
Al een tijdlang was ik bezig om een basisrecept te maken voor een glutenvrij zaden en pittenbrood. Ik wilde een glutenvrije variatie op roggebrood ontwikkelen. Een compact broodje vol met zaden, noten en pitten met een stevige bite. Toen ik opeens een kookprogramma voorbij zag komen op 24Kitchen van Mary Berry, Love to Cook. Ze maakte een luxe versie van Noors roggebrood, met pecannoten en dadels. Niet echt een basisrecept dus, maar het zag er echt heerlijk uit.
Ik heb het recept ongeveer onthouden en de volgende dag meteen geprobeerd na te maken. Uiteraard wel met een paar aanpassingen, want dat kan ik nooit laten.

Alle ingrediënten in dit recept zijn van nature glutenvrij. Als je zorgt dat er geen kruisbesmetting met gluten van de ingrediënten plaatsvindt en je werkt in een schone keuken, dan wordt dit een heerlijk glutenvrij broodje, dat je met een gerust hart aan je vrienden of familie met coeliakie voor kan schotelen.
Ik snijd dunne plakjes van dit broodje en vind het lekker om gewoon zo te eten, of met een plakje kaas of wat boter.
Hieronder mijn versie van Mary Berry’s recept voor luxe glutenvrij zaden en pittenbrood. Je hebt het beslag zo gemaakt, door simpelweg alle ingrediënten goed door te roeren. Vervolgens moet het broodje wel vrij lang bakken omdat het zo compact is, maar zodra het in de oven staat heb je er weinig omkijken naar.
Je kan variëren met de noten en zaden en pitten die je gebruikt. Pecan noten zijn natuurlijk verrukkelijk, maar ook vrij prijzig. Gebruik gewoon wat je in huis hebt. Ik had nog een klein restje pecannoten en heb die aangevuld met walnoten. Het chiazaad kan bijvoorbeeld door lijnzaad worden vervangen, maar de smaak van lijnzaad kan wel wat overheersend zijn, daar moet je van houden.
Zaden en pittenbrood recept
Ingrediënten
Benodigdheden
- Bakblik van 10×20 met bakpapier bekleed
Ingrediënten
- 4 eieren M
- 150 gram walnoten en/of pecannoten, fijngehakt
- 75 gram pompoenpitten
- 75 gram zonnebloempitten
- 75 gram sesamzaad
- 50 gram dadels, in stukjes (gewicht zonder pit)
- 30 gram chiazaad
- 25 gram olijfolie
- 4 gram zout
- 3 gram bakpoeder
Instructies
- Verwarm de oven voor op 170° boven- en onderwarmte.
- Doe alle ingrediënten in een grote bak, en roer door totdat alles goed gemengd is.
- Stort het beslag in het bakblik dat bekleed is met bakpapier.
- Plaats het brood op de onderste richel van de oven. Bak het brood ±60 minuten op 170°. Controleer halverwege de baktijd of het brood niet te donker wordt. Als de korst al te donker wordt, kan je de temperatuur van de oven wat lager draaien of het brood met aluminiumfolie afdekken.
- Haal het brood uit de vorm en laat het afkoelen op een rooster.
Geef een reactie