Worden de 20er jaren het decennium van de peulvrucht?!
Peulvruchten zijn ideale vleesvervangers, want er zitten veel vezels en eiwitten in, ze zijn lekker, veelzijdig toe te passen, betaalbaar en er zijn veel verschillende soorten.Het is makkelijk om altijd wat blikken op voorraad te hebben. Of gebruik gedroogde peulvruchten, die nemen ook nog minder ruimte in beslag. Bonen koken is reuze gemakkelijk, met een snelkookpan zijn de bonen snel gaar. Zelf gekookte bonen hebben meer smaak en structuur, bovendien kan je met de aquafaba die je na het koken overhoudt ook allerlei leuke recepten maken. Zoals bijvoorbeeld de citroen meringue taart die Anouk maakte bij Heel Holland Bakt afgelopen week. Zij verving de opgeklopte eiwitten door aquafaba!
Gekookte bonen kan je in porties invriezen. Wel duidelijk labelen.
Ik ben dol op peulvruchten, ze zijn er in zoveel soorten en maten. Erwten, linzen, bruine bonen, witte bonen, sojabonen, grauwe erwten, kikkererwten… De lijst lijkt wel oneindig, van elke soort zijn vervolgens ook weer vele varianten. Volgens Wikipedia zijn er maar liefst 40000 bonensoorten. Eerder schreef ik al over de grauwe erwten waar ik dol op ben. Op de Groninger en Leeuwarder markt kan je bij de kraam van Waldfarming, maar liefst negen soorten grauwe erwten vinden!
Waarom dure vlees vervangende burgers kopen?
Vleesvervangende burgers bevatten vaak gluten en zijn niet goedkoop.Probeer eens mijn favoriete bonenburger recept met adukibonen. Of maak krombekbonensoep, of probeer mijn lievelings recept om zelf falafel te maken. De laatste tijd zijn er vaak nieuwsberichten over hoge concentraties hormoonverstorende gifstoffen op groenten en fruit. Maar over peulvruchten wordt dan niet geschreven. Komt dat omdat de gifstoffen op de planten en peulen worden gebruikt, maar de bonen veilig in de peulen zitten? Als je hier meer over weet, wil je dan een reactie achterlaten onder dit bericht?De komende tijd zal ik recepten plaatsen met peulvruchten in de hoofdrol.
- Zoals bijvoorbeeld mijn favoriete recept voor chili sin carne, gemaakt met stiense bonen. Stiense bonen zijn grote stevige bonen met een fraaie tekening, die ook na het koken zichtbaar blijft.
- Vorig jaar deed ik een wedstrijdje met mijn moeder en zus, wie de lekkerste moussaka met linzen kon maken. Houd de website in de gaten voor het winnende recept.
- Ik ga schrijven over mijn experiment om zelf bonen te laten ontspruiten.
- Er komt een lijst online met kooktijden voor het koken van verschillende soorten bonen in de snelkookpan.
Nog niet toe aan het zelf koken van peulvruchten?
- Er zijn tegenwoordig steeds meer soorten glutenvrije pasta’s te koop gemaakt van erwten- of linzenmeel. Een makkelijke manier om te beginnen met peulvruchten in je menu te verwerken.
- Probeer eens mijn linzenpannenkoeken recept te maken als lunch!
Tip: Ik heb onlangs de supermarkt maaltijdpakketten ontdekt. Ik keek daar altijd een beetje meewarig naar, omdat ik dacht dat het een dure verkooptruc was.Maar volgens de consumentengids zijn de maaltijdpakketten die je tegenwoordig op de groente afdeling van veel supermarkten vindt, goedkoper dan alles los kopen. Ik was reuze verbaasd toen ik dat las! Ik heb het met een aantal pakketten nagerekend en het is werkelijk waar. Laatst maakte ik een Mexicaans burritospakket dat voorschreef dat je nog rundergehakt toe moet voegen aan het recept. Jammer is wel dat er dan geen opties voor vegetarische varianten worden genoemd.Voor mijn vegetarische variant, gebruikte ik in plaats van gehakt, een blik zwarte bonen en meer geraspte kaas dan de voorgeschreven 50 gram voor 4 personen. Op die manier heb je een hele makkelijke vegetarische maaltijd.
Lekker met de glutenvrije mais tortilla’s van La Morena, te koop bij de grotere supermarkten.
Stiense bonen
Geef een reactie