• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to header right navigation
  • Skip to site footer
logo Annemieke Glutenvrij met krakeling

Annemiekeglutenvrij

Glutenvrij Brood & Patisserie

  • Home
  • Workshops
    • Glutenvrij Brood
    • Combi Gist- en Desembrood
    • Patisserie Hartig
    • Patisserie Zoet
    • FAQ
  • Recepten
    • Brood
    • Diner
    • Drankjes
    • Ontbijt en lunch
    • Patisse­rie
    • Tips en techniek­­­
  • Agenda
  • Annemieke
glutenvrij, chocoladekarameltaart met glimmende chocolade spiegel en galetjes met sukade

Filo­deeg recept

2 mei 2020 by Annemieke
Filodeeg recept glutenvrij, flinterdun gebakken filodeeg vel in een koekenpan

Dolgelukkig met mijn filodeeg recept!
Tegenwoordig is er voor praktisch elk glutenvol product een glutenvrije variant te vinden. Er komen steeds meer glutenvrije bakkerijen en de meeste supermarkten hebben een apart glutenvrij schap. Eén van de weinige producten die ik nog niet kant-en-klaar én glutenvrij heb gevonden, is filodeeg.

Gelukkig heb ik nu een recept ontwikkeld, dat makkelijk om te maken is als je wat tijd hebt. Met maar 3 ingrediënten kan je al je eigen filodeeg maken.
Ik sprong een gat in de lucht toen ik het eerste flinterdunne vel uit de koekenpan haalde. Bijna doorzichtig, maar stevig genoeg om te hanteren.
Met dit recept kan je alle filodeeg gerechten maken die je eerder moest missen vanwege je glutenvrije dieet.

Filodeeg recept. Hartige taart met filodeeg en twee kleuren sesamzaadjes. Ongebakken glanzende taart in een glazen ovenschaal
Vegeta­rische hart­ige taart met filo­deeg

Filodeeg om hartige taart, flapjes, pakketjes of rolletjes van te maken, samosa’s, loempiaatjes, spanakopita, bastilla, apfelstrudel, baklava en ga zo maar door.
Bladerdeeg is voor deze gerechten vaak maar een middelmatige vervanging van filodeeg. De structuur van bladerdeeg lijkt niet op filodeeg. Bladerdeeg is bovendien ook veel vetter. (Wil je toch liever bladerdeeg gebruiken? Bekijk dan mijn glutenvrije bladerdeeg recept met uitgebreid fotoverslag.)

Mijn kikkererwtenmeel recept voor vegan filodeeg is wellicht niet zo geschikt voor zoete gerechten vanwege de hartige smaak. Ik heb al meerdere filodeeg varianten ontwikkeld, zoals volkoren filodeeg en filodeeg van witmeel voor zoete toepassingen, ook geschikt voor mensen die niet tegen kikkererwtenmeel kunnen.

Leer filodeeg maken tijdens de workshop glutenvrij bakken patisserie.

Lees hier meer over de workshops Brood of Patisserie.

Filodeeg vel met vulling, klaar om op te rollen tot een loempia
ongebakken loempia's van filodeeg in de koekenpan
Loempiaatjes van kikkererwtenmeel filodeeg, mooi bruin gebakken en opgestapeld op een boerenbonte bord
Filodeeg recept. Filodeeg vel in de koekenpan, flinterdun
Print Pin
5 van 1 stem

Glutenvrij filodeeg recept

Recept met slechts 3 ingrediënten!
Speciale wensen eivrij, glutenvrij, lactosevrij, Vegan, vegetarisch
Voorbereiding 5 minuten minuten
Kooktijd 30 minuten minuten
Totale tijd 35 minuten minuten

Ingrediënten

Benodigdheden

  • koekenpan met antiaanbaklaag en een kwastje met haren (dus geen siliconen)

Ingrediënten

  • 100 gram kikkererwtenmeel - glutenvrij
  • 150 gram water - gebruik eventueel extra water
  • snufje zout

Instructies

  • Meng het kikkererwtenmeel, water en zout, zodat je een papje krijgt dat op dun pannenkoekenbeslag lijkt. Voeg eventueel wat extra water toe.
  • Zet een koekenpan met antiaanbaklaag op de kleinste pit en de kleinste vlam of vermogen.
  • Doop de kwast in je beslag en schilder een dunne laag in de pan, wacht even totdat deze is gestold. Bak je filovel niet te lang, want dan wordt het een knapperige laag en kan je het niet meer vormen om bijv. een taartvorm mee te bekleden, of een flapje of strudel mee te rollen.
  • Bewaar de gebakken filodeeg vellen tussen plasticfolie of bakpapier. Of beter nog, verwerk het meteen tot de gewenste vorm.
uitgerold en opgevouwen deeg waar het overtollige meel met een kwastje van af wordt geveegd

Leer nu ook glutenvrij bladerdeeg maken!



Category: Glutenvrij eten, Glutenvrije recepten, Tips en techniek­­­Tag: glutenvrij bakken, peulvruchten, vegan

Workshops glutenvrij bakken:

Twee glutenvrije breekbroden voor een glutenvrije high tea workshop, breekbrood

Cursus glutenvrij Gistbrood en Desembrood

Glutenvrij desembrood Rond glutenvrij donkerbruinbrood, met mooie ovenrijs.

Cursusdag glutenvrij Desembrood bakken

Gezond glutenvrij brood bakken workshop

Workshop glutenvrij Brood bakken

Leer glutenvrije hartige taart bakken in de workshop glutenvrij bakken Patisserie

Workshop glutenvrije Patisserie Hartig

Glutenvrije citroentaart meringue, met gekartelde toefjes Italiaanse meringue gedecoreerd die lichtbruin zijn gebrand.

Ontvang mijn glutenvrije citroen meringue taart recept!

Schrijf je in voor de
nieuwsbrief.
(uitschrijven kan altijd)

Vorig bericht:Gluten­vrije ham­burger brood­jes maken
Volgend bericht:Re­view: gluten­vrije meer­granen brood­mix AHGlutenvrije broodmix AH, meergranen. Brood van de Vrij van Gluten meergranen broodmix AH. Aangesneden brood, met mooi open kruim en bruine korst.

Lees Interacties

Reacties

  1. Ilse

    23 mei 2025 om 14:45

    5 sterren
    Hi Annemieke, wat fijn dat je GV filodeeg heb ontwikkeld! Mag ik vragen welke merk kikkererwten meel je gebruikt? En welke kwast werkt het beste?

    Beantwoorden
    • Annemieke

      1 juli 2025 om 09:41

      Hoi Ilse, ik gebruik het glutenvrije kikkererwtenmeel van Molino Zanone, gekocht bij de Hanos. Maar er zijn best veel andere glutenvrije merken verkrijgbaar. Het belangrijkste is dat het meel zo fijn mogelijk gemalen is.
      Je hebt een bakkwast met haren nodig om een zo gelijkmatig mogelijk vel te kunnen strijken in de pan. Met een siliconen kwast krijg je allemaal afzonderlijke strepen, daardoor werkt dat niet goed. Groetjes Annemieke

      Beantwoorden
  2. Franka

    21 mei 2025 om 10:44

    Het filodeeg lukt bij mij niet, van alles geprobeerd. Zelfs met olie erbij.
    Blijft plakken aan de pan. Ik heb een goede pan van Green chef, hoop ik.
    Graag een tip!

    Beantwoorden
    • Annemieke

      1 juli 2025 om 09:53

      Beste Franka, wat vervelend dat het filodeeg niet lukt. Lastig om te zeggen wat er misgaat op een afstand.
      Je schrijft dat je van alles hebt geprobeerd, wat heb je allemaal gedaan?
      Vooral de temperatuur is erg belangrijk. Mijn ervaring is dat als de pan niet warm genoeg is, dat het deeg dan te langzaam gaart, en dan vast kan plakken. Maar let op, want een te warme pan is ook niet goed, dan worden je filo’s nl al te snel knapperig en kan je ze niet meer oprollen. Ik zet mijn pan op iets minder warm dan halve sterkte, en ik blijf voortdurend bij sturen qua temperatuur. Hopelijk heb je iets aan deze tips. Groetjes Annemieke

      Beantwoorden
  3. Willy van de Schoot

    10 december 2022 om 08:47

    Wat is de reden dat het een kwast met haren moet zijn? Ik heb alleen een kwastje van siliconen. Waarom is dat een probleem?

    Beantwoorden
    • Annemieke #lekkerglutenvrijeten

      12 december 2022 om 10:39

      Goedemorgen Willy,
      Een siliconen bakkwast heeft meestal een grovere structuur dan een kwast met haren, waardoor je ongelijke strepen in je filodeeg krijgt i.p.v. mooi gelijkmatig dunne velletjes.
      Groetjes Annemieke

      Beantwoorden
  4. Bieneke

    23 november 2021 om 18:51

    Ik lees dat je een recept voor volkoren filodeeg hebt ontwikkeld! Is dat recept ergens te vinden?
    Supergraag hoor ik van je.
    Hartegroet, Bieneke

    Beantwoorden
    • Annemieke #lekkerglutenvrijeten

      24 november 2021 om 17:23

      Beste Bieneke, het filodeeg recept op de website is gemaakt met kikkererwtenmeel, dat is volgens mij meestal volkoren.
      Als je volkoren meelsoorten gebruikt, neem dan meel met een fijne maling, dat geeft het dunste filodeeg resultaat.

      Beantwoorden
      • Ell

        30 juni 2022 om 21:52

        Kan je deze filodeeg ook bakken in olie ??

        Beantwoorden
        • Annemieke #lekkerglutenvrijeten

          4 juli 2022 om 08:44

          Ik heb geen ervaring met het bakken van filodeeg in olie. Ik hoor het graag als je het hebt geprobeerd en wat je bevindingen zijn!
          Groetjes Annemieke

          Beantwoorden
  5. Joshi

    20 september 2021 om 10:50

    Is er ook een recept voor filodeeg om wel te gebruiken bij zoete gerechten?

    Beantwoorden
    • Annemieke #lekkerglutenvrijeten

      20 september 2021 om 13:14

      Beste Joshi,
      Jazeker, voor zoete gerechten kan je meelsoorten gebruiken met een minder uitgesproken smaak zoals bijvoorbeeld rijst, sorghum, boekweit of teffmeel in combinatie met zetmeel zoals maizena, aardappelzetmeel of tapioca. Succes

      Beantwoorden
      • Joshi

        11 oktober 2021 om 15:45

        Dankjewel voor het antwoord. Blijven de verhoudingen met een ander soort meel hetzelfde?

        Beantwoorden
        • Annemieke #lekkerglutenvrijeten

          12 oktober 2021 om 15:22

          Beste Joshi, Helaas zijn de verhoudingen ziet altijd hetzelfde. Maar als je eenmaal weet welke dikte het ‘papje’ ongeveer moet hebben, dan kan je op gevoel wat extra water toevoegen, beetje bij beetje.
          Elke meelsoort heeft andere eigenschappen. En er kunnen zelfs verschillen zitten tussen diverse merken van dezelfde meelsoort. Het biologische sorghummeel van de Jumbo bevat bijvoorbeeld meer vezels en eiwitten dan het sorghummeel van Holland and Barrett. Hierdoor zal het Jumbo meel meer vocht opnemen in een koud deeg of beslag. Succes, Annemieke

          Beantwoorden
  6. Lidy Weersink

    27 maart 2021 om 15:44

    Het filodeeg uitgeprobeerd maar het worden geen velletjes.
    Hebben jullie nog tips?

    Beantwoorden
    • Annemieke #lekkerglutenvrijeten

      28 maart 2021 om 14:40

      Hoi Lidy, wat vervelend dat het nog niet lukt om filo velletjes te maken. Lastig om te zeggen waar dat precies aan ligt. Wat gaat er precies mis?
      Het zou aan de temperatuur van je pan, de dikte van je beslag, de baktijd etc kunnen liggen. Ik hoor graag waar het misgaat, dan denk ik nog verder met je mee!

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




Disclaimer

Recepten zijn pas glutenvrij als alle gebruikte ingrediënten glutenvrij zijn en de recepten in een glutenvrije omgeving worden klaar gemaakt.
Controleer altijd zelf of genoemde producten binnen jouw dieet passen, de samenstelling kan veranderd zijn. Annemieke Glutenvrij is niet aansprakelijk voor gemaakte dieetfouten.

Annemieke Glutenvrij doet haar uiterste best om informatie over derden in de agenda juist en actueel te houden. Controleer altijd de gegevens op de website van de desbetreffende organisatie. Tips en verbeteringen zijn welkom.

Meer informatie nodig over coeliakie? Neem dan eens een kijkje op de website van de
Nederlandse Coeliakie vereniging

  • https://www.instagram.com/annemiekeglutenvrij.nl/
  • LinkedIn
  • Mail
  • YouTube
  • Pinterest
  • Link

#lekkerglutenvrijeten

Contact  –  Privacy – Algemene voorwaarden – Copyright 2019-2025 Annemiekeglutenvrij.nl