Vandaag las ik in de Trouw, dat gebroken wijnglazen niet in de glasbak mogen, bonnetjes niet bij het oud papier en dat piepschuim moet worden ingeleverd bij de gemeentelijke milieustraat… Pfff en ik dacht dat ik goed bezig was, maar dat doe ik alle drie fout!
In dit blog zet ik mijn overwegingen over duurzaam leven uiteen, ik ben eigenlijk voortdurend aan het wikken en wegen: gezondheid, duurzaamheid, betaalbaarheid, smaak of tijd.
Heb ik haast of juist veel tijd, veel of weinig geld te spenderen, wil ik extra lekker of verantwoord eten. Er zijn zoveel momenten dat je moet kiezen op een dag, bij het boodschappen doen, kleding kopen, wassen, schoonmaken, persoonlijke verzorging, vakantie plannen maken of forenzen.
Duurzaam leven en eten is niet altijd makkelijk.
Dit blog gaat niet expliciet over glutenvrij eten, maar indirect natuurlijk wel. Glutenvrije producten zijn over het algemeen behoorlijk prijzig, voorverpakte producten komen vaak van ver en soms zijn er weinig alternatieven. Dat speelt allemaal mee bij dagelijkse keuzes.
Nu volgt een opsomming van keuzes over duurzaam leven die ik de afgelopen tijd heb gemaakt. Ik heb veel dingen uitgeprobeerd, maar niet alles was een blijvend succes. Laat het me weten als je denkt dat ik ergens de mist in ga, ik sta altijd open voor andere invalshoeken.
- Chikko Ik drink tegenwoordig regelmatig Chikko, dat is cichorei uit Europa i.p.v. koffie van ver weg. Erg lekker, een beetje bitter en een beetje zoet. Lees hier over mijn zoektocht naar lekkere cafeïne vrije drankjes.
- Koffiebonen en losse thee Als ik naar een winkel ga waar ze losse koffiebonen en thee verkopen, dan neem ik oude verpakkingen en tuppertjes mee om mijn aankopen in te laten doen.
!!! Verpakkingsvrije winkels waar ook glutenbevattende producten worden verkocht, zijn lastig in verband met kruisbesmettingsgevaar. - Melk Mijn cappuccino’s maak ik tegenwoordig vaak met mijn favoriete biologische sojamelk.
- Bijenwasdoek Deze gebruik ik i.p.v. aluminiumfolie of plasticfolie. Hierover binnenkort meer.
- Dentaltabs Dit zijn tabletjes om je tanden mee te poetsen, ook handig voor als je een paar dagen op reis gaat. Steeds beter verkrijgbaar gelukkig.
- Mondwater tabletten Bij verschillende drogisterijen verkopen ze tegenwoordig mondwater tabletten waar je zelf nog wat water aan toe moet voegen. Dat scheelt een hoop verpakkingsmateriaal en is bovendien goedkoper.
- Oogstdeel Sinds kort ben ik de gelukkige deelnemer van een oogstdeel van boerderij LandInzicht.
- Duurzamere bank Zowel privé als zakelijk stapte ik over naar de ASN bank.
- Flos Floszijde met bijenwas, de verpakking hiervan is composteerbaar in een organische omgeving,
- Tandenstokers Wie heeft er een tip voor duurzame tandenstokers?! Ik heb ze nog niet kunnen vinden.
- Bamboe tandenborstel Met deze tandenborstel kom ik niet goed bij mijn achterste kiezen, omdat de kop vrij robuust is. Jammer, want ik vind het idee erachter supergoed. Hopelijk komt er in de toekomst een dunnere variant.
- Plasticzakjes en -folie Die neem ik mee tijdens de afwas. Ook papieren zakjes/verpakkingen bewaar ik om te recycelen.
- Verpakkingsmateriaal recyclen Alles dat weer te gebruiken is bewaar ik, van lege glazen potten tot de 1l plastic verpakkingen van bijvoorbeeld de Griekse yoghurt. Onlangs ben ik met een lege bonbondoos terug naar de chocolaterie gegaan voor een refill. Toen kreeg ik zelfs twee chocolaatjes extra;-).
- Foodmiles Geen peultjes, avocado’s, zoete aardappelen, kiwi’s etc. uit Verweggistan, deze producten probeer ik alleen te eten als ik ze uit Europa vind.
- Vegetarisch Er komt bijna geen vlees of vis op mijn bord terecht. En als dat wel het geval is, bij voorkeur biologisch!
- Vegan Ik probeer steeds vaker plantaardige recepten uit, zowel hartig als zoet. Lees bijvoorbeeld mijn blog over havermelk.
- Shampoo Ik gebruik een shampoo zeepblok. De haarzeep met maca en grapefruit van het Zeeplokaal vind ik heerlijk.
- Zeepblok Ligt naast de wastafel in de keuken en de badkamer. Hiervoor gebruik ik vaak de zeepjes van Soap7.
- Menstruatiecup Een bijzonder praktische en duurzame oplossing voor een steeds weer terugkomend probleem. Hier lees je er meer over.
- Maandverband en tampons Tegenwoordig zijn er veel makkelijk verkrijgbare milieuvriendelijke opties, zoals bijvoorbeeld de producten van Yoni.
- Wasmiddel Zelf maken heb ik uitgeprobeerd, maar mijn was werd groezelig, dus daar ben ik weer mee gestopt.
- Deodorant Heb ik lange tijd geprobeerd om zelf te maken, maar geen enkel recept werkte goed genoeg. Waardoor ik weer vaker mijn t-shirts moest wassen, wat me ook niet zo duurzaam leek… Ik gebruik tegenwoordig een aluin deodorantstick, die werkt perfect! De aanschafprijs van deze deodorant is behoorlijk hoog, maar na 4 maanden dagelijks gebruik is er nog geen kwart van verbruikt.
- Vliegschaamte Het liefst reis ik met de fiets of trein. Lees mijn verslag van de Dutch Mountain Trail wandelvakantie
- Kleding Mijn streven is om 1 kledingstuk per maand of minder te kopen, bij voorkeur duurzame merken of tweedehands. Ook probeer ik mijn oude kleding zo lang mogelijk te repareren.
- Peulvruchten Die wel en kook ik zelf. Ook lekker als ontbijt of lunch. Probeer eens mijn falafel te maken, het krombekbonen soeprecept of maak zelf linzen meel.
- Herbruikbare boterhamzakjes Deze zakjes met een vrolijke opdruk, gebruik ik al jaren.
- Stoffen zakjes Neem ik mee naar de (super-)markt om te gebruiken i.p.v. plasticzakjes voor groenten en fruit. Ook bewaar ik mijn zelf gebakken brood hierin.
- Thermosfles/beker Deze neem ik mee met thee voor in de trein. Is ook nog eens een stuk goedkoper dan thee kopen bij de Kiosk. Tegenwoordig krijg je een kwartje korting bij de Kiosk als je je eigen beker laat vullen. Hopelijk volgen er meer bedrijven dit voorbeeld!
- Watergebruik Probeer ik op te letten door: kort te douchen, kraan dicht te houden tijdens het tandenpoetsen en zoveel mogelijk was in 1x te draaien.
- Geen droger Mijn was droogt gewoon aan de lucht.
Ik zal deze lijst regelmatig aanpassen, want nieuwe inzichten volgen elkaar snel op!
Geef een reactie