Sinterklaas strooigoed verschijnt steeds vroeger in de winkels, ik ben altijd verbaasd als ik het opeens zie liggen.
Van alle soorten strooigoed zijn de kruidnootjes mijn favoriet. Maar helaas zijn de meeste verkrijgbare glutenvrije kruidnootjes erg prijzig, verschillende merken vragen wel €20 per kg! Zelfs de glutenvrij kruidnootjes in de aanbieding kosten soms al €9 per kg. Terwijl ik bij de grote supermarkten al ‘normale’ kruidnoten heb zien liggen voor €1,30 per kg.
Dat zijn wel schrikbarend grote verschillen, daarom ga ik ook dit jaar maar weer zelf kruidnootjes bakken. Ik deel mijn glutenvrije kruidnoten recept hieronder met jullie.
- De baktijd van de kruidnootjes is natuurlijk afhankelijk van het formaat dat je maakt. Dus houd je oven goed in de gaten!
- Je maakt dit kruidnoten recept makkelijk lactosevrij en vegan: vervang dan de boter door een plantaardige variant en de melk door water of plantaardige melk.
- De glutenvrije meelmix en xanthaangom kan je vervangen door een meelmix mét bindmiddel. Maar ik vind het altijd lastig om in te schatten hoeveel bindmiddel er in een kant-en-klare meelmix zit, daarom voeg ik het liever zelf toe. Bindmiddel is een duur ingrediënt en als je er teveel van eet op een dag kan je er een opgeblazen gevoel van krijgen.
Tip Je kunt deze kruidnoten natuurlijk ook zo eten, zonder ze in de chocolade te dopen. Maar compenseer de chocolade dan door iets meer suiker te gebruiken in het recept.
Miss Glutenvrij magazine deed dit jaar (2022) onderzoek naar de lekkerste glutenvrije kruidnootjes, en kwam tot de ontdekking dat bijna alle grote merken kruidnootjes uit dezelfde bakkerij rollen, maar toch met grote prijsverschillen worden aangeboden!

Mijn glutenvrije recept voor pepernoten ben ik nog aan het perfectioneren, hopelijk lukt dat nog voor december.
Glutenvrije chocolade kruidnoten
Ingrediënten
- 100 gram glutenvrij boekweitmeel
- 150 gram glutenvrije meelmix - ik gebruik een meelmix zonder toegevoegd bindmiddel
- 100 gram suiker - ik gebruik half donkere basterdsuiker en half kristalsuiker
- 100 gram boter - of een plantaardige variant
- 5 gram glutenvrij bakpoeder
- snufje zout
- 1/8 theelepel xanthaangom
- 1 eetlepel speculaaskruiden
- 3 eetlepels melk - eventueel wat extra, als het deeg te droog is. Of gebruik water of een plantaardige variant
Chocolade
- 200 gram melk chocolade
- 200 gram witte chocolade - Je kunt ook pure chocolade gebruiken, maar ik vind de smaak daarvan te overheersend voor de kruidnootjes.
Instructies
- In de keukenmachine alle ingrediënten (behalve de melk en de chocolade soorten) snel mengen met messen/puls stand. Na een paar keer pulsen, de melk toevoegen. Als het deeg nog te droog is, wat extra melk toevoegen. Deeg maken kan uiteraard ook met de hand, dat scheelt weer afwas… Als je het deeg met de hand gaat mengen, snijd dan de boter alvast in kleine blokjes en werk zo snel mogelijk, zodat je deeg niet te warm wordt.
- Druk het deeg plat en verpak het deeg in plastic. Laat een kwartier in de koelkast rusten of totdat je het wilt gaan gebruiken.
- Vorm kleine bolletjes van het deeg, van ongeveer 1 cm en leg op een bakplaat met bakpapier. Houd een beetje ruimte tussen de bolletjes, want de kruidnoten zetten wat uit tijdens het bakken.
- Bak 12 minuten in een voorverwarmde oven van 170 graden, of totdat ze mooi bruin en knapperig zijn.
Chocolade
- Terwijl de kruidnoten afkoelen, smelt je de chocolade. Breek de chocolade in kleine stukjes en smelt op laag vermogen in de magnetron in een bakje dat daarvoor geschikt is. Roer na elke minuut, en stop met verwarmen als er nog enkele stukjes vaste chocola over zijn. Blijf vervolgens roeren totdat deze laatste stukjes ook gesmolten zijn. Je chocola is nu klaar om te gebruiken.
- Gebruik een bonbonvorkje of bijvoorbeeld een omgebogen paperclip om de kruidnootjes door de chocola te halen. Strijk de overtollige chocola af aan de rand van het bakje met chocolade en leg de kruidnoten op bakpapier om te stollen.
- Deze punten herhaal je met alle soorten chocola die je gekozen hebt.
Geef een reactie