
Als je een keukenmachine of staafmixer hebt is dit dadelkoek recept zo gepiept. Dan heb je in een handomdraai een heerlijke warme en gezonde lekkernij op tafel. Omdat dit gebak zo vochtig is, blijft het dagenlang smeuïg. Maar als je dat wilt uitproberen, kan je maar beter een dubbel recept maken!
Zonder toegevoegde suiker, eivrij en makkelijk lactosevrij/vegan te maken.
Ik had toevallig nog wat losgeklopt ei in de koelkast staan, dus ik heb mijn dadelkoek daarmee ingestreken vlak voordat deze de oven in ging. Maar het is absoluut geen noodzakelijke handeling, het geeft slechts een mooie glans over je eindproduct. Een eivrije versie smaakt natuurlijk net zo lekker. Wil je toch een glanzende dadelkoek, maar geen ei gebruiken? Bestrijk je koek dan voorzichtig met wat neutrale olie.
Om een vegan/lactosevrije versie te maken van dit dadelkoek recept, vervang je de boter en yoghurt door een vegan variant. Maar let op, niet alle plantaardige producten zijn ook lactose en/of glutenvrij.
In een handomdraai een heerlijke gezonde lekkernij bij de koffie of thee!
Wil je weten hoe ik mijn eigen lijnzaadmeel maak? Dat werkt bijna hetzelfde als linzenmeel maken. Let alleen op dat je per batch minder lijnzaad kan malen dan linzen. Lijnzaad plakt wat meer waardoor het ongelijkmatiger wordt vermalen als je teveel in één keer in je molentje doet.
Dadelkoek met teff
Ingrediënten
- 125 gram dadels zonder pit
- mok verse zwarte thee - genoeg om de dadels in te weken
- 85 gram teff - glutenvrij
- 40 gram lijnzaadmeel - glutenvrij, bij voorkeur zelf gemalen
- 6 gram bakpoeder - glutenvrij
- snuf zout
- 75 gram volle yoghurt
- 30 gram boter - koud
- 30 gram geconfijte sinaasappel - plus extra om te decoreren
- handje noten om te decoreren - bv geschaafde amandelen, walnoten, pecannoten etc
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200°.
- Week de dadels in de vers gezette thee, totdat de thee lauw is geworden. Giet de dadels af in een zeef. De overgebleven thee is heerlijk zoet geworden, dus die kan je nu opdrinken.
- Maal het lijnzaad in een koffiemolentje tot meel.
- Doe de dadels in de keukenmachine of gebruik een staafmixer en maal fijn.
- Voeg daarna alle andere ingrediënten toe en mix totdat zich een bal begint te vormen.
- Strooi een klein beetje glutenvrije bloem of teff op je aanrecht en stort daar je deeg op. Vorm een mooie bal, die je vervolgens wat platter drukt tot een cirkel van ongeveer 2 cm dik.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg daar je dadelkoek deeg op. Bestrijk nu eventueel met een kwastje met losgeklopt ei of olie. Decoreer met de geconfjte sinaasappel en noten naar keuze.
- Bak ongeveer 20 minuten op 200°.