Als ik geen tijd heb om tosti’s te maken of brood te roosteren, en er is geen vers brood in huis, dan eet ik graag gezonde crackers bij de lunch. Ook als ik aan het eind van de middag of ’s avonds laat nog een klein knorretje heb, komen crackers goed van pas.
Vroeger had ik altijd een pak maiscrackers in mijn keukenkastje staan. Maar ik ben steeds kritischer gaan kijken naar wat ik eet. Heel veel kant-en-klare glutenvrije producten bestaan grotendeels uit mais en rijst. En daarvan is vaak weer een groot gedeelte slechts zetmeel.
Sommige crackers lijken qua uiterlijk op elkaar, maar laat je niet misleiden, de ingrediënten en voedingswaarden kunnen enorm verschillen. Het zijn niet allemaal gezonde crackers helaas.
Er zijn maiscrackers te koop met wel 6% suiker! Er zijn zelfs crackers te koop met maar liefst 26 ingrediënten.
Volkoren
Als je een vergelijking maakt met de volkoren crackers mét gluten die te koop zijn, komen de glutenvrije versies er niet zo best vanaf.
De glutenvolle versies bevatten véél meer eiwitten en vezels! Oja en ze zijn vele malen goedkoper.
Ik hoop nog steeds dat er fabrikanten in dit gat springen zodat er meer volkoren glutenvrije producten in de winkels komen om uit te kiezen. Dan zou het een stuk makkelijker worden om een gezonde keuze te maken. Het zou geweldig zijn als er ook volkoren glutenvrije broden te koop komen. Want de vermelding van “bruinbrood” op een verpakking is niet aan regels gebonden. Als je bruinbrood op een verpakking ziet staan, moet je alsnog de kleine lettertjes van de ingrediëntenlijst én de voedingswaarde tabel bestuderen. Daarover binnenkort meer…

Linzen crackers review
Terug naar de linzencrackers. Drie van mijn favorieten zijn de Leev linzen wafels, de groene linzen crackers van het merk le Pain des Fleurs en Lima’s peulvruchtenwafels op basis van linzen. Allen biologisch en glutenvrij gecertificeerd.
De Leev crackers bestaan echt uit alleen linzen en zout, ze bevatten 25% eiwitten en 6% vezels. En natuurlijk net zo belangrijk, ik vind ze erg lekker! Ze zijn luchtig en knapperig, en plakken niet zo aan je verhemelte zoals veel maiscrackers doen. De smaak is wel redelijk uitgesproken, je moet er van houden. Daardoor zijn ze lastig te combineren met zoet beleg.
De linzen crackers van le Pain des Fleurs bestaan half uit linzen en daarnaast uit halfvol rijstmeel en zout. Deze crackers zijn iets compacter, en minder luchtig, maar ik vind ze ook lekker. Ze hebben een iets minder uitgesproken smaak, dus beter met divers beleg te combineren. Ze bevatten 18% eiwit en ruim 4% vezels. Op de verpakking prijkt een Nutri-score A! Dat betekent volgens mij dat het een gezonde keuze is in vergelijking met soortgelijke producten.
De Lima crackers zijn vierkant, en ongeveer een halve cm dik. Ze bevatten 82% linzenmeel, 6,3% vezels en 24% eiwitten. Het zijn de minst zoute crackers van dit rijtje van drie. Ook lekker, maar wederom met een lichte linzensmaak, dus voor de liefhebbers.
Wat zijn jouw favoriete glutenvrije gezonde crackers?
Nog een echte favoriet van mij, zijn de Fitness crackers van Peak’s, op basis van soja, aangevuld met aardappelzetmeel en mais. Deze crackers zijn minder luchtig dan de linzencrackers waar ik het net over had.
Fitnesscrackers hebben een structuur die wat lijkt op die van matzes. Ik vind ze erg lekker én ze bevatten 8% vezels en ruim 13% eiwit. Maar helaas zie ik ze tegenwoordig bijna nergens meer in de schappen staan. Ik zal Peak’s een mailtje sturen, om te vragen waar ze momenteel te verkrijgen zijn.
Zodra ik antwoord heb, vul ik dit bericht aan.
Maak eens zelf linzenmeel om proteïne pannenkoeken mee te bakken

Geef een reactie