Zelf kaaskoekjes maken doe ik regelmatig, omdat ze zo lekker knapperig en kruidig zijn blijf je ervan dooreten!
Jarenlang zocht ik tevergeefs naar hartige glutenvrije koekjes.
Ik kocht ooit een pakje glutenvrije kaaskoekjes, maar toen ik daar een hap van nam, smaakte het naar zoete koek. Het aandeel suiker per ons was schrikbarend hoog! Ik heb de fabrikant van deze koekjes vervolgens een mail gestuurd over mijn teleurstelling. Als antwoord daarop kreeg ik de uitleg dat het zonder suiker niet mogelijk is een krokant glutenvrij koekje te bakken… Onzin natuurlijk! Dit verhaal is van jaren geleden, ik weet niet wat er momenteel aan hartige koekjes te koop is, want tegenwoordig bak ik mijn koekjes liever zelf.
Mijn kaaskoekjes bevatten absoluut geen toegevoegde suiker, alleen belegen kaas, boter, zout, peper, kruiden en glutenvrij kikkererwtenmeel.
Wil je liever zoete koekjes maken? Bekijk dan mijn koekjes recepten overzicht met kano’s, alfajores, jaffa cakejes en nog veel meer!
Kaaskoekjes maken is niet moeilijk.
Heel veel koekjes inspiratie haal ik uit het koekjes kookboek van Cees Holtkamp en Kees Raat. (niet glutenvrij helaas) Ik zag op internet dat de prijzen voor dit boekje wel erg hoog zijn geworden!
Als je geluk hebt kan je het misschien ergens in een tweedehandswinkel op de kop tikken voor een redelijke prijs.
Glutenvrije kaaskoekjes
Ingrediënten
- 125 gram geraspte kaas - glutenvrij
- 125 gram boter in blokjes - op kamertemperatuur
- 125 gram kikkererwtenmeel - glutenvrij
- zout en peper - naar smaak
- Provençaalse kruiden - naar smaak
- nigella- of sesamzaadjes - optioneel
Instructies
- Meng de boterblokjes met het kikkererwtenmeel, zout, peper en kruiden in de keukenmachine of met de hand.
- Voeg de geraspte kaas toe en meng nog even kort door.
- Schep het deeg op het aanrecht en vorm een rol van ongeveer 20 cm lang en 5 cm in diameter.
- Wentel de deegrol door de nigella- of sesamzaadjes en verpak in plastic. Leg de rol 30 minuten in de koelkast of totdat deze voldoende stevig is geworden om te kunnen snijden.
- Verwarm de oven voor op 160°. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Snijd de rol in plakjes van ± een halve cm en leg de kaaskoekjes op de bakplaat met bakpapier.
- Bak de koekjes ongeveer 30 minuten of totdat ze mooi bruin zijn gekleurd en laat afkoelen.