De eerste aflevering van Heel Holland Bakt stond dit seizoen in het teken van “beslag”. De deelnemers moesten een financierspektakelstuk maken. Dat bleek nog niet zo makkelijk te zijn voor de kersverse deelnemers in de HHB-tent.
Ik ben blij dat ik thuis geen bouwwerken hoef te creëren en zonder tijdsdruk mag bakken!
Voor mijn makkelijke glutenvrije financiers recept meng je simpelweg alle ingrediënten goed door elkaar waarna je de financiers kan bakken. Alleen het maken van de beurre noisette kost een beetje tijd, maar verder is dit een snel recept.
Mocht je wat meer tijd hebben, kan je het beslag een paar uur in de koelkast laten rusten. Dat bevordert de bakkwaliteit en de smaak van de financiers. Vergeet niet de bakvormen in te vetten want het zou zonde zijn als de financiers niet uit de vorm komen na het bakken.
Mocht je inspiratie hebben, kan je met de gebakken cakejes natuurlijk ook je eigen financierspektakel creëren!
Vers gebakken glutenvrije financiers zijn knapperig van buiten en zacht van binnen!
De cakejes zijn nog zacht als ze uit de oven komen, dus haal ze voorzichtig uit de vorm. Ik vind de cakejes het lekkerst als ze vers gebakken en net afgekoeld zijn: dan zijn ze knapperig van buiten en zacht van binnen!
Tegenwoordig is glutenvrij amandelmeel makkelijk verkrijgbaar bij de grote supermarkten. Soms is zelfs de biologische variant voor dezelfde kiloprijs verkrijgbaar.
Let wel op dat je amandelmeel glutenvrij gecertificeerd is én dat het echt alleen uit noten bestaat! Er is namelijk ook amandelbakmeel verkrijgbaar, en dat bevat naast amandelen ook nog andere meelsoorten en rijsmiddelen. Amandelbakmeel is daardoor niet geschikt om glutenvrije financiers mee te bakken.
Glutenvrije Financiers
Ingrediënten
- 100 gram boter
- 100 gram poedersuiker
- 60 gram amandelmeel - glutenvrij
- 40 gram havermeel - glutenvrij
- snufje zout
- 3 eiwitten
- geschaafde of gehakte amandelen - optioneel ter decoratie
Instructies
- Maak van de boter beurre noisette. Dit doe je door de boter in een klein steelpannetje zachtjes te verhitten. Zodra de boter gesmolten is, mooi bruin kleurt en lekker begint te ruiken, giet je de gesmolten boter door een zeef in een schoon bakje en laat het iets afkoelen.
- Zeef ondertussen de poedersuiker, havermeel, amandelmeel en zout in een kom.
- Voeg de eiwitten toe aan de droge ingrediënten en roer kort door.
- Voeg als laatste de afgekoelde beurre noisette toe en meng alles tot een glad beslag. Let op: het beslag hoeft alleen maar doorgeroerd, klop dus geen lucht in het beslag.
- Vet een siliconen bakvorm in en vul tot iets onder de rand met het beslag. Ik gebruikte een siliconen bakvorm voor 24 kleine cakejes. Maar je kunt natuurlijk elke vorm kiezen die je wilt. Strooi eventueel wat gehakte of geschaafde nootjes over het beslag.
- Bak de financiers in een voorverwarmde oven op 180° voor ongeveer 15 à 20 minuten, of totdat ze mooi bruin zijn gebakken.
- Laat de financiers afkoelen op een rooster.
Geef een reactie