• Menu
  • Skip to right header navigation
  • Door naar de hoofd inhoud

logo Annemieke Glutenvrij met krakeling

Brood & Patisserie

Header Right

  • Home
  • Workshops
    • Glutenvrij Brood
    • Glutenvrije Patisserie
    • Glutenvrij Desembrood
  • Recepten
  • Agenda
  • Foto’s
  • Annemieke
  • zoeken

Mobile Menu

  • Home
  • Workshops
    • Glutenvrij Brood
    • Glutenvrije Patisserie
    • Glutenvrij Desembrood
  • Recepten
  • Agenda
  • Foto’s
  • Annemieke
  • zoeken
  • E-mail
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Pinterest
  • YouTube
Glutenvrij brood bakken. Rond wit glutenvrij desembrood, met een mooie ovenrijs gebakken.

Gluten­vrij brood bakken

9 oktober 2022 //  by Annemieke #lekkerglutenvrijeten

Glutenvrij brood bakken met boekweit en desem. Een rond brood met een mooie ovenrijs.

Met deze blog wil ik iedereen laten zien wat er allemaal mogelijk is als je zelf glutenvrij brood gaat maken.

Glutenvrij brood bakken is net zo leuk als brood bakken met gluten. Alleen de ingrediënten en het mengen, kneden en rijsproces verschillen nogal.
Maar ook glutenvrij brood bakken geeft plezier, het blijft magisch dat je met maar een paar ingrediënten en wat geduld een heerlijk brood krijgt.

Om lekker en gezond brood te maken heb je slechts glutenvrij meel, water, zout, gist/desem en een bindmiddel nodig. De meeste broden uit de supermarkt zijn lang houdbaar en bevatten heel veel onnodige ingrediënten. Als je zelf brood bakt, weet je precies wat er voor ingrediënten in je brood zitten. Er zijn steeds meer glutenvrije meelsoorten te koop, probeer bijvoorbeeld eens een brood te bakken met boekweitmeel, teff, haver of sorghum.

Echt geen tijd om zelf brood te bakken? Mijn favoriete glutenvrije supermarkt brood is het Yam desembrood, te koop bij de o.a. Jumbo. (Actuele aanbiedingen vermeld ik in mijn glutenvrije agenda.) Je moet het brood zelf nog snijden. Het gedeelte dat ik niet meteen eet, vries ik altijd in.

Glutenvrij brood bakken is net zo leuk als bakken met gluten.

Aangesneden rond glutenvrij wit brood, gebakken in een pan

Op het internet en in glutenvrije kookboeken vind je voornamelijk recepten die een vochtig deeg gebruiken dat eigenlijk meer op een soort cakebeslag lijkt. Die cakebeslag recepten gebruiken vaak ook eieren en veel vetstof, zoals olie of boter. Dat geeft in eerst instantie een luchtig brood, maar ik vind dat het resultaat na een dag vaak erg korrelig en breekbaar wordt.

Het is echt mogelijk om glutenvrij brood te bakken met een mooie luchtige structuur en een knapperige korst.
Maar glutenvrij bakken vraagt vaak om andere methodes én ingrediënten. Tarwemeel kan bijvoorbeeld niet 1 op 1 worden vervangen door glutenvrij meel.

De recepten die ik ontwikkeld heb, probeer ik zo eenvoudig mogelijk te houden. Dus met water, glutenvrij meel, zout en gist en/of desem. Helaas ontkom je er niet aan om een bindmiddel toe te voegen, maar ik wil de hoeveelheden daarvan zoveel mogelijk beperken.

Het mengen kan gewoon met de hand. Dus je hebt geen ingewikkelde keukenapparatuur nodig. Voor grotere hoeveelheden is een keukenmachine natuurlijk wel handig;-)

Diverse glutenvrije broden gebakken tijdens de workshop glutenvrij broodbakken van AnnemiekeGlutenvrij

Wil je voor het eerst je eigen glutenvrije brood gaan maken? Of bak je al zelf glutenvrije brood, maar loop je tegen problemen aan? Stel je vraag via het reactieformulier hieronder. Of kom eens een broodbakcursus volgen in mijn kookstudio in Hilversum😉

Beschikbare workshops en data

Geen geschikte datum gevonden?
Stuur me even een berichtje als je wilt overleggen over een andere datum en tijd.

Wil je ook leren lekker glutenvrij brood bakken?!

Wat komt er allemaal bij kijken als je zelf glutenvrij brood wilt gaan bakken? In de afgelopen jaren schreef ik al meerdere blogs over onderwerpen die met glutenvrij brood bakken te maken hebben. Ik heb ze allemaal voor je op een rijtje gezet. Als er nieuwe onderwerpen bij komen zal ik deze lijst aanvullen.

  • Bakkerszout of broodzout
  • Glutenvrije meelmixen
  • Uitleg over glutenvrij zetmeel
  • Mijn broodbaktips: een overzicht van de meest voorkomende misvattingen over glutenvrij brood maken en hoe je die fouten makkelijk kan voorkomen.
  • Reviews van kant-en-klare brood bakmixen.

Glutenvrij brood baktips

Bakkerszout vs verschillende andere soorten zout met jodium

Bakkerszout of broodzout?

Glutenvrij meel. Wit meel op een donker aanrecht, waar het woord glutenvrij in geschreven staat.

Glutenvrije meelmix

glutenvrij zetmeel, Duryea maizena en Honig aardappelzetmeel

Is zetmeel glutenvrij?

Lidl glutenvrije broodmix, het bruine brood werd net zo mooi als het brood op de foto van de verpakking!

Reviews broodmixen

glutenvrij brood bakken, deeg in een mengkom met vlinderhaak
mengen
glutenvrij brooddeeg op een doek bestoven met meel
deeg vormen
glutenvrij brood bakken voorbereidingen, gevormd brooddeeg op een doek bestoven met meel
oprollen
glutenvrij desem, sterk werkend boekweitdesem in een glazen pot
glutenvrij desem
glutenvrij brood bakken, voorbereiding, ongebakken glutenvrij ingesneden brooddeeg in bakvorm
insnijden
Glutenvrij brood, gebakken in een pan. Met een hartje gedecoreerd
Gesneden glutenvrij brood op een broodplank

Categorie: Brood, Glutenvrij eten, Glutenvrije workshops, Tips en techniek­­­ Tags: glutenvrij bakken

Vorig bericht: «Duryea Maizena en Honig aardappelzetmeel, beide glutenvrij zetmeel Is zet­meel gluten­vrij?
Volgend bericht: Bri­oni, gluten­vrij choco­lade gebak­je glutenvrij chocolade gebakje, ofwel Brioni, met een bodem van walnoten biscuit, een laag vanille botercreme en daarbovenop pure chocolade.»

Leer glutenvrij bakken: Brood of Patisserie

Nieuwe workshop data bekend!
Leer luchtige gemarmerde glutenvrije cake bakken, in de workshop PatisserieGezond glutenvrij brood bakken workshop

Glutenvrije citroentaart meringue, met gekartelde toefjes Italiaanse meringue gedecoreerd die lichtbruin zijn gebrand.

Ontvang mijn glutenvrije citroen meringue taart recept!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
(uitschrijven kan altijd)


Site Footer

Bekijk mijn foto’s op: Werk aan de Muur

Disclaimer

Recepten zijn pas glutenvrij als alle gebruikte ingrediënten glutenvrij zijn en de recepten in een glutenvrije omgeving worden klaar gemaakt.
Controleer altijd zelf of genoemde producten binnen jouw dieet passen, de samenstelling kan altijd veranderd zijn. Annemieke Glutenvrij is niet aansprakelijk voor gemaakte dieetfouten.

Annemieke Glutenvrij doet haar uiterste best om informatie over derden in de agenda juist en actueel te houden. Controleer altijd de gegevens op de website van de desbetreffende organisatie. Tips en verbeteringen zijn altijd welkom.

#lekkerglutenvrijeten

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Pinterest
  • YouTube

Contact  –  Privacy – Algemene voorwaarden – Copyright 2019-2023 Annemiekeglutenvrij.nl