Ooooooh pizza! Lekker én makkelijk, met een meelmix, wat water, zout en gist maak je in een handomdraai een heerlijk glutenvrij pizzadeeg. Als je dat eenmaal onder de knie hebt, kan je gaan variëren naar smaak.
Het vormen van het deeg is een leuk werkje. Gebruik voldoende glutenvrij meel om te strooien om het plakken en scheuren van je deegbol tegen te gaan. Ik rol mijn pizza meteen uit op een stuk bakpapier. Zo kan ik het met bakpapier en al op de bakplaat schuiven. Duw het deeg voorzichtig met je handen tot een mooie platte schijf of een rechthoek. Je kan hiervoor ook een deegroller gebruiken. Rol je deeg uit tot een vorm die in je oven past.
Tip: Zorg ervoor dat je aan de randen een iets dikker deeg hebt, daardoor blijft je vulling goed op de pizzabodem liggen.
Houd je van een dikke of een dunne pizzabodem? Dan zal je daar je oventemperatuur en baktijd op aan moeten passen. Sowieso is het moeilijk om een precieze baktijd en temperatuur aan te geven die voor iedereen goed werkt omdat elke oven anders is. Maar dit pizzadeeg is zo makkelijk en snel gemaakt, dat het geen straf is om er een paar keer mee te experimenteren😉
Beleg je pizza met je favoriete ingrediënten. Maar zorg ervoor dat je niet teveel en te vochtige vulling gebruikt want dat maakt het extra lastig om je pizza mooi gaar en knapperig te bakken. Voor de pizza op de foto’s gebruikte ik kant-en-klare pesto, maar het is natuurlijk nog lekkerder als je zelf pesto maakt. Of gebruik eens een tomatensaus i.p.v. pesto. Als je wat tomatensaus over hebt van een pasta gerecht, zet je daar de staafmixer even op en klaar ben je. Of pureer voor een snelle tomatensaus een blikje tomatenpuree met een uitje, knoflook, Italiaanse kruiden en peper.
Succes met bakken!
Glutenvrij pizzadeeg
Ingrediënten
- 200 gram Schär B glutenvrije broodmix
- 4 gram droge gist - glutenvrij
- 2 gram zout
- optioneel peper
- optioneel gedroogde kruiden zoals oregano of Italiaanse kruidenmix
- 180 gram lauw water
Vulling
- Beleg je pizza naar wens met je favoriete ingrediënten zoals groente, kaas, olijven, artisjokken etc. - De pizza op de foto is gemaakt met pesto, feta en geraspte belegen kaas.
Instructies
- Vermeng alle droge ingrediënten. Voeg daarna het water toe en meng goed door met een pollepel of de keukenmachine met vlinderhaak. Laat dit deeg een paar minuutjes rusten voordat je het uit gaat rollen.
- Rol het deeg op een stuk bakpapier uit tot de gewenste vorm en dikte. Zorg dat de randen van je deeg iets dikker zijn dan het midden van je pizza, hierdoor blijft je vulling mooi op je pizza liggen.
- Laat het uitgerolde pizzadeeg rijzen op een warme vochtige plek. Zet het bijvoorbeeld in de uitgeschakelde oven met een beker heet water ernaast.
- Zodra je pizzabodem mooi gerezen is kan je deze beleggen met je gekozen vulling (rijstijd is afhankelijk van je deeg- en kamertemperatuur).
- Bak je pizza in een voorverwarmde oven voor ongeveer 10 à 20 minuten op hoge temperatuur. Ik bakte mijn pizza 15 minuten op 240°.
Angelique Rieken
Kun je dit deeg ook in de vriezer bewaren, wij gaan namelijk pizzarette en dan kan ik er meer van maken alvast
Annemieke
Beste Angelique, ik heb geen ervaring met het invriezen van pizzadeeg, dus ik heb helaas geen antwoord op je vraag. Mocht je het invriezen toch gaan proberen, dan hoor ik graag je ervaringen! Groetjes Annemieke
Andy Venneman
Beste, ik heb je recept.gevolgd voorglutenvrij pizzadeeg. Echter zelf na 20 minuten op 250 graden was het deeg onder detopping nog steeds rauw. De randen waren dan weer hard gebakken. Hoe kan ik dit oplossen? Alvast bedankt.
Annemieke
Beste Andy, wat vervelend om te horen dat de bodem van je pizza niet goed gaar werd. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Misschien waren de toppings die je gebruikte erg vochtig? Je zou minder vochtige toppings kunnen kiezen, of de pizza bodem eerst gedeeltelijk voorbakken en dan pas de toppings erop doen.
Je zou ook kunnen proberen de pizza lager in de oven te plaatsen, zodat er meer warmte van onder komt. Succes! Groetjes Annemieke
Thea
als ik het deeg te vroeg klaar heb, hoe bewaar ik dit dan
Annemieke
Hallo Thea, Je kan het deeg altijd even in de koelkast plaatsen, de lagere temperatuur vertraagt de werking van de gist. Het deeg wel in een plastic zak of bak verpakken, anders droogt het uit. Groetjes Annemieke
Tim
Hoi Annemieke,
Het lukt me niet om de Schär b meelmix te vinden. Ik zie enkel Schär b broodmix. Is dat dezelfde?
Groeten,
Tim
Annemieke
Hoi Tim, dat is inderdaad dezelfde mix! Groetjes Annemieke
Robert
Superlekker!!
Thessa
Welke ovenstand gebruik je?
Annemieke
Hallo Thessa, Ik bakte mijn pizza 15 minuten op 240°. Als je oven nog hoger gaat dan 240°, kan dat natuurlijk ook, dan bak je de pizza wat korter. En als je oven minder warm wordt, dan bak je wat langer. Het is altijd even testen met je eigen apparatuur. Groetjes Annemieke
Famke
Er staat niet in het recept wat de servering is? Is dit 1 pizza ?
Annemieke
Beste Famke,
Hoeveel pizza’s je uit dit recept haalt is sterk afhankelijk van hoe groot én hoe dik je de bodems wilt maken. Ik hou van dunne bodems en ik haal uit dit recept meestal 2 ronde pizzabodems van ongeveer 30 cm