• Menu
  • Skip to right header navigation
  • Door naar de hoofd inhoud

logo Annemieke Glutenvrij met krakeling

Brood & Patisserie

Header Right

  • Home
  • Workshops
    • Glutenvrij Brood
    • Glutenvrije Patisserie
    • Glutenvrij Desembrood
  • Recepten
  • Agenda
  • Foto’s
  • Annemieke
  • zoeken

Mobile Menu

  • Home
  • Workshops
    • Glutenvrij Brood
    • Glutenvrije Patisserie
    • Glutenvrij Desembrood
  • Recepten
  • Agenda
  • Foto’s
  • Annemieke
  • zoeken
  • E-mail
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Pinterest
  • YouTube
vierkante stukjes Brioni, een chocolade gebakje, op een schoteltje

Bri­oni, gluten­vrij choco­lade gebak­je

4 november 2021 //  by Adri @masnappy

Dit is een gastblog van Adri

Dit recept voor Brioni, een chocolade gebakje waar wij allemaal dol op zijn kreeg ik lang geleden van mijn schoonmoeder. In mijn glutenvrije keuken is het een net zo lekkere glutenvrije variant geworden.
Veel hoefde ik niet te veranderen aan het originele recept want de meeste ingrediënten waren al glutenvrij. Als altijd verminderde ik de hoeveelheid suiker. Al naar gelang de gelegenheid kan je er grotere of kleinere stukjes van snijden.

Tips

  • Schrik niet van een bodem die er niet zo mooi uitziet. Alles komt goed als crème en chocolade laag aangebracht zijn.
  • Als je de bodem na het bakken uit de vorm zou willen halen is bakpapier handig omdat je de bodem zo uit de vorm kan tillen aan het uitstekende deel van het bakpapier.
  • Voor het snijden van de Brioni een scherp dun mes gebruiken dat je schuin op het chocolade gebakje zet. Eventueel je mes verwarmen, dan smelt het makkelijker door de chocoladelaag.
glutenvrij chocolade gebakje, ofwel Brioni, met een bodem van walnoten biscuit, een laag vanille botercreme en daarbovenop pure chocolade.
Afdrukken Pin

Brioni, chocolade gebakje

Glutenvrij chocolade gebakje met een walnotenbiscuit bodem, een romige crèmelaag en daarbovenop chocoladeglazuur.
Soort Gebak, Nagerecht
Keuken Croatie, Mediterraan
Speciale wensen glutenvrij
Kooktijd 1 uur 30 minuten
Koelen 30 minuten
Totale tijd 2 uur

Ingrediënten

Benodigdheden

  • Braadslede of bakblik met een bodem van ongeveer 20×30 centimeter, bekleed met bakpapier of ingevet en met glutenvrij (paneer)meel bestrooid.

Bodem

  • 2 eetlepels glutenvrij paneermeel
  • 4 eetlepels rum of zwarte koffie
  • 5 eieren - 4 eiwit, 4 dooiers en 1 heel ei
  • 150 gram suiker
  • 150 gram gemalen walnoten
  • 15 gram glutenvrij meel - Schär C

Crème

  • 3 dl melk
  • 45 gram glutenvrij meel - Schär C
  • 90 gram suiker
  • 250 gram zachte roomboter in blokjes
  • snufje zout

Chocoladeglazuur

  • 100 gram pure chocolade - hoog cacaogehalte
  • 30 gram roomboter
  • paar druppels neutrale olie - bijvoorbeeld zonnebloemolie

Instructies

Bodem

  • Oven voorverwarmen op 180° zonder fan.
  • Meng 2 eetlepels paneermeel met 4 eetlepels rum of zwarte koffie en laat 15 à 20 minuten intrekken.
    Mise en place voor het maken van Brioni, een chocolade gebakje
  • Maal de walnoten in de blender. Het is niet erg als er nog wat stukjes in zitten.
  • De 4 eiwitten met een snufje zout tot sneeuw kloppen.
  • Vervolgens 4 eigeel met 1 heel ei en 150 gram suiker, schuimig wit roeren.
  • De gemalen noten en eiwitsneeuw in twee of drie gedeeltes luchtig door het eigeelmengsel spatelen. Door deze massa tot slot voorzichtig het paneermeel met de rum spatelen.
  • Dit alles in de geprepareerde braadslee doen. Op de onderste richel van de voorverwarmde oven 25 à 30 minuten op 180° bakken zonder fan. Uit de oven halen en af laten koelen.
    Braadslede bekleed met bakpapier

Crème

  • Het meel met ongeveer de helft van de suiker goed mengen en daarna tot een papje roeren met een deel van de koude melk.
  • De overige melk met de rest van de suiker en een snufje zout aan de kook brengen en van de warmtebron af halen. Daarna een deel van de hete melk gebruiken om het meelpapje, onder weer goed roeren, aan te lengen.
  • Vervolgens het meelpapje al roerend terug bij de overige melk in de pan doen, aan de kook brengen en 2 minuten door laten koken. Af laten koelen tot kamertemperatuur op een plat bord en afgedekt met huishoudfolie.
  • Daarna 250 gram zachte boter goed aanroeren en de afgekoelde melkpap hier door roeren tot een gladde massa.
  • De crème aanbrengen op de afgekoelde walnotenbodem en gladstrijken.
    Glutenvrije walnoten biscuitlaag gebakken in een ovenschaal

Chocoladeglazuur

  • De chocola au bain-marie smelten en met de boter en de olie vermengen tot een gladde massa.
  • Het chocoladeglazuur in een paar lange stroken over de crème heen gieten en meteen voorzichtig uitsmeren zonder druk uit te oefenen. Een paletmes is hier erg handig voor.
    Chocolade gebak, gebakken in een braadslede.
  • Voor gebruik de Brioni goed koelen en daarna ook in de koeling bewaren.
    vierkante stukjes Brioni, een chocolade gebakje, op een schoteltje

Tips

  • Schrik niet van een bodem die er niet zo mooi uitziet. Alles komt goed als crème en chocolade laag aangebracht zijn.
  • Als je de bodem na het bakken uit de vorm zou willen halen is bakpapier handig omdat je de bodem zo uit de vorm kan tillen aan het uitstekende deel van het bakpapier.
  • Voor het snijden van de Brioni een scherp dun mes gebruiken dat je schuin op de chocoladelaag zet. Eventueel je mes verwarmen, dan smelt het makkelijker door de chocolade.
    Chocolade gebakje met 3 lagen, dat wordt aangesneden met een scherp mes: walnoten biscuit, cremelaag en chocolade bovenop.

Meer recepten van Adri:

Glutenvrije frambozenslof, gedecoreerd met blauwe viooltjes.
Frambozenslof
glimmende bloedsinaasappels, met bladgroen
Sinaasappelschil konfijten
bitterkoekjes recept, stapel bruin gebakken glutenvrije bitterkoekjes
Bitterkoekjes
kweeperen in suikerstroop gestoofd met vanille stokje
Gestoofde kweeperen
biscuitrol recept, met abrikozenjam en mascaponeslagroom vulling
Biscuitrol

Categorie: Glutenvrij eten, Glutenvrije recepten, Patisse­rie Tags: glutenvrij bakken

Vorig bericht: «Twee glutenvrije witte broden, uit een rijsmandje. Gluten­vrij brood bakken
Volgend bericht: Bakkerij­wereld Bakkerijwereld keukeninrichting van AnnemiekeGlutenvrij»

Leer glutenvrij bakken: Brood of Patisserie

Nieuwe workshop data bekend!
Leer luchtige gemarmerde glutenvrije cake bakken, in de workshop PatisserieGezond glutenvrij brood bakken workshop

Glutenvrije citroentaart meringue, met gekartelde toefjes Italiaanse meringue gedecoreerd die lichtbruin zijn gebrand.

Ontvang mijn glutenvrije citroen meringue taart recept!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
(uitschrijven kan altijd)


Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




Site Footer

Bekijk mijn foto’s op: Werk aan de Muur

Disclaimer

Recepten zijn pas glutenvrij als alle gebruikte ingrediënten glutenvrij zijn en de recepten in een glutenvrije omgeving worden klaar gemaakt.
Controleer altijd zelf of genoemde producten binnen jouw dieet passen, de samenstelling kan altijd veranderd zijn. Annemieke Glutenvrij is niet aansprakelijk voor gemaakte dieetfouten.

Annemieke Glutenvrij doet haar uiterste best om informatie over derden in de agenda juist en actueel te houden. Controleer altijd de gegevens op de website van de desbetreffende organisatie. Tips en verbeteringen zijn altijd welkom.

#lekkerglutenvrijeten

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Pinterest
  • YouTube

Contact  –  Privacy – Algemene voorwaarden – Copyright 2019-2023 Annemiekeglutenvrij.nl