Gelukkig heb ik van mijn Beppe én Nona nog recepten die ik af en toe maak. Zoals dit glutenvrij cake recept.
Ik ben altijd recepten aan het verzamelen. Mijn kasten puilen uit van de kookboeken.
Jaren geleden ben ik begonnen met het bijhouden van een kookschriftje. Dat staat vol met krabbels van recepten die ik op vakantie heb verzameld, heb gekregen van vrienden, in restaurants heb losgepeuterd, zelf heb bedacht en natuurlijk familie recepten. Zoals ook dit glutenvrij cake recept met nectarines.
Gelukkig heb ik van mijn Beppe én Nona nog recepten die ik af en toe maak. Mijn Nona hield ook recepten boekjes bij. Mijn moeder maakt daar nog altijd de Schwarzwälderkirsch taart uit, elke verjaardag een grote favoriet!
Vorige week maakte ik uit mijn kookschrift het recept van mijn Beppe’s fruitcake.
Ik heb het een beetje aan moeten passen aan mijn glutenvrije dieet én het seizoen.
Het originele recept is voor appeltaart. Maar ik had een doos met nectarines die allemaal tegelijk rijp waren. Dus die heb ik in plaats van appels gebruikt.
Heerlijk smeuïg glutenvrij cake recept, dat je met elk seizoensfruit kan maken.
Oma's cake met nectarines
Ingrediënten
- 125 gram boter - op kamertemperatuur
- 125 gram suiker
- 3 eieren - gesplitst
- 200 gram glutenvrij meel - ik gebruik wit meel van het merk Doves, dat is een meel mix zonder toegevoegd bindmiddel
- 8 gram bakpoeder
- mespuntje xanthaangom - (als je een glutenvrije meelmix gebruikt mét bindmiddel, laat de xanthaan dan achterwege)
- 3 eetlepels melk
- 6 nectarines - of ander seizoensfruit
Instructies
- Roer de boter met de suiker tot een romige massa.
- Voeg de eidooiers toe.
- Zeef de bloem, bakpoeder en xanthaangom boven de kom met het boter/ei mengsel. Mix goed door.
- Voeg de eetlepels melk 1 voor 1 toe. Voeg eventueel wat extra melk toe als je denkt dat je beslag nog te dik is. Dat kan gebeuren als je bijvoorbeeld een andere glutenvrije meelmix gebruikt.
- Klop de eiwitten in een schone droge schaal. Spatel voorzichtig in 3 delen door het cake beslag.
- Vet de springvorm in met boter en bestuif licht met wat glutenvrij meel. Doe het beslag in de vorm.
- Was de nectarines, ontpit ze en snijd in kwarten. Verdeel de nectarines over het beslag. Bestrooi eventueel nog met een beetje suiker.
- Bak de cake ongeveer 50 minuten op 170 graden. Of totdat de cake gaar is en mooi lichtbruin is gebakken. De baktijd kan verschillen per oven.
Geef een reactie