In april en mei ruik je in het bos soms opeens uien; een teken dat er daslook groeit. Op schaduwrijke plekken vind je dan vaak hele velden plantjes met vrij donkergroene ovale bladeren en witte bloemen in een scherm. De bladeren van daslook kan je in de keuken gebruiken. Daslook plukken mag eigenlijk niet maar ik heb soms last van burgerlijke ongehoorzaamheid. Daslook is in het seizoen overigens ook te koop op de markt en soms zelfs in de supermarkt.
Daslook kan je het beste koud verwerken. Snipper het bijvoorbeeld, net als bieslook, over de salade of een broodje kaas.
Tijdens een wandeling op eerste paasdag plukte ik een bosje jonge mooie daslook bladeren en daar maakte ik een makkelijke pesto van die ik dezelfde avond met pasta, feta, trostomaatjes en walnoten at. De pesto is ook heel lekker door een salade met bijvoorbeeld gehakte hazelnoten en oude kaas.
Voor de daslook pesto (eigenlijk meer een dressing) mixte ik met de staafmixer de volgende ingrediënten tot een gladde saus: een bosje goed gewassen daslook, 3 eetlepels goede olijfolie, zout en peper en genoeg gedroogde chilivlokken.
Daslook pesto
Ingrediënten
- 1 bosje goed gewassen daslook
- 3 eetlepels goede olijfolie
- zout en peper - naar smaak
- gedroogde chilivlokken - naar smaak
Instructies
- Voor deze daslook pesto (eigenlijk meer een dressing) mix je met de staafmixer de bovenstaande ingrediënten tot een gladde saus.
Geef een reactie