Mijn zus nam onlangs zelfgebakken chocolate chip cookies voor me mee. Die koeken zagen er zo mooi uit, echt superprofi en ze smaakten zalig! Ik begon met een halve (want ze waren wel behoorlijk groot, maar ik heb uiteindelijk toch de hele koek opgegeten! Dit glutenvrij chocolate chip cookies recept is geïnspireerd op een recept uit het kookboek Sydney Food (blz 111) van Bill Granger.
Omrekenen cups naar grammen
In Australië, waar Bill Granger vandaan komt, werken ze met cups in plaats van grammen. Ik vind het omrekenen van cups naar grammen altijd een lastig klusje. Nog lastiger dan het glutenvrij maken van tarwe recepten. Ik zal een voorbeeld geven. Als je op het internet zoekt naar het gewicht in grammen van 1 cup meel, dan vind je heel veel verschillende antwoorden. Ik vond tijdens mijn zoektocht gewichten variërend van 160 gram tot wel 240 gram, dat is nogal een verschil! Hoeveel meel er in een cup past is natuurlijk afhankelijk van de maling van het meel en van hoe hard of zacht het meel wordt aangedrukt in de cup. Na flink wat testkoeken bakken ben ik uiteindelijk op het onderstaande recept uitgekomen.
Deeg bewaren
Je hebt dit recept snel gemaakt en het is makkelijk om wat deeg op voorraad in de vriezer te bewaren. Ik maak vaak een dubbele batch deeg en dan bewaar ik de rollen in bakpapier verpakt in een afgesloten diepvrieszak totdat ik ze nodig heb. Als er onverwacht bezoek komt, dan heb je binnen mum van tijd verse koekjes op tafel.
Recept variaties
Er zijn heel veel variaties mogelijk van dit recept, je kunt variëren met de smaakmakers zoals vanille, kaneel, boteressence, sinaasappelrasp etc. Of verschillende soorten chocolate chips gebruiken, zoals bijvoorbeeld wit, melk, ruby of puur. Ik vind het lekker om pure chocolade met verschillen cacao percentages te mengen, ik gebruik vaak 54% en 70% chocolade callets van Callebaut.
Baktips chocolate chip cookies
Ik bak de koekjes in mijn thuisoven met boven- en onderwarmte. Ik plaats de bakplaat midden in de oven, want ik heb gemerkt dat de onderkant van de koekjes anders snel te donker wordt. Je kunt de koekjes helemaal krokant bakken, dan zijn ze ook langer houdbaar als je ze goed afgesloten verpakt. Of je kunt ze iets minder bruin bakken en dan zijn ze krokant van buiten en nog een beetje chewy van binnen, het is maar net wat je lekker vindt.
Glutenvrije chocolate chip cookies
Ingrediënten
- 125 gram boter op kamertemperatuur - gebruik plantaardige boter voor lactosevrije koekjes
- 220 gram (lichtbruine) basterdsuiker
- 1 ei
- 180 gram Schär Kuchen und Keckse, glutenvrije meelmix
- 2 gram zout
- ½ theelepel bakpoeder
- 250 gram pure chocolade chips - glutenvrij en lactosevrij
- optioneel vanille of kaneel
Instructies
- Roer de zachte (plantaardige) boter en de suiker luchtig. Ik doe dat met de K-haak in de keukenmachine.
- Voeg het ei en de vanille(optioneel) toe en roer door.
- Meng vervolgens de droge ingrediënten(meel, bakpoeder, zout) door de botermassa.
- Als laatste voeg je de choco chips toe en meng alles kort door totdat de choco chips mooi verdeeld zijn in het koekjesdeeg.
- Maak 2 rollen van het deeg met een diameter van ongeveer 6 cm. Verpak de rollen in plasticfolie of bakpapier en bewaar in de koelkast of vriezer voor ± 30 minuten of tot gebruik.
- Als je de koekjes wilt gaan bakken, snijd je plakken van ±1cm van de rol en legt die op een bakplaat met bakpapier. De koekjes lopen wat uit in de oven, dus leg de deegplakken niet te dicht op elkaar.
- Bak de koekjes in een voorverwarmde oven op 180° voor 10 à 15 minuten of totdat ze mooi lichtbruin zijn. Laat de koeken afkoelen op een rooster.
Geef een reactie