Dit is een gastblog van Adri
Dit recept voor Brioni, een chocolade gebakje waar wij allemaal dol op zijn kreeg ik lang geleden van mijn schoonmoeder. In mijn glutenvrije keuken is het een net zo lekkere glutenvrije variant geworden.
Veel hoefde ik niet te veranderen aan het originele recept want de meeste ingrediënten waren al glutenvrij. Als altijd verminderde ik de hoeveelheid suiker. Al naar gelang de gelegenheid kan je er grotere of kleinere stukjes van snijden.
Tips
- Schrik niet van een bodem die er niet zo mooi uitziet. Alles komt goed als crème en chocolade laag aangebracht zijn.
- Als je de bodem na het bakken uit de vorm zou willen halen is bakpapier handig omdat je de bodem zo uit de vorm kan tillen aan het uitstekende deel van het bakpapier.
- Voor het snijden van de Brioni een scherp dun mes gebruiken dat je schuin op het chocolade gebakje zet. Eventueel je mes verwarmen, dan smelt het makkelijker door de chocoladelaag.
Brioni, chocolade gebakje
Glutenvrij chocolade gebakje met een walnotenbiscuit bodem, een romige crèmelaag en daarbovenop chocoladeglazuur.
Ingrediënten
Benodigdheden
- Braadslede of bakblik met een bodem van ongeveer 20×30 centimeter, bekleed met bakpapier of ingevet en met glutenvrij (paneer)meel bestrooid.
Bodem
- 2 eetlepels glutenvrij paneermeel
- 4 eetlepels rum of zwarte koffie
- 5 eieren - 4 eiwit, 4 dooiers en 1 heel ei
- 150 gram suiker
- 150 gram gemalen walnoten
- 15 gram glutenvrij meel - Schär C
Crème
- 3 dl melk
- 45 gram glutenvrij meel - Schär C
- 90 gram suiker
- 250 gram zachte roomboter in blokjes
- snufje zout
Chocoladeglazuur
- 100 gram pure chocolade - hoog cacaogehalte
- 30 gram roomboter
- paar druppels neutrale olie - bijvoorbeeld zonnebloemolie
Instructies
Bodem
- Oven voorverwarmen op 180° zonder fan.
- Meng 2 eetlepels paneermeel met 4 eetlepels rum of zwarte koffie en laat 15 à 20 minuten intrekken.
- Maal de walnoten in de blender. Het is niet erg als er nog wat stukjes in zitten.
- De 4 eiwitten met een snufje zout tot sneeuw kloppen.
- Vervolgens 4 eigeel met 1 heel ei en 150 gram suiker, schuimig wit roeren.
- De gemalen noten en eiwitsneeuw in twee of drie gedeeltes luchtig door het eigeelmengsel spatelen. Door deze massa tot slot voorzichtig het paneermeel met de rum spatelen.
- Dit alles in de geprepareerde braadslee doen. Op de onderste richel van de voorverwarmde oven 25 à 30 minuten op 180° bakken zonder fan. Uit de oven halen en af laten koelen.
Crème
- Het meel met ongeveer de helft van de suiker goed mengen en daarna tot een papje roeren met een deel van de koude melk.
- De overige melk met de rest van de suiker en een snufje zout aan de kook brengen en van de warmtebron af halen. Daarna een deel van de hete melk gebruiken om het meelpapje, onder weer goed roeren, aan te lengen.
- Vervolgens het meelpapje al roerend terug bij de overige melk in de pan doen, aan de kook brengen en 2 minuten door laten koken. Af laten koelen tot kamertemperatuur op een plat bord en afgedekt met huishoudfolie.
- Daarna 250 gram zachte boter goed aanroeren en de afgekoelde melkpap hier door roeren tot een gladde massa.
- De crème aanbrengen op de afgekoelde walnotenbodem en gladstrijken.
Chocoladeglazuur
- De chocola au bain-marie smelten en met de boter en de olie vermengen tot een gladde massa.
- Het chocoladeglazuur in een paar lange stroken over de crème heen gieten en meteen voorzichtig uitsmeren zonder druk uit te oefenen. Een paletmes is hier erg handig voor.
- Voor gebruik de Brioni goed koelen en daarna ook in de koeling bewaren.
Tips
- Schrik niet van een bodem die er niet zo mooi uitziet. Alles komt goed als crème en chocolade laag aangebracht zijn.
- Als je de bodem na het bakken uit de vorm zou willen halen is bakpapier handig omdat je de bodem zo uit de vorm kan tillen aan het uitstekende deel van het bakpapier.
- Voor het snijden van de Brioni een scherp dun mes gebruiken dat je schuin op de chocoladelaag zet. Eventueel je mes verwarmen, dan smelt het makkelijker door de chocolade.
Geef een reactie