• Menu
  • Skip to right header navigation
  • Door naar de hoofd inhoud

logo Annemieke Glutenvrij met krakeling

Brood & Patisserie

Header Right

  • Home
  • Workshops
    • Glutenvrij Brood
    • Glutenvrije Patisserie
    • Glutenvrij Desembrood
  • Recepten
  • Agenda
  • Foto’s
  • Annemieke
  • zoeken

Mobile Menu

  • Home
  • Workshops
    • Glutenvrij Brood
    • Glutenvrije Patisserie
    • Glutenvrij Desembrood
  • Recepten
  • Agenda
  • Foto’s
  • Annemieke
  • zoeken
  • E-mail
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Pinterest
  • YouTube
kweeperen in kwarten

Gestoofde kweeperen recept

8 oktober 2022 //  by Adri @masnappy

Dit kweeperen recept is van nature glutenvrij.

oogstfeest meppen, schaal vol met kweeperen
kweeperen in kwarten

Dit is een gastblog van Adri:
Ook dit najaar kreeg ik tot twee keer toe een flinke hoeveelheid kweeperen uit de moestuin van mijn zus.
Voor het stoven van de peren gebruik ik altijd het kweeperen recept van Mark Kern uit The Gourmet Traveller, Fare Exchange bladzijde 167 uitg. ACP books. Volgens dit recept worden de kweeperen in de oven gestoofd. De eerste keer dat ik een lading kweeperen kreeg stoofde ik ze dan ook in de oven, maar de tweede keer had ik weinig tijd en stond er al iets anders in de oven dus toen heb ik ze in een pan op het vuur gestoofd, en dat was veel sneller klaar.

Het eindresultaat was niet hetzelfde en het is goed om te weten dat de veel tijdrovender ovenmethode beslist een beter resultaat geeft.

Het kweeperen recept is van nature glutenvrij, dus als je je aan de voorschriften voor glutenvrij koken en bakken houdt kan er niets misgaan.

In de oven of juist op het fornuis?

kweeperen in suikerstroop gestoofd met vanille stokje

Deze gestoofde kweeperen werden in de oven gemaakt.

Methode 1 (Mark Kern)

Kweeperen en vanillestok in een stevige braadslede leggen, de suikerstroop er over schenken en met aluminiumfolie bedekken (binnen de rand van de braadslede).
Op 150 graden Celcius 2-2,5 uur in de oven laten staan.

kweeperen in suikerstroop gestoofd met vanille stokje

Deze gestoofde kweeperen werden op het fornuis gemaakt.

Methode 2 (Adri)

Kweeperen en vanillestok in de pan doen en de suikerstroop er over schenken, voorzichtig aan de kook brengen, deksel erop en zachtjes laten stoven (ongeveer 20 minuten).
Na een klein kwartiertje al beginnen te controleren of ze gaar zijn want ineens worden ze (te) zacht.

kweeperen in suikerstroop gestoofd met vanille stokje
Afdrukken Pin

Gestoofde kweeperen

Dit recept is van nature glutenvrij, dus als je je aan de voorschriften voor glutenvrij koken en bakken houdt kan er niets misgaan.
Soort Bijgerecht
Keuken Mediterraan
Speciale wensen glutenvrij, lactosevrij, Vegan
Voorbereiding 10 minuten
Let op! Langzame methode 2 uur, snelle methode 20 minuten 20 minuten
Totale tijd 30 minuten

Ingrediënten

  • 275 gram kristalsuiker
  • 625 ml water
  • 4 kweeperen - geschild, in vieren gesneden en klokhuis eruit
  • 1 vanillestok - overlangs doorgesneden

Instructies

  • Ik houd me aan de verhouding van water met suiker voor de suikerstroop maar laat de hoeveelheid afhangen van hoeveel kweeperen ik heb en zorg dat de peren vrijwel helemaal onder staan.
  • Water en suiker in een pan op lage pit goed roeren tot de suiker is opgelost, aan de kook brengen en van het vuur nemen.
  • Methode 1 (Mark Kern) Kweeperen en vanillestok in een stevige braadslede leggen, de suikerstroop er over schenken en met aluminiumfolie bedekken ( binnen de rand van de braadslede). Op 150° Celcius 2-2,5 uur in de oven laten staan.
  • Methode 2 (Adri) Kweeperen en vanillestok in de pan doen en de suikerstroop er over schenken, voorzichtig aan de kook brengen, deksel erop en zachtjes laten stoven (ongeveer 20 minuten). Na een klein kwartiertje al beginnen te controleren of ze gaar zijn want ineens worden ze (te) zacht.

De kweeperen uit de oven hadden een mooie diepe kleur en waren erg lekker, nog wat stevig maar beslist niet te hard en de korrelige steenvrucht-structuur was helemaal verdwenen.

Bovenop in de pan gestoofde kweeperen waren bleker van kleur, wel goed van smaak maar ondanks goed opletten en een paar keer inprikken toch binnen 20 minuten al aan de (te) zachte kant, terwijl ze toch nog korrelig waren gebleven.

Dus bij voldoende tijd en ovenruimte geef ik beslist de voorkeur aan de eerste methode. Het kan mij niet lang genoeg duren want de geur van de kweeperen die in de oven staan is ook verrukkelijk.

Een toefje slagroom er bij of gewoon in de yoghurt en klaar is kees.

Gezond glutenvrij brood bakken workshop
Workshop brood
Glutenvrij desembrood Rond glutenvrij donkerbruinbrood, met mooie ovenrijs.
Workshop desembrood
Leer glutenvrije hartige taart bakken in de workshop glutenvrij bakken Patisserie
Workshop patisserie
Glutenvrije kniepertjes, een papieren tas vol met vers gebakken koekjes.
Koekjes bakken

Probeer ook eens kweeperenmoes, gelei of membrillo te maken!

Kweepeer gelei in glazen potten, met een mooie heldere dieprode kleur en fraaie lichtinval.
Kweeperen gelei
Membrillo van kweeperen met schapenkaas op een schoteltje
Membrillo met verse gember
Kweeperen in een schaal opgetast
Kweeperen moes zonder toegevoegde suiker
opgestapelde pecankoekjes op een blauw witte schaal Met de ondertekst: Gastblog van Adri
Pecankoekjes recept
Geconfijte cederappelen/sukade op een rooster om uit te lekken
Zelf sukade maken
Gekonfijte bloedsinaasappel schillen in een glazen pot
Geconfijte schil van bloedsinaasappel recept
Glutenvrije oma's cake met nectarine, puntje cake met vork op een roodbruin schoteltje
Nectarine cake recept, ook lekker met kweepeer natuurlijk 😉
Vanille kipferl met poedersuiker in een tupper

Lees ook Adri’s nieuwste gastblog:
Vanille Kipferl, halvemaantjes koekjes bakken

Categorie: Glutenvrij eten, Patisse­rie, Tips en techniek­­­

Vorig bericht: «Panforte, gedecoreerd met poedersuiker, koek met geconfijt fruit en geroosterde hazelnoten, in wiebertjesvorm gesneden Panforte
Volgend bericht: Chocolade kastanje taart tamme kastanje recept, kastanjetaart met een toef slagroom op een glazen schaaltje»

Leer glutenvrij bakken: Brood of Patisserie

Nieuwe workshop data bekend!
Leer luchtige gemarmerde glutenvrije cake bakken, in de workshop PatisserieGezond glutenvrij brood bakken workshop

Glutenvrije citroentaart meringue, met gekartelde toefjes Italiaanse meringue gedecoreerd die lichtbruin zijn gebrand.

Ontvang mijn glutenvrije citroen meringue taart recept!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
(uitschrijven kan altijd)


Lees Interacties

Reacties

  1. Francisca

    7 november 2022 om 17:54

    Ik heb de kweeperen dit jaar voor het eerst in de hooimadame laten garen. 5 min goed door koken dan een nacht in de hooimadame laten staan. Gaar, uitstekend van smaak en prachtig rood van kleur. Een voordeel is ook dat de peertjes mooi heel blijven (dessert) en natuurlijk 55minuten minder energie verbruikt. (Voor gelei). Ik heb er nog een paar liggen en ga jouw recept nu ook in de hooimadame maken, wordt vast lekker.
    Groeten Francisca

    Beantwoorden
    • Annemieke #lekkerglutenvrijeten

      7 november 2022 om 17:55

      Hi Francisca,
      Dankjewel voor je bericht, wat een goede tip om energie te besparen! Groetjes Annemieke

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




Site Footer

Bekijk mijn foto’s op: Werk aan de Muur

Disclaimer

Recepten zijn pas glutenvrij als alle gebruikte ingrediënten glutenvrij zijn en de recepten in een glutenvrije omgeving worden klaar gemaakt.
Controleer altijd zelf of genoemde producten binnen jouw dieet passen, de samenstelling kan altijd veranderd zijn. Annemieke Glutenvrij is niet aansprakelijk voor gemaakte dieetfouten.

Annemieke Glutenvrij doet haar uiterste best om informatie over derden in de agenda juist en actueel te houden. Controleer altijd de gegevens op de website van de desbetreffende organisatie. Tips en verbeteringen zijn altijd welkom.

#lekkerglutenvrijeten

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Pinterest
  • YouTube

Contact  –  Privacy – Algemene voorwaarden – Copyright 2019-2023 Annemiekeglutenvrij.nl