Verjaardagen zijn bij uitstek een excuus om allerlei nieuwe taarten uit te proberen. Gedurende het jaar maak ik een lijst van taartrecepten die ik ooit eens wil maken, en daar laat ik de jarige vervolgens uit kiezen.
Het recept van deze chocoladekarameltaart met sukade is een variant op een recept van Rudolph van Veen. Zijn recept vind je hier. Ik mis Rudolphs bakprogramma op 24Kitchen vreselijk, het was altijd een grote inspiratie en bovendien bijzonder vermakelijke tv.
Ik maak deze taart met sukade in plaats van tutti frutti. En met een kleine aanpassing is dit recept ook makkelijk glutenvrij te maken.
Voor het biscuit gebruik je voor een glutenvrije variant:
45 gram glutenvrij meel + 45 gram glutenvrij havermeel (ipv de aangegeven 80 gram bloem).
Mocht je geen havermeel kunnen vinden, dan kan je glutenvrije havermout in de keukenmachine/koffiemolen fijnmalen.
Vervolgens vervang je overal waar het in het recept staat, de tutti frutti door sukade (mijn recept voor sukade vind je hier).
Controleer of alle ingrediënten die je gebruikt daadwerkelijk glutenvrij zijn. De lemoncurd en chocolade zouden gluten of sporen daarvan kunnen bevatten. Mocht je ervoor kiezen om niet je eigen sukade te maken (wat ik goed begrijp, want dat is best een klus), lees dan ook goed de verpakking van het geconfijte fruit dat je gaat gebruiken.
Gevaar voor kruisbesmetting kan schuilen in het gebruik van een aangebroken pakje boter waar kruimels in kunnen zitten of het gebruik van een niet glutenvrije broodplank.
Lees mijn algemene handleiding met 10 tips over hoe je glutenvrij kan koken/bakken.
Spiegeltje spiegeltje aan de wand…
De cacaogelei op deze taart kan je bijna echt als spiegel gebruiken;-)