• Menu
  • Skip to right header navigation
  • Door naar de hoofd inhoud

logo Annemieke Glutenvrij met krakeling

Brood & Patisserie

Header Right

  • Home
  • Workshops
    • Glutenvrij Brood
    • Glutenvrije Patisserie
    • Glutenvrij Desembrood
  • Recepten
  • Agenda
  • Foto’s
  • Annemieke
  • zoeken

Mobile Menu

  • Home
  • Workshops
    • Glutenvrij Brood
    • Glutenvrije Patisserie
    • Glutenvrij Desembrood
  • Recepten
  • Agenda
  • Foto’s
  • Annemieke
  • zoeken
  • E-mail
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Pinterest
  • YouTube
dadelkoek recept met teff, met decoratie van geconfijte sinaasappel en geschaafde amandelen

Dadelkoek recept met teff

17 juli 2021 //  by Annemieke #lekkerglutenvrijeten

geconfijte sinaasappel dadelkoek recept, op een donkere achtergrond. Recept met teff waardoor de koek ook donkerbruin van kleur is

Als je een keukenmachine of staafmixer hebt is dit dadelkoek recept zo gepiept. Dan heb je in een handomdraai een heerlijke warme en gezonde lekkernij op tafel. Omdat dit gebak zo vochtig is, blijft het dagenlang smeuïg. Maar als je dat wilt uitproberen, kan je maar beter een dubbel recept maken!

Zonder toegevoegde suiker, eivrij en makkelijk lactosevrij/vegan te maken.

Ik had toevallig nog wat losgeklopt ei in de koelkast staan, dus ik heb mijn dadelkoek daarmee ingestreken vlak voordat deze de oven in ging. Maar het is absoluut geen noodzakelijke handeling, het geeft slechts een mooie glans over je eindproduct. Een eivrije versie smaakt natuurlijk net zo lekker. Wil je toch een glanzende dadelkoek, maar geen ei gebruiken? Bestrijk je koek dan voorzichtig met wat neutrale olie.

Om een vegan/lactosevrije versie te maken van dit dadelkoek recept, vervang je de boter en yoghurt door een vegan variant. Maar let op, niet alle plantaardige producten zijn ook lactose en/of glutenvrij.

In een handomdraai een heerlijke gezonde lekkernij bij de koffie of thee!

Wil je weten hoe ik mijn eigen lijnzaadmeel maak? Dat werkt bijna hetzelfde als linzenmeel maken. Let alleen op dat je per batch minder lijnzaad kan malen dan linzen. Lijnzaad plakt wat meer waardoor het ongelijkmatiger wordt vermalen als je teveel in één keer in je molentje doet.

dadelkoek recept met teff, met decoratie van geconfijte sinaasappel en geschaafde amandelen
Afdrukken Pin

Dadelkoek met teff

Snel recept, zonder toegevoegde suiker en eivrij. Met een paar kleine aanpassingen ook makkelijk lactosevrij/vegan te maken.
Soort Gebak, Taart
Speciale wensen eivrij, glutenvrij, lactosevrij optioneel, vegan optioneel
Voorbereiding 10 minuten
Kooktijd 10 minuten
Baktijd 20 minuten
Totale tijd 40 minuten

Ingrediënten

  • 125 gram dadels zonder pit
  • mok verse zwarte thee - genoeg om de dadels in te weken
  • 85 gram teff - glutenvrij
  • 40 gram lijnzaadmeel - glutenvrij, bij voorkeur zelf gemalen
  • 6 gram bakpoeder - glutenvrij
  • snuf zout
  • 75 gram volle yoghurt
  • 30 gram boter - koud
  • 30 gram geconfijte sinaasappel - plus extra om te decoreren
  • handje noten om te decoreren - bv geschaafde amandelen, walnoten, pecannoten etc

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°.
  • Week de dadels in de vers gezette thee, totdat de thee lauw is geworden. Giet de dadels af in een zeef. De overgebleven thee is heerlijk zoet geworden, dus die kan je nu opdrinken.
  • Maal het lijnzaad in een koffiemolentje tot meel.
  • Doe de dadels in de keukenmachine of gebruik een staafmixer en maal fijn.
  • Voeg daarna alle andere ingrediënten toe en mix totdat zich een bal begint te vormen.
  • Strooi een klein beetje glutenvrije bloem of teff op je aanrecht en stort daar je deeg op. Vorm een mooie bal, die je vervolgens wat platter drukt tot een cirkel van ongeveer 2 cm dik.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg daar je dadelkoek deeg op. Bestrijk nu eventueel met een kwastje met losgeklopt ei of olie. Decoreer met de geconfjte sinaasappel en noten naar keuze.
  • Bak ongeveer 20 minuten op 200°.

Leer ook om zelf sinaasappelschilletjes te konfijten of je eigen sukade te maken!

Gekonfijte bloedsinaasappel schillen
Geconfijte cederappelen/sukade op een rooster om uit te lekken

Categorie: Glutenvrij eten, Glutenvrije recepten, Patisse­rie Tags: fruit, glutenvrij bakken

Vorig bericht: «walnotentaart recept, met koffiecreme. Taart staat onder een glazen stolp Koffie Wal­no­ten­taart
Volgend bericht: Test brood­bak­mix: Schär bruin­brood Bruinbrood, gebakken met de Schar glutenvrij Mix It Dunkel meelmix»

Leer glutenvrij bakken: Brood of Patisserie

Nieuwe workshop data bekend!
Leer luchtige gemarmerde glutenvrije cake bakken, in de workshop PatisserieGezond glutenvrij brood bakken workshop

Glutenvrije citroentaart meringue, met gekartelde toefjes Italiaanse meringue gedecoreerd die lichtbruin zijn gebrand.

Ontvang mijn glutenvrije citroen meringue taart recept!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
(uitschrijven kan altijd)


Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




Site Footer

Bekijk mijn foto’s op: Werk aan de Muur

Disclaimer

Recepten zijn pas glutenvrij als alle gebruikte ingrediënten glutenvrij zijn en de recepten in een glutenvrije omgeving worden klaar gemaakt.
Controleer altijd zelf of genoemde producten binnen jouw dieet passen, de samenstelling kan altijd veranderd zijn. Annemieke Glutenvrij is niet aansprakelijk voor gemaakte dieetfouten.

Annemieke Glutenvrij doet haar uiterste best om informatie over derden in de agenda juist en actueel te houden. Controleer altijd de gegevens op de website van de desbetreffende organisatie. Tips en verbeteringen zijn altijd welkom.

#lekkerglutenvrijeten

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Pinterest
  • YouTube

Contact  –  Privacy – Algemene voorwaarden – Copyright 2019-2023 Annemiekeglutenvrij.nl