
Nadat ik mijn eigen havermelk had gemaakt, probeerde ik daar op een ochtend een cappuccino mee te maken. Dat bleek geen succes.
Waarom lukt het barista’s wel om havermelk op te schuimen? Op internet kwam ik geen oplossingen tegen, wel wordt er een hoop geschreven over Oatly barista. Deze havermelk is niet glutenvrij helaas. Oatly schreven mij dat ze hopen in de toekomst wel glutenvrije havermelk te gaan verkopen.
Op hun website leggen zij uit dat ze een zuurteregelaar toevoegen om mooi schuim te krijgen. Dat leek me een mooie aanwijzing om mee aan het experimenteren te gaan.
In mijn keukenkastje vond ik citroenzuur, en dat heb ik in diverse hoeveelheden geprobeerd toe te voegen aan mijn havermelk. Maar zonder succes.
Vervolgens een snufje zuiveringszout toegevoegd en voilà…schuim!
Je moet hier natuurlijk niet teveel van gebruiken want dan smaakt je koffie zout.
Ook kan je beter geen zout toevoegen als je de havermelk speciaal voor cappuccino maakt. En als je wat minder water gebruikt, krijg je een steviger schuim, maar wordt je koffie wat lobbig. Het is maar net waar je van houdt.
Ik gebruik 20 gram haver met 120 gram water en een mespuntje zuiveringszout. (voor de keuken nerds met een grammen weegschaaltje zoals ik: 0,7 gram om precies te zijn;-))
Ik gebruik nog altijd een ouderwets zeefje om mijn melk op te kloppen, en vond wel dat ik hard moest werken voor wat schuim. Misschien dat het met een melkopschuim apparaatje beter gaat, dat zal ik uitproberen. Binnenkort een update!
Update: Sinds kort ben ik in het bezit van een melkopschuimapparaat. Ik probeer de aanschaf van apparaten met een stekker zoveel mogelijk te voorkomen. Maar deze kreeg ik cadeau en ik ben er ontzettend blij mee. Nooit meer overkokende melk of verkrampte spieren als opeens al je bezoek tegelijk een cappuccino wil drinken.

Deze eigengemaakte havermelk smaakt absoluut anders dan de winkelvariant heb ik me laten vertellen. Ook zou ik de schuimlaag graag nog veel mooier zien…
Alle tips zijn welkom!
Ik heb Oatly een mail geschreven om te vragen of zij nog tips hebben voor alle glutenvrije koffie liefhebbers die, zolang er nog geen glutenvrije havermelk variant te koop is, toch graag een perfecte vegan cappuccino willen drinken. Zodra ik antwoord heb, laat ik dat weten.