Met deze blog wil ik iedereen laten zien wat er allemaal mogelijk is als je zelf glutenvrij brood gaat maken.
Glutenvrij brood bakken is net zo leuk als brood bakken met gluten. Alleen de ingrediënten en het mengen, kneden en rijsproces verschillen nogal.
Maar ook glutenvrij brood bakken geeft plezier, het blijft magisch dat je met maar een paar ingrediënten en wat geduld een heerlijk brood krijgt.
Om lekker en gezond brood te maken heb je slechts glutenvrij meel, water, zout, gist/desem en een bindmiddel nodig. De meeste broden uit de supermarkt zijn lang houdbaar en bevatten heel veel onnodige ingrediënten. Als je zelf brood bakt, weet je precies wat er voor ingrediënten in je brood zitten. Er zijn steeds meer glutenvrije meelsoorten te koop, probeer bijvoorbeeld eens een brood te bakken met boekweitmeel, teff, haver of sorghum.
Echt geen tijd om zelf brood te bakken? Mijn favoriete glutenvrije supermarkt brood is het Yam desembrood, te koop bij de o.a. Jumbo. Je moet het brood zelf nog snijden. Het gedeelte dat ik niet meteen eet, vries ik altijd in.
Glutenvrij brood bakken is net zo leuk als bakken met gluten.
Op het internet en in glutenvrije kookboeken vind je voornamelijk recepten die een vochtig deeg gebruiken dat eigenlijk meer op een soort cakebeslag lijkt. Die cakebeslag recepten gebruiken vaak ook eieren en veel vetstof, zoals olie of boter. Dat geeft in eerst instantie een luchtig brood, maar ik vind dat het resultaat na een dag vaak erg korrelig en breekbaar wordt.
Het is echt mogelijk om glutenvrij brood te bakken met een mooie luchtige structuur en een knapperige korst.
Maar glutenvrij bakken vraagt vaak om andere methodes én ingrediënten. Tarwemeel kan bijvoorbeeld niet 1 op 1 worden vervangen door glutenvrij meel.
De recepten die ik ontwikkeld heb, probeer ik zo eenvoudig mogelijk te houden. Dus met water, glutenvrij meel, zout en gist en/of desem. Helaas ontkom je er niet aan om een bindmiddel toe te voegen, maar ik wil de hoeveelheden daarvan zoveel mogelijk beperken.
Het mengen kan gewoon met de hand. Dus je hebt geen ingewikkelde keukenapparatuur nodig. Voor grotere hoeveelheden is een keukenmachine natuurlijk wel handig;-)
Wil je voor het eerst je eigen glutenvrije brood gaan maken? Of bak je al zelf glutenvrije brood, maar loop je tegen problemen aan? Stel je vraag via het reactieformulier hieronder. Of kom eens een broodbakcursus volgen in mijn kookstudio in Hilversum.
Geen geschikte datum gevonden?
Stuur me even een berichtje als je wilt overleggen over een andere datum en tijd.
Wil je ook leren lekker glutenvrij brood bakken?!
Wat komt er allemaal bij kijken als je zelf glutenvrij brood wilt gaan bakken? In de afgelopen jaren schreef ik al meerdere blogs over onderwerpen die met glutenvrij brood bakken te maken hebben. Ik heb ze allemaal voor je op een rijtje gezet. Als er nieuwe onderwerpen bij komen zal ik deze lijst aanvullen.
- Bakkerszout of broodzout
- Rijsmandjes
- Glutenvrije meelsoorten
- Glutenvrije meelmixen
- Uitleg over glutenvrij zetmeel
- Mijn broodbaktips: een overzicht van de meest voorkomende misvattingen over glutenvrij brood maken en hoe je die fouten makkelijk kan voorkomen.
- Reviews van kant-en-klare brood bakmixen.