
Voordelen zelfgemaakt glutenvrij bladerdeeg
Als glutenvrij bladerdeeg maken eenmaal op je keukenrepertoire staat, kan je zoveel lekkere gerechten maken, van hartig tot zoet en van patisserie tot diner.
Met zelfgemaakt glutenvrij bladerdeeg, weet je precies wat je eet. Maak het desgewenst biologisch, palmolievrij, lactosevrij of vegan. Daarnaast heb je ook nog eens een grote kans dat je goedkoper uit bent dan wanneer je kant-en-klaar glutenvrij bladerdeeg koopt.
Het klopt dat bladerdeeg maken wat tijd kost, maar het is echt niet zoveel werk als je misschien denkt. Het is net als met desembrood bakken, je bent er steeds maar eventjes mee bezig, dus weinig inspanning over een langere periode. Werk je momenteel thuis? Dan is bladerdeeg maken een perfecte onderbreking van je werk achter de computer. Ideaal om RSI, of KANS zoals ze het tegenwoordig noemen, te voorkomen.

Ik ga jullie mijn geheimen vertellen voor heerlijk bladerdeeg!
Glutenvrij bladerdeeg maken verschilt niet zoveel van ‘normaal’ bladerdeeg, maar er zijn een paar dingen die je moet weten.
Bij mijn eerste bladerdeeg pogingen gebruikte ik meelmixen die voornamelijk uit zetmeel bestaan. Glutenvrij zetmeel en boter gaan minder goed samen, waardoor je bladerdeeg niet mooi zal gaan bladeren. Daarom gebruik ik nu verschillende volkoren meelsoorten in mijn recept.
Het recept is natuurlijk belangrijk, maar de methode die ik gebruik maakt ook een groot verschil. Ik geef mijn bladerdeeg slechts 3 halve toeren. Dat klinkt misschien wel als abracadabra in je oren, maar ik zal het uitleggen.
Toeren en lamineren
Toeren is de bakkersterm voor het uitrollen van je deeg met daarin de boter en het vervolgens weer opvouwen. Door een aantal keer uitrollen en opvouwen, krijg je heel veel dunne laagjes boter en deeg. Dit proces wordt dan weer lamineren genoemd.
Het water uit de boter die in dunne laagjes door je deeg zit gevouwen zal tijdens het bakken stoom ontwikkelen, waardoor er ruimte ontstaat tussen je deeg laagjes.
Nu heb ik gemerkt dat glutenvrij deeg niet sterk genoeg is om heel vaak te toeren, daar worden je bladerdeeg laagjes niet mooier van. Het deeg verliest op een gegeven moment zijn kracht en zal beginnen te scheuren. Glutenvrij deeg is minder sterk dan deeg mét gluten, daarom geef ik altijd minder toeren dan standaard.
Heb je ervaring met glutenvrij bladerdeeg maken? Ik hoor graag je bevindingen!
















Bladerdeeg
Ingrediënten
- 125 gram Schär B - glutenvrije meelmix met bindmiddel
- 75 gram teffmeel - glutenvrij
- 50 gram havermeel, gezeefd - glutenvrij
- 2 gram xanthaangom
- snuf zout
- 50 gram geraspte koude boter - gebruik een plantaardige variant voor lactosevrij bladerdeeg
- 160 gram koud water
- 150 gram boter - deze boter gebruik je om in het deeg te vouwen en noem je toerboter
Instructies
- Meng alle ingrediënten behalve het water en de toerboter kort door (meelsoorten, xanthaangom, zout, geraspte boter). Voeg vervolgens het koude water toe en meng snel tot een samenhangend deeg. Is je deeg wat warm en plakkerig geworden? Verpak het dan in plastic, en leg in de koelkast tot gebruik.
- Terwijl je deeg koelt, rol je de toerboter uit tot een vierkante plak. Dit doe je het beste tussen twee lagen stevig plastic. Knip bijvoorbeeld een stevig boterhamzakje open. Of gebruik het papier waar de boter in verpakt zit. De boterplak moet een beetje buigzaam zijn. Leg de boter nog even in de koelkast als deze te zacht is geworden.
- Rol je deeg uit tot een rechthoekige lap die ruim twee keer zo groot is als de boterplak. Leg de boter op de deeglap en vouw het deeg daar omheen.
- Rol dit deegpakketje voorzichtig uit tot een rechthoekige lap. Niet te hard op het deeg drukken, want je wilt dat de lagen egaal worden uitgerold. Veeg met een kwastje het overtollige meel van het deeg en vouw vervolgens in drieën op. Verpak je deeg in plastic en koel 30 minuten.
- Nadat je deeg gekoeld is, draai je het deeg een kwartslag en rolt het nogmaals uit tot een lange lap. Vouw weer in drieën op zoals hierboven beschreven. Verpak het deeg in plastic en koel nogmaals 30 minuten.
- Haal je deeg uit de koelkast. Draai je deeg een kwartslag en rol uit tot een lange lap en vouw weer in drieën op. Je bladerdeeg is nu klaar voor gebruik. Je kunt het meteen verwerken of bewaren voor later gebruik.
- Om je bladerdeeg langer te bewaren kan je het invriezen. Rol je bladerdeeg uit en snijd in plakken die je met wat plastic ertussen opgestapeld in de vriezer legt.
- Om meteen te verwerken rol je het bladerdeeg uit tot de gewenste dikte voor het recept waar je het in wilt gebruiken. Maak bijvoorbeeld eens glutenvrije tompoucen 😉

Leer nu ook glutenvrij filodeeg maken!