Onlangs heb ik zelf glutenvrije havermelk gemaakt. Geïnspireerd door de plantaardige melkadepten om mij heen. In menig koffietentje lijkt de lijst van mogelijkheden voor je cappuccino elke dag langer te worden; wil je rijst, haver, soja of amandelmelk? Zelfs Becel maakt groots reclame met ‘planten zijn de nieuwe koeien’. Om havermelk te maken heb je slechts (glutenvrije) havermout, water en zout nodig. Eventueel kan je dit mengsel laten weken, maar voor een snelle versie is dit niet noodzakelijk. Op internet schrijven veel mensen dat ze het weekvocht weggooien. Dit lijkt mij een overbodige handeling, immers als ik haver gebruik om koekjes te bakken of als ik het in mijn muesli eet, spoel ik het ook niet eerst af.
Havermelk
Ingrediënten
- 100 gram Haver - Glutenvrij
- 900 gram Water
- Snufje Zout
Instructies
- Meng haver, water en zout.
- Mix in een blender of met de staafmixer.
- Giet het mengsel door een fijne zeef of schone doek.
Tips
Havermelk kan soms een wat muffe smaak hebben. Om je havermelk wat meer karakter te geven, kan je een paar dadels mee pureren. Ook kan je een smaakmaker zoals vanille of kaneel toevoegen.
Havermelk krijgt een dikkere substantie als je het verwarmt, daardoor is het bij uitstek geschikt voor lekker lobbige warme chocolademelk. Nog lekkerder met een toef slagroom, of voor een vegan variant met opgeklopte kokosroom.
Lees hier hoe je een cappuccino kan maken met je zelf gemaakte havermelk.
De haverpulp die overblijft in je zeef, kan je bijvoorbeeld gebruiken in je pannenkoeken of cakebeslag, om koekjes te bakken of bij je ontbijt door de yoghurt of smoothie.