’s van La Morena, te koop bij de grotere supermarkten.
glutenvrije falafel, in een pitabroodje met sla en harissa

Zelf falafel maken.

peulvruchten stiense droogbonen
marktkraam van Waldfarming op de Groningse markt
krombekbonen soep, grote pan vol met veel groentes en stokbroden op de achtergrond

Stiense bonen

De marktkraam van Waldfarming.

Krombekbonen soep recept.

Category: Duur­zaam, Glutenvrij etenTag: peulvruchten

Workshops glutenvrij bakken:

Twee glutenvrije breekbroden voor een glutenvrije high tea workshop, breekbrood

Cursus glutenvrij Gistbrood en Desembrood

Glutenvrij desembrood Rond glutenvrij donkerbruinbrood, met mooie ovenrijs.

Cursusdag glutenvrij Desembrood bakken

Gezond glutenvrij brood bakken workshop

Workshop glutenvrij Brood bakken

Leer glutenvrije hartige taart bakken in de workshop glutenvrij bakken Patisserie

Workshop glutenvrije Patisserie Hartig

Glutenvrije citroentaart meringue, met gekartelde toefjes Italiaanse meringue gedecoreerd die lichtbruin zijn gebrand.

Ontvang mijn glutenvrije citroen meringue taart recept!

Schrijf je in voor de
nieuwsbrief.
(uitschrijven kan altijd)

Vorig bericht:Mise en place voor mincemeat maken, rozijnen, goudreinetten, citroen en whiskey fles. Met een rode pan op de achtergrond.Zelf mincemeat maken
Volgend bericht:Hore­cava Amsterdam, gluten­vrij beurs­nieuwsEmpotato, glutenvrije empanada

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




Disclaimer

Recepten zijn pas glutenvrij als alle gebruikte ingrediënten glutenvrij zijn en de recepten in een glutenvrije omgeving worden klaar gemaakt.
Controleer altijd zelf of genoemde producten binnen jouw dieet passen, de samenstelling kan veranderd zijn. Annemieke Glutenvrij is niet aansprakelijk voor gemaakte dieetfouten.

Annemieke Glutenvrij doet haar uiterste best om informatie over derden in de agenda juist en actueel te houden. Controleer altijd de gegevens op de website van de desbetreffende organisatie. Tips en verbeteringen zijn welkom.

Meer informatie nodig over coeliakie? Neem dan eens een kijkje op de website van de
Nederlandse Coeliakie vereniging

  • https://www.instagram.com/annemiekeglutenvrij.nl/
  • LinkedIn
  • Mail
  • YouTube
  • Pinterest
  • Link

#lekkerglutenvrijeten

Contact  –  Privacy – Algemene voorwaarden – Copyright 2019-2025 Annemiekeglutenvrij.nl