Dolgelukkig met mijn filodeeg recept!
Tegenwoordig is er voor praktisch elk glutenvol product een glutenvrije variant te vinden. Er komen steeds meer glutenvrije bakkerijen en de meeste supermarkten hebben een apart glutenvrij schap. Eén van de weinige producten die ik nog niet kant-en-klaar én glutenvrij heb gevonden, is filodeeg.
Gelukkig heb ik nu een recept ontwikkeld, dat makkelijk om te maken is als je wat tijd hebt. Met maar 3 ingrediënten kan je al je eigen filodeeg maken.
Ik sprong een gat in de lucht toen ik het eerste flinterdunne vel uit de koekenpan haalde. Bijna doorzichtig, maar stevig genoeg om te hanteren.
Met dit recept kan je alle filodeeg gerechten maken die je eerder moest missen vanwege je glutenvrije dieet.
Filodeeg om hartige taart, flapjes, pakketjes of rolletjes van te maken, samosa’s, loempiaatjes, spanakopita, bastilla, apfelstrudel, baklava en ga zo maar door.
Bladerdeeg is voor deze gerechten vaak maar een middelmatige vervanging van filodeeg. De structuur van bladerdeeg lijkt niet op filodeeg. Bladerdeeg is bovendien ook veel vetter. (Wil je toch liever bladerdeeg gebruiken? Bekijk dan mijn glutenvrije bladerdeeg recept met uitgebreid fotoverslag.)
Mijn kikkererwtenmeel recept voor vegan filodeeg is wellicht niet zo geschikt voor zoete gerechten vanwege de hartige smaak. Ik heb al meerdere filodeeg varianten ontwikkeld, zoals volkoren filodeeg en filodeeg van witmeel voor zoete toepassingen, ook geschikt voor mensen die niet tegen kikkererwtenmeel kunnen.
Leer filodeeg maken tijdens de workshop glutenvrij bakken patisserie.
Glutenvrij filodeeg recept
Ingrediënten
Benodigdheden
- koekenpan met antiaanbaklaag en een kwastje met haren (dus geen siliconen)
Ingrediënten
- 100 gram kikkererwtenmeel - glutenvrij
- 150 gram water - gebruik eventueel extra water
- snufje zout
Instructies
- Meng het kikkererwtenmeel, water en zout, zodat je een papje krijgt dat op dun pannenkoekenbeslag lijkt. Voeg eventueel wat extra water toe.
- Zet een koekenpan met antiaanbaklaag op de kleinste pit en de kleinste vlam of vermogen.
- Doop de kwast in je beslag en schilder een dunne laag in de pan, wacht even totdat deze is gestold. Bak je filovel niet te lang, want dan wordt het een knapperige laag en kan je het niet meer vormen om bijv. een taartvorm mee te bekleden, of een flapje of strudel mee te rollen.
- Bewaar de gebakken filodeeg vellen tussen plasticfolie of bakpapier. Of beter nog, verwerk het meteen tot de gewenste vorm.
Leer nu ook glutenvrij bladerdeeg maken!
Willy van de Schoot
Wat is de reden dat het een kwast met haren moet zijn? Ik heb alleen een kwastje van siliconen. Waarom is dat een probleem?
Annemieke #lekkerglutenvrijeten
Goedemorgen Willy,
Een siliconen bakkwast heeft meestal een grovere structuur dan een kwast met haren, waardoor je ongelijke strepen in je filodeeg krijgt i.p.v. mooi gelijkmatig dunne velletjes.
Groetjes Annemieke
Bieneke
Ik lees dat je een recept voor volkoren filodeeg hebt ontwikkeld! Is dat recept ergens te vinden?
Supergraag hoor ik van je.
Hartegroet, Bieneke
Annemieke #lekkerglutenvrijeten
Beste Bieneke, het filodeeg recept op de website is gemaakt met kikkererwtenmeel, dat is volgens mij meestal volkoren.
Als je volkoren meelsoorten gebruikt, neem dan meel met een fijne maling, dat geeft het dunste filodeeg resultaat.
Ell
Kan je deze filodeeg ook bakken in olie ??
Annemieke #lekkerglutenvrijeten
Ik heb geen ervaring met het bakken van filodeeg in olie. Ik hoor het graag als je het hebt geprobeerd en wat je bevindingen zijn!
Groetjes Annemieke
Joshi
Is er ook een recept voor filodeeg om wel te gebruiken bij zoete gerechten?
Annemieke #lekkerglutenvrijeten
Beste Joshi,
Jazeker, voor zoete gerechten kan je meelsoorten gebruiken met een minder uitgesproken smaak zoals bijvoorbeeld rijst, sorghum, boekweit of teffmeel in combinatie met zetmeel zoals maizena, aardappelzetmeel of tapioca. Succes
Joshi
Dankjewel voor het antwoord. Blijven de verhoudingen met een ander soort meel hetzelfde?
Annemieke #lekkerglutenvrijeten
Beste Joshi, Helaas zijn de verhoudingen ziet altijd hetzelfde. Maar als je eenmaal weet welke dikte het ‘papje’ ongeveer moet hebben, dan kan je op gevoel wat extra water toevoegen, beetje bij beetje.
Elke meelsoort heeft andere eigenschappen. En er kunnen zelfs verschillen zitten tussen diverse merken van dezelfde meelsoort. Het biologische sorghummeel van de Jumbo bevat bijvoorbeeld meer vezels en eiwitten dan het sorghummeel van Holland and Barrett. Hierdoor zal het Jumbo meel meer vocht opnemen in een koud deeg of beslag. Succes, Annemieke
Lidy Weersink
Het filodeeg uitgeprobeerd maar het worden geen velletjes.
Hebben jullie nog tips?
Annemieke #lekkerglutenvrijeten
Hoi Lidy, wat vervelend dat het nog niet lukt om filo velletjes te maken. Lastig om te zeggen waar dat precies aan ligt. Wat gaat er precies mis?
Het zou aan de temperatuur van je pan, de dikte van je beslag, de baktijd etc kunnen liggen. Ik hoor graag waar het misgaat, dan denk ik nog verder met je mee!