• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to header right navigation
  • Skip to site footer
logo Annemieke Glutenvrij met krakeling

Annemiekeglutenvrij

Glutenvrij Brood & Patisserie

  • Home
  • Workshops
    • Glutenvrij Brood
    • Combi Gist- en Desembrood
    • Patisserie Hartig
    • Patisserie Zoet
    • FAQ
  • Recepten
    • Brood
    • Diner
    • Drankjes
    • Ontbijt en lunch
    • Patisse­rie
    • Tips en techniek­­­
  • Agenda
  • Annemieke
glutenvrij, chocoladekarameltaart met glimmende chocolade spiegel en galetjes met sukade

Cappuccino van glutenvrije havermelk

17 maart 2019 by Annemieke
cappuccino van havermelk in glazen beker

Nadat ik mijn eigen havermelk had gemaakt, probeerde ik daar op een ochtend een cappuccino mee te maken. Dat bleek geen succes.

Waarom lukt het barista’s wel om havermelk op te schuimen? Op internet kwam ik geen oplossingen tegen, wel wordt er een hoop geschreven over Oatly barista. Deze havermelk is niet glutenvrij helaas. Oatly schreven mij dat ze hopen in de toekomst wel glutenvrije havermelk te gaan verkopen.
Op hun website leggen zij uit dat ze een zuurteregelaar toevoegen om mooi schuim te krijgen. Dat leek me een mooie aanwijzing om mee aan het experimenteren te gaan.

In mijn keukenkastje vond ik citroenzuur, en dat heb ik in diverse hoeveelheden geprobeerd toe te voegen aan mijn havermelk. Maar zonder succes.
Vervolgens een snufje zuiveringszout toegevoegd en voilà…schuim!

Je moet hier natuurlijk niet teveel van gebruiken want dan smaakt je koffie zout.
Ook kan je beter geen zout toevoegen als je de havermelk speciaal voor cappuccino maakt. En als je wat minder water gebruikt, krijg je een steviger schuim, maar wordt je koffie wat lobbig. Het is maar net waar je van houdt.

Ik gebruik 20 gram haver met 120 gram water en een mespuntje zuiveringszout. (voor de keuken nerds met een grammen weegschaaltje zoals ik: 0,7 gram om precies te zijn;-))

Ik gebruik nog altijd een ouderwets zeefje om mijn melk op te kloppen, en vond wel dat ik hard moest werken voor wat schuim. Misschien dat het met een melkopschuim apparaatje beter gaat, dat zal ik uitproberen. Binnenkort een update!

Update: Sinds kort ben ik in het bezit van een melkopschuimapparaat. Ik probeer de aanschaf van apparaten met een stekker zoveel mogelijk te voorkomen. Maar deze kreeg ik cadeau en ik ben er ontzettend blij mee. Nooit meer overkokende melk of verkrampte spieren als opeens al je bezoek tegelijk een cappuccino wil drinken.

drie kleuren cappuccino in glazen beker

Deze eigengemaakte havermelk smaakt absoluut anders dan de winkelvariant heb ik me laten vertellen. Ook zou ik de schuimlaag graag nog veel mooier zien…
Alle tips zijn welkom!

Ik heb Oatly een mail geschreven om te vragen of zij nog tips hebben voor alle glutenvrije koffie liefhebbers die, zolang er nog geen glutenvrije havermelk variant te koop is, toch graag een perfecte vegan cappuccino willen drinken. Zodra ik antwoord heb, laat ik dat weten.

Category: Drankjes, Glutenvrij eten, Glutenvrije recepten, Ontbijt en lunch, Tips en techniek­­­Tag: glutenvrij koken, koffie, vegan

Workshops glutenvrij bakken:

Twee glutenvrije breekbroden voor een glutenvrije high tea workshop, breekbrood

Cursus glutenvrij Gistbrood en Desembrood

Glutenvrij desembrood Rond glutenvrij donkerbruinbrood, met mooie ovenrijs.

Cursusdag glutenvrij Desembrood bakken

Gezond glutenvrij brood bakken workshop

Workshop glutenvrij Brood bakken

Leer glutenvrije hartige taart bakken in de workshop glutenvrij bakken Patisserie

Workshop glutenvrije Patisserie Hartig

Glutenvrije citroentaart meringue, met gekartelde toefjes Italiaanse meringue gedecoreerd die lichtbruin zijn gebrand.

Ontvang mijn glutenvrije citroen meringue taart recept!

Schrijf je in voor de
nieuwsbrief.
(uitschrijven kan altijd)

Vorig bericht:beugelflesje met eigen gemaakt vanille extractVanille-extract maken
Volgend bericht:Duurzaam proberen te zijn gaat niet vanzelf…duurzaam eten. Fles met schapenmelk en blauwe beker en bord

Disclaimer

Recepten zijn pas glutenvrij als alle gebruikte ingrediënten glutenvrij zijn en de recepten in een glutenvrije omgeving worden klaar gemaakt.
Controleer altijd zelf of genoemde producten binnen jouw dieet passen, de samenstelling kan veranderd zijn. Annemieke Glutenvrij is niet aansprakelijk voor gemaakte dieetfouten.

Annemieke Glutenvrij doet haar uiterste best om informatie over derden in de agenda juist en actueel te houden. Controleer altijd de gegevens op de website van de desbetreffende organisatie. Tips en verbeteringen zijn welkom.

Meer informatie nodig over coeliakie? Neem dan eens een kijkje op de website van de
Nederlandse Coeliakie vereniging

  • https://www.instagram.com/annemiekeglutenvrij.nl/
  • LinkedIn
  • Mail
  • YouTube
  • Pinterest
  • Link

#lekkerglutenvrijeten

Contact  –  Privacy – Algemene voorwaarden – Copyright 2019-2025 Annemiekeglutenvrij.nl