• Menu
  • Skip to right header navigation
  • Door naar de hoofd inhoud

logo Annemieke Glutenvrij met krakeling

Brood & Patisserie

Header Right

  • Home
  • Workshops
    • Glutenvrij Brood
    • Glutenvrije Patisserie
    • Glutenvrij Desembrood
  • Recepten
  • Agenda
  • Foto’s
  • Annemieke
  • zoeken

Mobile Menu

  • Home
  • Workshops
    • Glutenvrij Brood
    • Glutenvrije Patisserie
    • Glutenvrij Desembrood
  • Recepten
  • Agenda
  • Foto’s
  • Annemieke
  • zoeken
  • E-mail
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Pinterest
  • YouTube
crumble appeltaart met grote toef slagroom met limoncello

Gluten­vrije appel­taart met slag­room

23 november 2020 //  by Annemieke #lekkerglutenvrijeten

glutenvrije appeltaart met limoncello slagroom op bordje met kleurige gestreepte servet
Deze glutenvrije appeltaart zit bomvol appels en rozijnen en heeft een heerlijk knapperige crumble laag. Perfect als toetje of bij de koffie of thee.
Dit is oorspronkelijk een recept van Sharon de Miranda van het programma BinnensteBuiten. Ik maakte er mijn eigen versie van, met véél meer appels, rozijnen en natuurlijk glutenvrij.
 
Lekker eten daar word ik blij van, maar gezond eten vind ik ook erg belangrijk. Bij gebak ben ik wel van mening dat je niet mag merken dat het een gezondere versie betreft. In dit geval vind ik dat de smaak van het teffmeel en de extra appels echt iets toevoegen.
 
Ik probeer zoveel mogelijk te koken en bakken met lokale producten. Dus geen ingevlogen groente en fruit, maar appels van eigen bodem. Ook het teffmeel dat ik in dit appeltaart recept gebruik, wordt in Drenthe geteeld.
Teffmeel is volkoren omdat de teff korrels zo klein zijn dat ze helemaal worden gemalen, er worden geen vezels verwijderd, dus ook nog eens reuze gezond. 
Langzamerhand probeer ik steeds meer duurzame producten in mijn keukenkastje te krijgen (voor zover dat financieel haalbaar is natuurlijk).
 
Dit glutenvrije appeltaart recept is makkelijk én geeft maar weinig afwas,
omdat je alle ingrediënten in de pan kan mengen waar je de boter in smelt.
*Bewaar de appeltaart in de koelkast. Ook de volgende dag zijn de bodem en crumble bovenlaag nog lekker knapperig.
*De gekoelde taart is makkelijk in mooie stukken te snijden. 
*Dit recept is eivrij en ideaal om ook lactosevrij en vegan te maken.
*Gebruik ook eens ander seizoensfruit in plaats van appels.
*Mijn recept is voor 6 à 8 personen (6 als het bij de koffie is en 8 wanneer het als toetje wordt geserveerd).

Dit glutenvrije appeltaart recept is makkelijk én geeft maar weinig afwas!

glutenvrije crumble appeltaart met grote toef slagroom ernaast op een wit bordje met kleurige servet
Afdrukken Pin

Glutenvrije appeltaart

Dit makkelijke appeltaart recept zit bomvol appels en rozijnen en heeft een heerlijk knapperige crumble laag. Perfect als toetje of bij de koffie of thee.
Soort Gebak, Nagerecht
Speciale wensen eivrij, glutenvrij, lactosevrij optioneel, vegan optioneel
Voorbereiding 20 minuten
Baktijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur 5 minuten

Ingrediënten

Benodigdheden

  • ovenschaal van 20 x 30 en een garde of mixer om de slagroom te kloppen

Ingrediënten

  • 1½ kilo appels bv goudreinetten - ongeschild
  • 110 gram teffmeel - glutenvrij
  • 80 gram Doves farm glutenvrije witte meelmix
  • 180 gram kristalsuiker
  • ½ theelepel psyllium of xanthaangom - glutenvrij
  • 75 gram havermout - glutenvrij
  • 50 gram rozijnen - geweld
  • ½ theelepel kaneel
  • 150 gram boter - gebruik een plantaardige variant voor lactosevrij
  • 200 gram slagroom - gebruik een plantaardige variant voor lactosevrij
  • 1 eetlepel limoncello

Instructies

  • Verwarm de oven op 200°.
  • Schil de appels, verwijder klokhuizen en snijd in blokjes. Roer de kaneel door de appelblokjes.
  • Wel de rozijnen met warm water.
  • Smelt de boter in een grote pan. Haal de pan van het vuur, en roer de droge ingrediënten (meel, havermout, psyllium, suiker) door de gesmolten boter.
  • Vet de ovenschaal in en bekleed de bodem met bakpapier. (voor een lactosevrije/vegan versie, plantaardig vet gebruiken)
  • Verdeel ongeveer 250 gram van het deeg over de ingevette ovenschaal, en druk goed aan.
  • Laat de rozijnen uitlekken en strooi over de deegbodem. Vervolgens de appels erover verdelen.
  • Verkruimel als laatste het overgebleven deeg over de appels.
  • Bak de appeltaart ongeveer 45 minuten. Halverwege de baktijd de oven even open doen om de stoom te laten ontsnappen, zo wordt je crumble laag nog knapperiger.
  • Meng de slagroom en de limoncello en klop op met een garde of mixer.
  • Serveer de appeltaart met de opgeklopte limoncello slagroom.

Meer glutenvrije recept ideeën:

notenbrood recept met amandelen, walnoten en appel
appel/notenbrood
Alfajores glutenvrij, stapel dubbele koekjes gedecoreerd met geraspte kokos.
alfajores
dadelkoek recept met teff, met decoratie van geconfijte sinaasappel en geschaafde amandelen
dadelkoek met teff
Glutenvrije pepernoten, met en zonder chocolade. Witte chocola en melk chocola.
chocolade kruidnoten

Categorie: Glutenvrij eten, Glutenvrije recepten, Patisse­rie Tags: fruit, glutenvrij bakken

Vorig bericht: «Kweepeer gelei in glazen potten, met een mooie heldere dieprode kleur en fraaie lichtinval. Kwee­peren gelei maken
Volgend bericht: Tamme kas­tanjes, zelf on­ge­zoete kas­tanje puree maken Glutenvrije taart met kastanje botercreme, met viooltjes decoratie»

Leer glutenvrij bakken: Brood of Patisserie

Nieuwe workshop data bekend!
Leer luchtige gemarmerde glutenvrije cake bakken, in de workshop PatisserieGezond glutenvrij brood bakken workshop

Glutenvrije citroentaart meringue, met gekartelde toefjes Italiaanse meringue gedecoreerd die lichtbruin zijn gebrand.

Ontvang mijn glutenvrije citroen meringue taart recept!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
(uitschrijven kan altijd)


Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




Site Footer

Bekijk mijn foto’s op: Werk aan de Muur

Disclaimer

Recepten zijn pas glutenvrij als alle gebruikte ingrediënten glutenvrij zijn en de recepten in een glutenvrije omgeving worden klaar gemaakt.
Controleer altijd zelf of genoemde producten binnen jouw dieet passen, de samenstelling kan altijd veranderd zijn. Annemieke Glutenvrij is niet aansprakelijk voor gemaakte dieetfouten.

Annemieke Glutenvrij doet haar uiterste best om informatie over derden in de agenda juist en actueel te houden. Controleer altijd de gegevens op de website van de desbetreffende organisatie. Tips en verbeteringen zijn altijd welkom.

#lekkerglutenvrijeten

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Pinterest
  • YouTube

Contact  –  Privacy – Algemene voorwaarden – Copyright 2019-2023 Annemiekeglutenvrij.nl