• Menu
  • Skip to right header navigation
  • Door naar de hoofd inhoud

logo Annemieke Glutenvrij met krakeling

Brood & Patisserie

Header Right

  • Home
  • Workshops
    • Glutenvrij Brood
    • Glutenvrije Patisserie
    • Glutenvrij Desembrood
  • Recepten
  • Agenda
  • Foto’s
  • Annemieke
  • zoeken

Mobile Menu

  • Home
  • Workshops
    • Glutenvrij Brood
    • Glutenvrije Patisserie
    • Glutenvrij Desembrood
  • Recepten
  • Agenda
  • Foto’s
  • Annemieke
  • zoeken
  • E-mail
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Pinterest
  • YouTube
Alfajores glutenvrij, stapel dubbele koekjes gedecoreerd met geraspte kokos.

Gluten­vrije Alfa­jores recept

17 juli 2021 //  by Annemieke #lekkerglutenvrijeten

Glutenvrije Alfajores koekjes

Glutenvrije alfajores, Argentijnse koekjes naar het lievelings recept van Maxima. Zes dubbele koekjes gedecoreerd met kokos, op een bruin blauw bordje.

Onlangs vierde koningin Máxima haar 49e verjaardag. Zij deelde toen haar lievelingskoekjes recept voor alfajores op social media. Het leek mij een leuke uitdaging om dit koekjesrecept, van Máxima’s moeder, om te toveren tot een glutenvrije alfajores variant.

Met een paar kleine aanpassingen lukte dat prima. Ik kreeg een mooi deeg, dat makkelijk was om mee te werken.
Ik halveerde de hoeveelheden van Máxima’s recept, want dat is voor ruim een kilo koekjes!

Gelukkig had ik nog een potje glutenvrije dulce de leche in mijn voorraadkast staan, meegenomen van vakantie. Je kunt natuurlijk je eigen dulce de leche maken, door blikjes gecondenseerde melk urenlang zachtjes te laten koken, maar dat is niet bepaald een duurzame oplossing. De Jumbo verkocht lange tijd een glutenvrije variant van het merk Mi Nona, maar die zie ik niet meer in de winkels staan. Hopelijk komt het weer terug in het schap. Ik zal de Jumbo er een mailtje over sturen!

Alfajores glutenvrij, stapel dubbele koekjes gedecoreerd met geraspte kokos.
Afdrukken Pin

Glutenvrije Alfajores

Argentijnse koekjes naar het recept van koningin Maxima's moeder.
Soort Koekjes
Keuken Argentijns
Speciale wensen eivrij, glutenvrij
Voorbereiding 10 minuten
Kooktijd 10 minuten
Baktijd 15 minuten

Ingrediënten

Koekjes

  • 150 gram maizena
  • 100 gram kikkererwtenmeel - glutenvrij
  • 100 gram zachte boter - in blokjes
  • 75 gram suiker
  • 1,5 theelepel bakpoeder
  • scheutje vanille-extract
  • 2 theelepels marc de champagne - koningin Maxima gebruikte cognac, maar gebruik wat je in huis hebt of vervang door melk of water voor een alcoholvrije variant

Vulling

  • 1 klein potje dulce de leche - 220 à 250 gram
  • 50 gram geraspte kokos - eventueel geroosterd

Instructies

  • Alles mengen in de keukenmachine, of met de hand. Als het deeg nog te kruimelig is, voeg dan een klein beetje extra water toe. Als het deeg wat te zacht is geworden, leg het dan even in de koeling.
  • Verwarm de oven voor op 180°.
  • Rol het deeg gelijkmatig uit tot een dikte van ongeveer een halve cm. Steek rondjes van 4 cm Ø uit het deeg. Als je geen ronde steker hebt, kan je ook met een mes of pizzasnijder het deeg in vierkanten verdelen. (vierkante koekjes smaken net zo lekker) Leg de koekjes op een bakplaat met bakpapier.
  • Bak de koekjes 15 minuten op 180° of totdat ze heel lichtjes bruin kleuren. (baktijd is sterk afhankelijk van de dikte van je koekjes) Laat afkoelen op een rooster.
  • Doe een theelepel dulce de leche op een koekje en druk daar voorzichtig een tweede koekje op, totdat de dulce de leche tot de rand komt.
  • Rol de gevulde koekjes door de (geroosterde) kokos.

Maak ook eens glutenvrije pecankoekjes.

schaal vol pecankoekjes van pâte sucrée

Categorie: Glutenvrij eten, Glutenvrije recepten, Patisse­rie Tags: glutenvrij bakken

Vorig bericht: «glutenvrije broodmixen van Holland and Barret, haverbroodmix en bonenbroodmix Test gluten­vrije brood­mixen Hol­land and Barrett
Volgend bericht: Tahin koek­jes bakken, recept zonder ei tahinkoekjes mise en place, recept voor koekjes zonder ei»

Leer glutenvrij bakken: Brood of Patisserie

Nieuwe workshop data bekend!
Leer luchtige gemarmerde glutenvrije cake bakken, in de workshop PatisserieGezond glutenvrij brood bakken workshop

Glutenvrije citroentaart meringue, met gekartelde toefjes Italiaanse meringue gedecoreerd die lichtbruin zijn gebrand.

Ontvang mijn glutenvrije citroen meringue taart recept!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
(uitschrijven kan altijd)


Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




Site Footer

Bekijk mijn foto’s op: Werk aan de Muur

Disclaimer

Recepten zijn pas glutenvrij als alle gebruikte ingrediënten glutenvrij zijn en de recepten in een glutenvrije omgeving worden klaar gemaakt.
Controleer altijd zelf of genoemde producten binnen jouw dieet passen, de samenstelling kan altijd veranderd zijn. Annemieke Glutenvrij is niet aansprakelijk voor gemaakte dieetfouten.

Annemieke Glutenvrij doet haar uiterste best om informatie over derden in de agenda juist en actueel te houden. Controleer altijd de gegevens op de website van de desbetreffende organisatie. Tips en verbeteringen zijn altijd welkom.

#lekkerglutenvrijeten

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Pinterest
  • YouTube

Contact  –  Privacy – Algemene voorwaarden – Copyright 2019-2023 Annemiekeglutenvrij.nl