Zelf glutenvrij stokbrood bakken, vult je keuken met een verrukkelijke broodgeur.
Het BBQ seizoen is al in volle gang. Voor mensen die vegetarisch en/of glutenvrij willen eten, zijn bbq’s niet altijd de makkelijkste maaltijden.
Mis jij ook een lekker glutenvrij stokbrood om alvast wat te kunnen snoepen terwijl de bbq wordt aangestoken? Of om dat laatste beetje saus van je bord te krijgen?!
Glutenvrij stokbrood kan je in de grotere supermarkten en speciaalzaken kant en klaar kopen. Lang houdbaar brood, verpakt in plastic.
Zelf stokbrood bakken, vult je keuken met een verrukkelijke broodgeur. En warm op tafel gezet, maakt het elke soep of welk gerecht dan ook, helemaal af.
Omdat dit glutenvrije stokbrood met een klein beetje gist én desem is gemaakt, blijft het langer lekker en valt het niet na een dag kruimelend uit elkaar.
Als ik na wat dagen toch nog een stukje stokbrood over heb, snijd ik het door de midden en bak het eventjes in de koekenpan. Heerlijk met roomboter en grof zeezout.
Dit desem stokbrood is vegan, het bevat de volgende ingrediënten: water, boekweitmeel, glutenvrij havermeel (zelf gemalen), Doves witte meelmix, zout, suiker, xanthaan, gist.
Ik maakte drie verschillende versies, het rechter stokbrood heb ik met een spuitzak opgespoten, de andere twee zijn gevormd. Aan het middelste exemplaar voegde ik wat extra meel toe, waardoor het makkelijker werd om te vormen. Maar daardoor wel ietsje minder luchtig.
Glutenvrij broodbakken is een enorme zoektocht. Er zijn zoveel variabelen: verschillende meelsoorten, bindmiddelen, bakmethodes en oventemperaturen.
Regelmatig ontdek ik nieuwe dingen. Zo ontdekte ik onlangs een methode waardoor ik de helft minder bindmiddel kan gebruiken! In mijn brood workshops vertel ik daar meer over.
Dit stokbrood is ook heerlijk met een kop krombekbonen soep, dan heb je een volledige vegan maaltijd.
De workshop glutenvrij brood bakken staat in de agenda.
Echt geen tijd om zelf brood te bakken? Mijn favoriete glutenvrije supermarkt brood is het Yam desembrood, te koop bij de Jumbo. Je moet het brood zelf nog snijden. Het gedeelte dat ik niet meteen eet, vries ik altijd in.
Geef een reactie