• Menu
  • Skip to right header navigation
  • Door naar de hoofd inhoud

logo Annemieke Glutenvrij met krakeling

Brood & Patisserie

Header Right

  • Home
  • Workshops
    • Glutenvrij Brood
    • Glutenvrije Patisserie
    • Glutenvrij Desembrood
  • Recepten
  • Agenda
  • Foto’s
  • Annemieke
  • zoeken

Mobile Menu

  • Home
  • Workshops
    • Glutenvrij Brood
    • Glutenvrije Patisserie
    • Glutenvrij Desembrood
  • Recepten
  • Agenda
  • Foto’s
  • Annemieke
  • zoeken
  • E-mail
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Pinterest
  • YouTube
Chocolade biscuitrol met kastanje room

Choco­lade cake recept: Bûche de Noël

21 maart 2021 //  by Annemieke #lekkerglutenvrijeten

Nu de kerst voor de deur staat, is iedereen over recepten aan het nadenken. Ik doe het lekker makkelijk dit jaar. Op eerste kerstdag eten we stamppot andijvie en chocolade cake voor toe. Uiteraard niet zomaar een chocolade cake, maar een klassieke Bûche de Noël: een opgerolde chocolade biscuit.

Mijn streven is dat niemand merkt dat het een glutenvrij kerstdiner is, dat is precies zoals het hoort volgens mij. Alle gasten moeten zich op hun gemak voelen en geen zorgen hebben over hun dieet. En de gasten zonder dieet, mogen natuurlijk ook niet merken dat hun kerstavondje anders is dan anders.

Een biscuitrol is redelijk snel te maken, de dunne cakeplak bak je in slechts 10 minuten gaar. Daarna moet de cakeplak afkoelen, en ondertussen maak je de vulling. Op die manier is het een heel efficiënt recept. En bovendien erg lekker, vind ik😉

Mijn moeder is ontzettend bedreven in het maken van een biscuitrol. Ze schreef er een blog over, waarin ze precies uitlegt hoe je zo’n heerlijke luchtige cakerol kan maken. Bak je voor de eerste keer een Bûche de Noël? Lees dan eerst mijn moeders uitgebreide uitleg, voordat je dit recept gaat maken.

Wellicht lees je dit bericht als de kerstdagen al lang en breed voorbij zijn. Geen enkel probleem, dan noem je het geen Bûche de Noël, maar gewoon weer chocolade cake.

Bûche de Noël, ofwel opgerolde chocolade cake

chcolade cake rol, biscuitrol met kastanjeroom en jam

Voor dit chocolade cake recept, haalde ik o.a. mijn inspiratie uit “Het grote Larousse Chocoladeboek”, een fijn naslagwerk. Ik vergeleek een hoop recepten, en maakte vervolgens mijn eigen glutenvrije chocolade cake recept.

In het Larousse kookboek, wordt de rechthoekige cakeplak opgerold vanaf de lange kant. Zo krijgen ze een lange dunne cakerol. Ik rol liever vanaf de korte kant, zodat je een royale rol krijgt, met een fraai patroon bij het doorsnijden.

Omdat mijn moeder de meest mooie biscuitrollen maakt, had ik me er nooit aan durven wagen. Maar nu ik eenmaal de smaak te pakken heb, blijf ik steeds nieuwe variaties bedenken. Probeer ook eens mijn kastanje roomvulling in plaats van de klassieke roomvulling. Voor de liefhebbers van kastanje een absolute aanrader.

Heb je in de herfst kastanjes geraapt en zit je om recepten verlegen? Maak dan eens je eigen kastanje puree.

chcolade cake rol, biscuitrol met kastanjeroom en jam
Afdrukken Pin

Chocolade cake rol

Maak je deze chocolade cake rond de kerstdagen, dan noem je het een Bûche de Noël.
Soort Cake, Gebak
Keuken Frans
Speciale wensen glutenvrij
Voorbereiding 20 minuten
Kooktijd 10 minuten
Samenstellen rol 20 minuten
Totale tijd 50 minuten
Personen 10

Ingrediënten

Ingrediënten biscuit

  • 4 eieren - op kamertemperatuur
  • 90 gram kristalsuiker
  • 30 gram cacao
  • 50 gram glutenvrije witte meelmix zonder bindmiddel - ik gebruik Doves farm
  • 10 gram teff meel - glutenvrij
  • ½ theelepel, glad afgestreken xanthaangom - glutenvrij
  • Je kunt de meelmix, teffmeel en xanthaan ook vervangen door een gelijk gewicht aan glutenvrije meelmix mét bindmiddel.
  • 1 theelepel vanille-extract
  • snufje zout

Ingrediënten vulling 1

  • 300 gram jam naar keuze, glutenvrij - ik gebruikte pruimen, aardbeien, blauwe bessen jam
  • 250 gram slagroom
  • 15 gram kristalsuiker of poedersuiker
  • 1 eetlepel cointreau - optioneel

Ingrediënten vulling 2

  • 250 gram slagroom
  • 70 gram pure chocolade - in stukjes gehakt

Instructies

Bereiding biscuit

  • Zet de oven aan op 200° C (zonder fan). Maak van twee vellen bakpapier elk een stevig verfrommelde bal en strijk ze dan met de hand weer glad. De gebakken biscuitplak laat makkelijker los van verfrommeld bakpapier, waardoor je een mooiere rol krijgt! Leg één vel op een grote bakplaat van ongeveer 25x30cm (de twee lange zijden 2-3 cm breed omhoog vouwen) en het andere vel op het aanrecht op een (schone!) handdoek.
  • Klop de eieren met de vanille, de suiker en het snufje zout, tot een luchtige witte massa. Roer het meel (Dovesfarm en teffmeel), de cacao en de xanthaan met een lepel door. Zeef het meelmengsel en spatel het voorzichtig door de luchtig geklopte eieren. Spreid dit beslag gelijkmatig uit op de bakplaat met bakpapier. Bak op de onderste richel van de oven, ongeveer 10 minuten. Zet de laatste 3 à 4 minuten de fan aan zodat de bovenkant van de biscuit niet meer plakt en de rol minder kwetsbaar is bij het oprollen.
  • Neem na het bakken het vel bakpapier met 2 handen van de bakplaat (wees niet bang, het biscuit valt er niet zomaar af). Leg de gebakken biscuit omgekeerd (met de bovenkant naar beneden), op het bakpapier (met schone theedoek eronder) op het aanrecht.
  • Trek nu het bovenste bakpapier er voorzichtig af waarbij het belangrijk is om niet naar boven te trekken maar recht naar je toe vlak boven het biscuit.
  • Daarna het biscuit met theedoek en al losjes oprollen vanaf de korte kant en af laten koelen.

Bereiding vulling 1

  • Klop de slagroom met de suiker en cointreau tot een stevige room.

Samenstellen van de rol

  • De afgekoelde biscuitrol open rollen en eerst helemaal dun insmeren met de jam en daarna de geklopte room in een gelijkmatige laag erover verdelen (aan de smalle kant waar je naar toe gaat rollen de slagroom laag niet te dik maken anders gaat het uitpuilen bij het oprollen, misschien blijft er wat room over).
  • Rol dan met de vlakke hand de biscuit op in de lengterichting, waarbij je voorzichtig de doek met bakpapier achterlaat en vooral op het laatst niet te hard duwt.
  • Laat de rol liggen op de naad en snijd de zijkanten bij met een scherp mes (afsnijdsels zijn voor de kok).

Bereiding vulling 2, voor de buitenkant van de rol

  • Smelt de chocolade op laag vermogen in de magnetron of au bain-marie.
  • Klop de slagroom luchtig. Meng een klein beetje slagroom bij de chocolade, dit noem je familie maken. Spatel daarna in 2 à 3 keer de slagroom door het chocolade mengsel. (Als je de koude slagroom in 1 keer bij de gesmolten chocolade zou doen, krijg je stracciatella room, ook lekker, maar niet zo mooi.)
  • De chocoladeroom met een spuitzak en gekarteld spuitmondje, in banen of toefjes op de biscuitrol spuiten. Of met een mes glad over de rol verdelen.

Tips

Variatie voor de vulling: Kastanjeroom
  • 150 gram ongezoete kastanje puree
  • 2 x 20 gram gram lichtbruine basterdsuiker of kristalsuiker
  • 1 eetlepel rum
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 2 eetlepels mascarpone
  • 250 gram slagroom
  1. Kastanjepuree, 20 gram suiker, rum, vanille en mascarpone tot een gladde massa roeren.
  2. Slagroom en 20 gram suiker kloppen tot een stevige massa.
  3. In 2 à 3 delen de kastanje crème en de slagroom mengen.

Categorie: Glutenvrij eten, Glutenvrije recepten, Patisse­rie Tags: chocola, glutenvrij bakken, glutenvrij koken

Vorig bericht: «Lebkuchen recept met knapperige suikerlaag en roze peper decoratie Leb­kuchen recept met roze peper
Volgend bericht: Nieuw­jaars­rollet­jes maken Kniepertjes, glutenvrij recept»

Leer glutenvrij bakken: Brood of Patisserie

Nieuwe workshop data bekend!
Leer luchtige gemarmerde glutenvrije cake bakken, in de workshop PatisserieGezond glutenvrij brood bakken workshop

Glutenvrije citroentaart meringue, met gekartelde toefjes Italiaanse meringue gedecoreerd die lichtbruin zijn gebrand.

Ontvang mijn glutenvrije citroen meringue taart recept!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
(uitschrijven kan altijd)


Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




Site Footer

Bekijk mijn foto’s op: Werk aan de Muur

Disclaimer

Recepten zijn pas glutenvrij als alle gebruikte ingrediënten glutenvrij zijn en de recepten in een glutenvrije omgeving worden klaar gemaakt.
Controleer altijd zelf of genoemde producten binnen jouw dieet passen, de samenstelling kan altijd veranderd zijn. Annemieke Glutenvrij is niet aansprakelijk voor gemaakte dieetfouten.

Annemieke Glutenvrij doet haar uiterste best om informatie over derden in de agenda juist en actueel te houden. Controleer altijd de gegevens op de website van de desbetreffende organisatie. Tips en verbeteringen zijn altijd welkom.

#lekkerglutenvrijeten

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Pinterest
  • YouTube

Contact  –  Privacy – Algemene voorwaarden – Copyright 2019-2023 Annemiekeglutenvrij.nl