Bakken met een glutenvrije broodmix
Wat zijn de voor- en nadelen van bakken met een glutenvrije broodmix?
Uit de nieuwe glutenvrije productenlijn van de Jumbo, probeerde ik de broodmix.
Volgens de instructies op het pak moet je nog een ei (ik gebruikte biologisch), gist en zonnebloemolie toevoegen. Dit brengt het totaalbedrag op € 2,42 voor een brood dat gebakken 780 gram weegt.
Dat is stukken goedkoper dan een kant-en-klaar brood. Je bent bijna 2x zo goedkoop uit in vergelijking met de goedkoopste glutenvrije supermarktbroden.
Ik vind dit glutenvrije brood van de Jumbo erg lekker en luchtig. Alleen zal ik de volgende keer wel wat extra zout toevoegen want ik vind het brood wat flauw van smaak.
Deze broodmix is een perfecte oplossing voor als je lekker vers brood wilt eten, maar geen tijd hebt om een recept met eigen meelmix te maken.
In de ingrediëntenlijst staan allemaal gezonde producten genoemd: teff, zonnebloempitten, sesamzaad, lupinemeel en lijnzaad. Maar in vergelijking met een zelf samengestelde meelmix, bevat deze Jumbo mix nog een hoop extra ingrediënten. Zoals bijvoorbeeld vier E-nummers: xanthaan, difosfaten, natriumcarbonaat, glucono-delta-lacton en kleurstof: karamel. Door de toevoeging van weipoeder is deze broodmix helaas niet lactosevrij.
Aangezien ik geen broodbakmachine heb, volgde ik de bereidingsinstructies voor de oven.
Bij de ingrediënten staat 5 gram eivervanger genoemd. Voor het gemak ga ik er maar van uit dat die 5 gram 1 ei vervangt.
De eerste instructie zegt dat je broodmix, olie en ei tot een soepel deeg moet mengen. Dit lijkt mij onmogelijk, 450 gram meel met 90 gram vocht blijft een droge boel.
Daarna moet je de gist en het water 2 minuten roeren. Ook dit lijkt mij een onnodige instructie.
Hierna ben ik maar overgegaan op mijn eigen brood bak ervaring. Na een uurtje rijzen en een half uur bakken, haalde ik een hartstikke mooi en lekker vers brood uit de oven. Zie mijn recept hieronder.
Ik heb de Jumbo een mail gestuurd over de bakinstructies op de verpakking. De reactie van Jumbo klantenservice: “Bedankt voor de tip. Wij zullen naar de bereidingswijze kijken en zullen deze duidelijker maken/aanpassen waar nodig.”
Glutenvrij brood van Jumbo
Ingrediënten
Benodigdheden
- bakvorm van 25x9x8
- 1 pak glutenvrije broodmix Jumbo
- 350 gram lauw water
- 1 ei
- 40 gram zonnebloemolie
- 7 gram gist
- eventueel wat extra zout naar smaak
Instructies
- Alles 5 minuten mengen en in een ingevette bakvorm een uurtje laten rijzen.
- Ruim een half uur bakken op 220° met onder- en bovenwarmte. Wanneer je meerdere broden tegelijkertijd bakt, zal de de baktijd wat langer zijn.
Geen tijd om te bakken? In mijn glutenvrije agenda vind je actuele supermarkt aanbiedingen.
Tip! Het deeg zeker niet langer laten rijzen dan 1 uur, want als het brood te lang rijst, verliest het zijn mooie structuur. De luchtbellen worden dan te groot, waardoor het deeg zijn kracht verliest en het brood in kan storten.
Sinds vorige week bak ik met een electrische oven. Dat is even wennen aan alle nieuwe ovenstanden. Heb je hier ervaring mee, ik hoor graag wat jullie favoriete brood bak stand is! Wil je een reactie achterlaten onder dit bericht?
Wil je beter glutenvrij brood leren bakken?
Boek nu je workshop
Debora Reintsema
is van dit meel ook een stokbrood te maken? En hoeveel zout zou je er in doen?
Annemieke #lekkerglutenvrijeten
Beste Debora, er zit al een beetje zout in deze meelmix, hoeveel zout je extra gebruikt is afhankelijk van je smaak. Maar ik zou zelf per 100 gram meelmix ±1 gram zout toevoegen. Ik heb niet geprobeerd om van deze meelmix een stokbrood je te maken. Misschien moet je iets minder vocht gebruiken, zodat het deeg makkelijker te vormen is tot een stokbroodje. Groetjes Annemieke
nico
Ik had bij het meel 3 eieren toegevoegt en ik kreeg een zeer luchtig brood (eigenlijk een beetje te luchtig er zaten redelijk grote gaten in het brood) dus mijn volgende probeer ik met 1 ei
Annemieke #lekkerglutenvrijeten
Beste Nico,
Heb je het totale vochtgehalte verminderd toen je meer eieren gebruikte? Als je 3 eieren gebruikt in plaats van 1 ei, zal je ongeveer 100 gram minder water moeten toevoegen. Ben benieuwd hoe je volgende brood met 1 ei wordt, succes!
Joey Navinsky
de jumbo mix is perfect.. ik doe 2 eieren erin, maakt het lekker luchtig…AH mix viel tegen..
Annemieke #lekkerglutenvrijeten
Beste Joey,
Leuk om je bevindingen te horen. Gebruik je de eieren in plaats van water, of voeg je het extra toe?