Glutenvrije Alfajores koekjes

Onlangs vierde koningin Máxima haar 49e verjaardag. Zij deelde toen haar lievelingskoekjes recept voor alfajores op social media. Het leek mij een leuke uitdaging om dit koekjesrecept, van Máxima’s moeder, om te toveren tot een glutenvrije alfajores variant.
Met een paar kleine aanpassingen lukte dat prima. Ik kreeg een mooi deeg, dat makkelijk was om mee te werken.
Ik halveerde de hoeveelheden van Máxima’s recept, want dat is voor ruim een kilo koekjes!
Gelukkig had ik nog een potje glutenvrije dulce de leche in mijn voorraadkast staan, meegenomen van vakantie. Je kunt natuurlijk je eigen dulce de leche maken, door blikjes gecondenseerde melk urenlang zachtjes te laten koken, maar dat is niet bepaald een duurzame oplossing. De Jumbo verkocht lange tijd een glutenvrije variant van het merk Mi Nona, maar die zie ik niet meer in de winkels staan. Hopelijk komt het weer terug in het schap. Ik zal de Jumbo er een mailtje over sturen!
Glutenvrije Alfajores
Ingrediënten
Koekjes
- 150 gram maizena
- 100 gram kikkererwtenmeel - glutenvrij
- 100 gram zachte boter - in blokjes
- 75 gram suiker
- 1,5 theelepel bakpoeder
- scheutje vanille-extract
- 2 theelepels marc de champagne - koningin Maxima gebruikte cognac, maar gebruik wat je in huis hebt of vervang door melk of water voor een alcoholvrije variant
Vulling
- 1 klein potje dulce de leche - 220 à 250 gram
- 50 gram geraspte kokos - eventueel geroosterd
Instructies
- Alles mengen in de keukenmachine, of met de hand. Als het deeg nog te kruimelig is, voeg dan een klein beetje extra water toe. Als het deeg wat te zacht is geworden, leg het dan even in de koeling.
- Verwarm de oven voor op 180°.
- Rol het deeg gelijkmatig uit tot een dikte van ongeveer een halve cm. Steek rondjes van 4 cm Ø uit het deeg. Als je geen ronde steker hebt, kan je ook met een mes of pizzasnijder het deeg in vierkanten verdelen. (vierkante koekjes smaken net zo lekker) Leg de koekjes op een bakplaat met bakpapier.
- Bak de koekjes 15 minuten op 180° of totdat ze heel lichtjes bruin kleuren. (baktijd is sterk afhankelijk van de dikte van je koekjes) Laat afkoelen op een rooster.
- Doe een theelepel dulce de leche op een koekje en druk daar voorzichtig een tweede koekje op, totdat de dulce de leche tot de rand komt.
- Rol de gevulde koekjes door de (geroosterde) kokos.