• Menu
  • Skip to right header navigation
  • Door naar de hoofd inhoud

logo Annemieke Glutenvrij met krakeling

Brood & Patisserie

Header Right

  • Home
  • Workshops
    • Glutenvrij Brood
    • Glutenvrije Patisserie
    • Glutenvrij Desembrood
  • Recepten
  • Agenda
  • Foto’s
  • Annemieke
  • zoeken

Mobile Menu

  • Home
  • Workshops
    • Glutenvrij Brood
    • Glutenvrije Patisserie
    • Glutenvrij Desembrood
  • Recepten
  • Agenda
  • Foto’s
  • Annemieke
  • zoeken
  • E-mail
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Pinterest
  • YouTube
Glutenvrij meel op een donker aanrecht gestrooid

Gluten­vrije meel­mix

28 maart 2022 //  by Annemieke #lekkerglutenvrijeten

Glutenvrije meelmix, wat is dat eigenlijk?
Als je online bij de verschillende supermarkten zoekt naar “glutenvrij basismeel”, worden in de zoekresultaten alle glutenvrije meelsoorten opgenoemd. Van rijstmeel tot bananenmeel en van amandelmeel tot teffmeel. Zo divers als de meelsoorten zijn die worden genoemd, zo uiteenlopend zijn ook de prijzen. Die variëren van €3,50 per kilo tot wel €20 per kilo!!! Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, let altijd op de kiloprijs van de producten die je koopt.

Net zoals bij biologische producten is een hogere prijs voor glutenvrije producten wel gerechtvaardigd in verband met certificering, kleinere oplages, een arbeidsintensiever productie proces etc. Maar €20 voor een kilo meel kan ik niet in mee gaan, daar worden mijn baksels onbetaalbaar van.

Wat is een glutenvrij basismeel?

Voor mij is een basismeel een mengsel van verschillende glutenvrije meelsoorten die je makkelijk in al je recepten kan gebruiken. Zo’n meelmix bevat een hoog zetmeel gehalte, soms tot wel 60% zetmeel. Meestal wordt het zetmeel verder aangevuld met rijstmeel.

Wat zijn de voor- en nadelen van zetmeel?

Het grote voordeel van zetmeel in glutenvrij brood- en gebakrecepten is dat het voor luchtigheid van je baksels zorgt.

Nadeel van teveel zetmeel gebruiken, is dat het maar weinig voedingsstoffen (zoals vezels en eiwitten) en smaak toevoegt aan je baksels. Daarom gebruik ik zo’n basis meelmix bijna altijd in combinatie met andere meelsoorten, daarover zal ik later meer schrijven.

Waarom een meelmix met of of zonder bindmiddel gebruiken?

Helaas kom je er niet altijd achter wat de verhoudingen zijn van bak- en meelmixen. Het is niet verplicht voor producenten om hoeveelheden te noemen in de ingrediënten declaratie. Ingrediënten moeten wel altijd in volgorde van hoeveelheden worden opgeschreven. Het grootste bestanddeel eerst en vervolgens in aflopende volgorde. Daar valt dus wel het een en ander uit op te maken.
Maar ik wil graag zelf in de hand hebben hoeveel bindmiddel ik in mijn recepten gebruik en daarom koop ik het liefste meelmixen zonder bindmiddel. Om de werking van gluten te vervangen die ontbreken in glutenvrij meel, heb je een bindmiddel nodig. Dat bindmiddel voeg ik dan zelf nog toe, zodat ik precies kan bepalen hoeveel ik daarvan gebruik.

Welke glutenvrije meelmix kan je het beste gebruiken?

Marks & Spencer had lange tijd een winkel in het centrum van Amsterdam met een grote voedselafdeling en heel veel glutenvrije producten: van kant-en-klaar maaltijden en toetjes tot hele taarten. Daar kocht ik de beste en de betaalbaarste glutenvrije meelmix zonder bindmiddel die ik tot nu toe gevonden heb. Al mijn recepten waarin ik een basis meelmix nodig had waren daarop gebaseerd. Helaas pindakaas, sloot de Marks & Spencer na verloop van tijd de deuren in Nederland. Dus toen moest ik op zoek naar een vervangende meelmix.

Ik kwam op de AH basis meelmix uit, een prima vervanging van het M&S meel. Maar je begrijpt het al, ook die verdween uit de schappen.

Welke glutenvrije meelmixen zonder bindmiddel zijn er nu te koop?

Tegenwoordig bak ik veel met de witte meelmix van Dovesfarm, maar vanwege de Brexit is daar lastiger aan te komen. Ook Peak’s heeft sinds kort een basismeel in het assortiment, maar die heb ik nog niet in de supermarkt schappen gezien. Ze schreven me wel dat dat binnenkort gaat gebeuren.
Mail me als je een andere goede optie hebt gevonden!

Ondertussen wil ik eigenlijk niet meer zo afhankelijk zijn van dit soort meelmixen. Het maakt het recepten schrijven onhandig. Want een recept is pas goed te reproduceren met precies dezelfde ingrediënten.
Over mijn zoektocht naar glutenvrij zetmeel en rijstmeel schrijf ik binnenkort.

Momenteel werk ik aan een recept voor een echt volkorenbrood! Een glutenvrij brood met 100% volkorenmeel gemaakt. Zodra dat lukt, ben ik niet meer afhankelijk van de grillen van de glutenvrije meelfabrikanten. Ik hoop dat het ooit gaat lukken om een luchtig glutenvrij volkorenbrood te bakken, ik houd jullie op de hoogte😉

Categorie: Glutenvrij eten, Product­en Tags: glutenvrij bakken

Vorig bericht: «uitgerold en opgevouwen deeg waar het overtollige meel met een kwastje van af wordt geveegd Gluten­vrij blader­deeg maken
Volgend bericht: Vegan en Gluten­vrij, is dat moge­lijk? vegan tartelettes»

Leer glutenvrij bakken: Brood of Patisserie

Nieuwe workshop data bekend!
Leer luchtige gemarmerde glutenvrije cake bakken, in de workshop PatisserieGezond glutenvrij brood bakken workshop

Glutenvrije citroentaart meringue, met gekartelde toefjes Italiaanse meringue gedecoreerd die lichtbruin zijn gebrand.

Ontvang mijn glutenvrije citroen meringue taart recept!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
(uitschrijven kan altijd)


Lees Interacties

Reacties

  1. Bernice

    29 januari 2023 om 14:49

    Beste Annemieke,

    Ik ben heel benieuwd of je inmiddels al een gluten vrij brood met 100% volkomen meel op tafel hebt kunnen zetten?
    Houd me graag aanbevolen om het mee te testen 😉

    Groetjes,
    Bernice

    Beantwoorden
    • Annemieke #lekkerglutenvrijeten

      8 februari 2023 om 20:54

      Hoi Bernice,
      Dankjewel voor het aanbod! Ik stuur je even een mailtje. Groetjes Annemieke

      Beantwoorden
  2. Jasper

    20 januari 2023 om 15:08

    Heb je dit al gezien?
    https://bakkerijpetitfour.nl/collections/grootbrood

    Glutenvrij volkorenbrood

    Beantwoorden
    • Annemieke #lekkerglutenvrijeten

      8 februari 2023 om 21:03

      Beste Jasper,
      Bedankt voor je berichtje!
      Ik volg alles dat met glutenvrij bakken te maken heeft op de voet, dus ik had jullie volkoren broden al voorbij zien komen:-) Het staat hoog op mijn lijst om binnenkort bij jullie langs te komen in de bakkerij! Groetjes, Annemieke

      Beantwoorden
  3. Renee

    19 mei 2022 om 16:40

    Glutenvrije bakmix van Boerjan zit alleen rijstebloem en maiszetmeel in.

    Beantwoorden
    • Annemieke #lekkerglutenvrijeten

      19 mei 2022 om 17:12

      Bedankt voor de tip Renee, groetjes Annemieke

      Beantwoorden
      • judith

        20 juli 2022 om 11:55

        dag Annemieke,

        Op youtube heb je een mevrouw die 3 gluten free mixen maakt, de basis, de volkoren en voor koeken, ze geeft ook tips, haar kanaal heet Mary,s Nest, misschien heb je daar iets aan.
        Groet Judith

        Beantwoorden
        • Annemieke #lekkerglutenvrijeten

          15 augustus 2022 om 08:31

          Dag Judith, Dankjewel voor je bericht, leuk om te horen! Heb je haar glutenvrije meelmixen al uitgeprobeerd en wat zijn je ervaringen daarmee? Ik ga Mary’s Nest op Youtube bekijken, ben benieuwd 🙂 Groetjes Annemieke

          Beantwoorden
  4. Mariëtte

    8 april 2022 om 12:46

    Goede middag Evelien, waarom moeten we met een mix werken, kunnen we zelf geen mix maken zodat we weten wat erin zit en alle bewaarmiddelen en andere ( extra’s) eruit kunnen laten.
    Ik had graag geleerd hoe ik zelf een Glutenvrij brood bak, met een mix is de bedoeling helemaal weg toch?

    Beantwoorden
    • Annemieke #lekkerglutenvrijeten

      9 april 2022 om 15:05

      Beste Mariëtte,
      Bedankt voor je bericht. Uiteraard mag iedereen zelf weten welke meelsoorten of -mixen hij/zij wil gebruiken;-)
      Ikzelf vind het soms gemakkelijk om een basis meelmix te gebruiken waar ik dan nog 1 of meerdere andere (volkoren) meelsoorten aan toe voeg. Dat bespaart mij een hoop tijd.
      In mijn blog schrijf ik over een basis meelmix zonder bindmiddel. Deze meelmixen bevatten alleen glutenvrij meel en zetmeel en dus geen extra toevoegingen. Om de werking van tarwemeel na te bootsen werkt het prettiger om meerdere glutenvrije meelsoorten te combineren. Elke meelsoort heeft immers zijn eigen specifieke eigenschappen.
      Succes met bakken.
      Met vriendelijke groet Annemieke

      Beantwoorden
  5. Evelien

    13 september 2021 om 16:17

    Ik heb slecht nieuws voor je.
    Ik heb zojuist contact gehad met ah klantenservice. Peaks basis meelmix gaat er ook uit. Deze persoon in kwestie wist nog niet of en zo ja welk alternatief er komt.
    Daarom ben ik dus ook op zoek naar een basis meelmix die je voor veel dingen kan gebruiken.
    Schar heeft nog wel verschillende meelmixen, helaas reageert mijn buik daar niet altijd even fijn op dus laat ik die liever achterwege.
    Via Pinterest heb ik inmiddels wel wat gevonden, met aanzienlijk minder zetmelen. Dus misschien maar gewoon de proef op de som nemen. Zo is het toch vaak als je met dit soort uitdagingen leeft.
    Keep up the good work!

    Beantwoorden
    • Annemieke #lekkerglutenvrijeten

      13 september 2021 om 16:35

      Hoi Evelien, dankjewel voor de update!
      Gelukkig is er ook goed nieuws:-) De AH verkoopt sinds kort wel 2 soorten meelmix van Doves Farm. De basis witte meelmix bevat geen toegevoegd bindmiddel en is een prima alternatief vind ik. https://www.ah.nl/producten/product/wi494146/doves-farm-freee-plain-white-flour
      Ingrediënten: gemengd meel (rijst, aardappel, tapioca, maïs en boekweit).
      Het zelfrijzend bakmeel van Doves Farm dat de AH verkoopt bevat wel xanthaangom.

      Schär meelmixen bevatten volgens mij erg veel bindmiddel, dus misschien dat je er daarom niet zo goed tegen kan?

      Groetjes Annemieke

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




Site Footer

Bekijk mijn foto’s op: Werk aan de Muur

Disclaimer

Recepten zijn pas glutenvrij als alle gebruikte ingrediënten glutenvrij zijn en de recepten in een glutenvrije omgeving worden klaar gemaakt.
Controleer altijd zelf of genoemde producten binnen jouw dieet passen, de samenstelling kan altijd veranderd zijn. Annemieke Glutenvrij is niet aansprakelijk voor gemaakte dieetfouten.

Annemieke Glutenvrij doet haar uiterste best om informatie over derden in de agenda juist en actueel te houden. Controleer altijd de gegevens op de website van de desbetreffende organisatie. Tips en verbeteringen zijn altijd welkom.

#lekkerglutenvrijeten

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Pinterest
  • YouTube

Contact  –  Privacy – Algemene voorwaarden – Copyright 2019-2023 Annemiekeglutenvrij.nl