• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to header right navigation
  • Skip to site footer
logo Annemieke Glutenvrij met krakeling

Annemiekeglutenvrij

Glutenvrij Brood & Patisserie

  • Home
  • Workshops
    • Glutenvrij Brood
    • Combi Gist- en Desembrood
    • Patisserie Hartig
    • Patisserie Zoet
    • FAQ
  • Recepten
    • Brood
    • Diner
    • Drankjes
    • Ontbijt en lunch
    • Patisse­rie
    • Tips en techniek­­­
  • Agenda
  • Annemieke
Glutenvrij meel, letters in meel geschreven

Glutenvrije meelsoorten

8 april 2024 by Annemieke
Glutenvrij meel. Wit meel op een donker aanrecht, waar het woord glutenvrij in geschreven staat.

Ik ben een groot voorstander van bakken met losse meelsoorten, daarmee bedoel ik dat je zelf een aantal glutenvrije meelsoorten mengt die dan samen voor een goede smaak en bakkwaliteit zorgen in je recepten.

Er komen steeds meer glutenvrije meelsoorten op de markt, maar helaas verdwijnen er af en toe ook weer producten. De Jumbo verkocht een tijdlang glutenvrij gecertificeerd biologisch sorghummeel en kikkererwtenmeel, maar helaas zijn die nu weer verdwenen uit het schap. Erg jammer, want het was makkelijk verkrijgbaar meel van goede kwaliteit.

Wat is glutenvrij meel?

Alle meelsoorten die van nature glutenvrij zijn én een glutenvrij logo of claim op de verpakking hebben staan zijn echt glutenvrij.  Je hebt het officiële logo van de Nederlandse Coeliakie Vereniging en daarnaast gebruiken grote fabrikanten zoals bijvoorbeeld AH, Duryea en Holland and Barrett vaak hun eigen glutenvrije logo.

Glutenvrij meel bewaren

Ik raad aan om een beperkt aantal meelsoorten die je lekker vindt én goed verkrijgbaar zijn op voorraad te hebben. Want als je keukenkastjes vol staan met 20 meelsoorten en 10 meelmixen dan is het lastig kiezen en is de kans groot dat verpakkingen over de datum raken. Meelsoorten hebben een T.H.T. datum, dus je kan ze na die datum nog wel gebruiken als ze er goed uitzien en goed ruiken.

Mijn ervaring is dat zetmeel en bindmiddel heel erg lang te bewaren zijn, maar dat vooral (volkoren) meelsoorten zoals havermeel, rijstmeel en teffmeel sneller wat ranzig kunnen gaan ruiken. Probeer in ieder geval je meelsoorten goed afgesloten op een koele donkere plaats te bewaren.

Lijst van glutenvrije meelsoorten die ik vaak gebruik:

  • Amandelmeel – Jumbo, AH, Terrasana, Peaks, Mattisson, Bio+
  • Boekweitmeel – AH, Peaks, Jumbo bio, Johannusmolen, Bio+
  • Gierstmeel – Ma Vie sans gluten
  • Havermeel – AH, Holland&Barrett, online, of zelf malen van glutenvrije havermout
  • Kikkererwtenmeel – Holland&Barrett, Joannusmolen, Your Organic Nature
  • Maizena/maiszetmeel – Duryea (diverse supermarkten)
  • Polenta/maisgries – Joannusmolen, Valle del Sole
  • Quinoameel – Your organic nature
  • Rijstmeel – Freee, Peaks
  • Volkoren Rijstmeel – Joannusmolen
  • Sorghummeel – Holland&Barrett, Peaks
  • Tapiocazetmeel – Joannusmolen, Holland&Barrett
  • Teffmeel – teffvolkoren.nl, Peaks, Joannusmolen

Bindmiddelen die ik gebruik:

  • Psylliumvezels (poeder) – Peaks, Fiberhusk
  • Xanthaangom – Holland&Barrett, Peaks

Meelmixen die ik gebruik:

  • Freee (voorheen Doves Farm) witte bloem (zonder bindmiddel) – AH, online webwinkels
  • Schär Brot meelmix (met bindmiddel) – Diverse supermarkten, Holland&Barrett, online webwinkels
  • Schär Kuchen und Keckse (met bindmiddel) – Diverse supermarkten, Holland&Barrett, online webwinkels

Winkels met een glutenvrij assortiment zijn bijvoorbeeld: supermarkten, natuurvoedingswinkels, Marqt, Ekoplaza, H&B.

Blijf altijd de ingrediënten en de glutenvrije logo’s of claims controleren, want producten kunnen veranderen!

Heb je tips voor interessante aanbiedingen, speciale meelsoorten (bijvoorbeeld extra lekker, volkoren, super fijn gemalen) of de perfecte meelmix of het ideale bindmiddel…wil je dan een reactie achterlaten onder dit bericht? Dan hebben andere lezers ook profijt van je tip!

Wil je verder lezen over glutenvrij meel? Bekijk dan ook eens mijn eerdere blogs over dit onderwerp:

  • Glutenvrije meelmixen
  • Uitleg over glutenvrij zetmeel
  • Reviews van kant-en-klare brood bakmixen.
Category: Brood, Glutenvrij eten, Product­enTag: gezond, glutenvrij bakken, glutenvrij koken, volkoren

Workshops glutenvrij bakken:

Twee glutenvrije breekbroden voor een glutenvrije high tea workshop, breekbrood

Cursus glutenvrij Gistbrood en Desembrood

Glutenvrij desembrood Rond glutenvrij donkerbruinbrood, met mooie ovenrijs.

Cursusdag glutenvrij Desembrood bakken

Gezond glutenvrij brood bakken workshop

Workshop glutenvrij Brood bakken

Leer glutenvrije hartige taart bakken in de workshop glutenvrij bakken Patisserie

Workshop glutenvrije Patisserie Hartig

Glutenvrije citroentaart meringue, met gekartelde toefjes Italiaanse meringue gedecoreerd die lichtbruin zijn gebrand.

Ontvang mijn glutenvrije citroen meringue taart recept!

Schrijf je in voor de
nieuwsbrief.
(uitschrijven kan altijd)

Vorig bericht:Glutenvrije chocolate chip cookies met pure chocolade stukjesGlutenvrij chocolate chip cookies recept
Volgend bericht:Glutenvrij zaden en pittenbrood receptGlutenvrij zaden en pitten brood recept

Lees Interacties

Reacties

  1. Sija

    25 mei 2024 om 20:47

    Ik maak mijn eigen meelmix voor banket, en daar gaat o.a. aardappelzetmeel in. Dat is in de winkels waar ik kom moeilijk verkrijgbaar. Ik koop het online bij Natural Spices, in een emmer van 7 kg (blijft toch lang goed…). Geen glutenvrij logo, wel glutenvrije claim op website, en mededeling dat het geschikt is voor mensen met gluten intolerantie.
    Nederlandse teff en haver koop ik bij teffvolkoren.nl. Ze hebben me per mail laten weten dat hun hele keten glutenvrij is.

    Beantwoorden
    • Annemieke

      27 mei 2024 om 10:40

      Hallo Sija, bedankt voor je tips! Het aardappelzetmeel van Natural Spices kende ik niet, glutenvrij aardappelzetmeel is inderdaad vrij lastig verkrijgbaar. Ik ben wel al jaren een groot fan van het teffmeel van teffvolkoren uit Drenthe! Ik gebruik hun bruine en witte teffmeel, afhankelijk voor welk recept het is.

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




Disclaimer

Recepten zijn pas glutenvrij als alle gebruikte ingrediënten glutenvrij zijn en de recepten in een glutenvrije omgeving worden klaar gemaakt.
Controleer altijd zelf of genoemde producten binnen jouw dieet passen, de samenstelling kan veranderd zijn. Annemieke Glutenvrij is niet aansprakelijk voor gemaakte dieetfouten.

Annemieke Glutenvrij doet haar uiterste best om informatie over derden in de agenda juist en actueel te houden. Controleer altijd de gegevens op de website van de desbetreffende organisatie. Tips en verbeteringen zijn welkom.

Meer informatie nodig over coeliakie? Neem dan eens een kijkje op de website van de
Nederlandse Coeliakie vereniging

  • https://www.instagram.com/annemiekeglutenvrij.nl/
  • LinkedIn
  • Mail
  • YouTube
  • Pinterest
  • Link

#lekkerglutenvrijeten

Contact  –  Privacy – Algemene voorwaarden – Copyright 2019-2025 Annemiekeglutenvrij.nl