
Als er geen camera’s draaien in je keuken is het een stuk makkelijker om zelf kataifideeg te maken dan voor de kandidaten in de tent bij Heel Holland Bakt.
Voor het deeg mengde ik ongeveer gelijke delen maïzena en water tot een dun beslag. Je kunt je recept natuurlijk verrijken met olie, zout en eventueel andere glutenvrije meelsoorten.
Je beslag moet net dik genoeg zijn zodat je het in dunne sliertjes in de koekenpan kan spuiten. Ik gebruikte daar een spuitzak voor waar ik een heel klein puntje van af knipte. Je kan ook een halve liter petfles gebruiken waarbij je een klein gaatje maakt in de dop met een stopnaald of spijkertje. Dat werkt vast beter dan de inferieure plasticflesjes die de HHB kandidaten kregen om hun kataifideeg te maken. Ik had echt met ze te doen met die doppen die steeds los schoten;-(
Technische opdracht van Heel Holland Bakt 2022 aflevering 3
Verwarm een koekenpan op een laag vuur. Spuit vervolgens het beslag met een constante beweging heen en weer in de pan, zodat je lange dunne sliertjes krijgt. Binnen een paar seconden is het deeg in de pan gaar en kan je het voorzichtig met een spatel uit de pan op een bord schuiven.
Het werkt net als bij chocolade decoraties maken, je moet constant druk op de spuitzak blijven geven zodat het beslag in een gelijkmatige stroom in de pan terecht komt. Anders krijg je te dikke of te dunne sliertjes of er ontstaan onregelmatigheden zoals druppeltjes.
Het is handig als je de vulling voor de kataifi al klaar hebt staan. Zodra je voldoende gebakken deegsliertjes hebt kan je ze gaan vullen. Voordat de kataifi de oven in gaan om te bakken bestrijk je ze nog met gesmolten boter. Serveer de bruin gebakken kataifi met wat honing en gehakte pistache nootjes.
Voor de vulling kan je het Heel Holland Bakt recept volgen.
Bekijk mijn filmpje hieronder waarin je precies kunt zien hoe ik het kataifideeg heb gemaakt:
Geef een reactie