Dit kweeperen recept is van nature glutenvrij.
Dit is een gastblog van Adri:
Ook dit najaar kreeg ik tot twee keer toe een flinke hoeveelheid kweeperen uit de moestuin van mijn zus.
Voor het stoven van de peren gebruik ik altijd het kweeperen recept van Mark Kern uit The Gourmet Traveller, Fare Exchange bladzijde 167 uitg. ACP books. Volgens dit recept worden de kweeperen in de oven gestoofd. De eerste keer dat ik een lading kweeperen kreeg stoofde ik ze dan ook in de oven, maar de tweede keer had ik weinig tijd en stond er al iets anders in de oven dus toen heb ik ze in een pan op het vuur gestoofd, en dat was veel sneller klaar.
Het eindresultaat was niet hetzelfde en het is goed om te weten dat de veel tijdrovender ovenmethode beslist een beter resultaat geeft.
Het kweeperen recept is van nature glutenvrij, dus als je je aan de voorschriften voor glutenvrij koken en bakken houdt kan er niets misgaan.
In de oven of juist op het fornuis?
Deze gestoofde kweeperen werden in de oven gemaakt.
Methode 1 (Mark Kern)
Kweeperen en vanillestok in een stevige braadslede leggen, de suikerstroop er over schenken en met aluminiumfolie bedekken (binnen de rand van de braadslede).
Op 150 graden Celcius 2-2,5 uur in de oven laten staan.
Deze gestoofde kweeperen werden op het fornuis gemaakt.
Methode 2 (Adri)
Kweeperen en vanillestok in de pan doen en de suikerstroop er over schenken, voorzichtig aan de kook brengen, deksel erop en zachtjes laten stoven (ongeveer 20 minuten).
Na een klein kwartiertje al beginnen te controleren of ze gaar zijn want ineens worden ze (te) zacht.
Gestoofde kweeperen
Ingrediënten
- 275 gram kristalsuiker
- 625 ml water
- 4 kweeperen - geschild, in vieren gesneden en klokhuis eruit
- 1 vanillestok - overlangs doorgesneden
Instructies
- Ik houd me aan de verhouding van water met suiker voor de suikerstroop maar laat de hoeveelheid afhangen van hoeveel kweeperen ik heb en zorg dat de peren vrijwel helemaal onder staan.
- Water en suiker in een pan op lage pit goed roeren tot de suiker is opgelost, aan de kook brengen en van het vuur nemen.
- Methode 1 (Mark Kern) Kweeperen en vanillestok in een stevige braadslede leggen, de suikerstroop er over schenken en met aluminiumfolie bedekken ( binnen de rand van de braadslede). Op 150° Celcius 2-2,5 uur in de oven laten staan.
- Methode 2 (Adri) Kweeperen en vanillestok in de pan doen en de suikerstroop er over schenken, voorzichtig aan de kook brengen, deksel erop en zachtjes laten stoven (ongeveer 20 minuten). Na een klein kwartiertje al beginnen te controleren of ze gaar zijn want ineens worden ze (te) zacht.
De kweeperen uit de oven hadden een mooie diepe kleur en waren erg lekker, nog wat stevig maar beslist niet te hard en de korrelige steenvrucht-structuur was helemaal verdwenen.
Bovenop in de pan gestoofde kweeperen waren bleker van kleur, wel goed van smaak maar ondanks goed opletten en een paar keer inprikken toch binnen 20 minuten al aan de (te) zachte kant, terwijl ze toch nog korrelig waren gebleven.
Dus bij voldoende tijd en ovenruimte geef ik beslist de voorkeur aan de eerste methode. Het kan mij niet lang genoeg duren want de geur van de kweeperen die in de oven staan is ook verrukkelijk.
Een toefje slagroom er bij of gewoon in de yoghurt en klaar is kees.
Workshop brood
Workshop desembrood
Workshop patisserie
Koekjes bakken
Francisca
Ik heb de kweeperen dit jaar voor het eerst in de hooimadame laten garen. 5 min goed door koken dan een nacht in de hooimadame laten staan. Gaar, uitstekend van smaak en prachtig rood van kleur. Een voordeel is ook dat de peertjes mooi heel blijven (dessert) en natuurlijk 55minuten minder energie verbruikt. (Voor gelei). Ik heb er nog een paar liggen en ga jouw recept nu ook in de hooimadame maken, wordt vast lekker.
Groeten Francisca
Annemieke #lekkerglutenvrijeten
Hi Francisca,
Dankjewel voor je bericht, wat een goede tip om energie te besparen! Groetjes Annemieke