Ik ben een groot voorstander van bakken met losse meelsoorten, daarmee bedoel ik dat je zelf een aantal glutenvrije meelsoorten mengt die dan samen voor een goede smaak en bakkwaliteit zorgen in je recepten.
Er komen steeds meer glutenvrije meelsoorten op de markt, maar helaas verdwijnen er af en toe ook weer producten. De Jumbo verkocht een tijdlang glutenvrij gecertificeerd biologisch sorghummeel en kikkererwtenmeel, maar helaas zijn die nu weer verdwenen uit het schap. Erg jammer, want het was makkelijk verkrijgbaar meel van goede kwaliteit.
Wat is glutenvrij meel?
Alle meelsoorten die van nature glutenvrij zijn én een glutenvrij logo of claim op de verpakking hebben staan zijn echt glutenvrij. Je hebt het officiële logo van de Nederlandse Coeliakie Vereniging en daarnaast gebruiken grote fabrikanten zoals bijvoorbeeld AH, Duryea en Holland and Barrett vaak hun eigen glutenvrije logo.
Glutenvrij meel bewaren
Ik raad aan om een beperkt aantal meelsoorten die je lekker vindt én goed verkrijgbaar zijn op voorraad te hebben. Want als je keukenkastjes vol staan met 20 meelsoorten en 10 meelmixen dan is het lastig kiezen en is de kans groot dat verpakkingen over de datum raken. Meelsoorten hebben een T.H.T. datum, dus je kan ze na die datum nog wel gebruiken als ze er goed uitzien en goed ruiken.
Mijn ervaring is dat zetmeel en bindmiddel heel erg lang te bewaren zijn, maar dat vooral (volkoren) meelsoorten zoals havermeel, rijstmeel en teffmeel sneller wat ranzig kunnen gaan ruiken. Probeer in ieder geval je meelsoorten goed afgesloten op een koele donkere plaats te bewaren.
Lijst van glutenvrije meelsoorten die ik vaak gebruik:
- Amandelmeel – Jumbo, AH, Terrasana, Peaks, Mattisson, Bio+
- Boekweitmeel – AH, Peaks, Jumbo bio, Johannusmolen, Bio+
- Gierstmeel – Ma Vie sans gluten
- Havermeel – Holland&Barrett, online, of zelf malen van glutenvrije havermout
- Kikkererwtenmeel – Holland&Barrett, Joannusmolen, Your Organic Nature
- Maizena/maiszetmeel – Duryea (diverse supermarkten)
- Polenta/maisgries – Joannusmolen, Valle del Sole
- Quinoameel – Your organic nature
- Sorghummeel – Holland&Barrett, Peaks
- Tapiocazetmeel – Joannusmolen, Holland&Barrett
- Teffmeel – teffvolkoren.nl, Peaks, Joannusmolen
Bindmiddelen die ik gebruik:
- Psylliumpoeder – Peaks, Fiberhusk
- Xanthaangom – Holland&Barrett, Peaks
Meelmixen die ik gebruik:
- Freee (voorheen Doves Farm) witte bloem (zonder bindmiddel) – AH, online webwinkels
- Schär Brot meelmix (met bindmiddel) – Diverse supermarkten, Holland&Barrett, online webwinkels
- Schär Kuchen und Keckse (met bindmiddel) – Diverse supermarkten, Holland&Barrett, online webwinkels
Winkels met een glutenvrij assortiment zijn bijvoorbeeld: supermarkten, natuurvoedingswinkels, Marqt, Ekoplaza, H&B.
Blijf altijd de ingrediënten en de glutenvrije logo’s of claims controleren, want producten kunnen veranderen!
Heb je tips voor interessante aanbiedingen, speciale meelsoorten (bijvoorbeeld extra lekker, volkoren, super fijn gemalen) of de perfecte meelmix of het ideale bindmiddel…wil je dan een reactie achterlaten onder dit bericht? Dan hebben andere lezers ook profijt van je tip!
Wil je verder lezen over glutenvrij meel? Bekijk dan ook eens mijn eerdere blogs over dit onderwerp:
Sija
Ik maak mijn eigen meelmix voor banket, en daar gaat o.a. aardappelzetmeel in. Dat is in de winkels waar ik kom moeilijk verkrijgbaar. Ik koop het online bij Natural Spices, in een emmer van 7 kg (blijft toch lang goed…). Geen glutenvrij logo, wel glutenvrije claim op website, en mededeling dat het geschikt is voor mensen met gluten intolerantie.
Nederlandse teff en haver koop ik bij teffvolkoren.nl. Ze hebben me per mail laten weten dat hun hele keten glutenvrij is.
Annemieke
Hallo Sija, bedankt voor je tips! Het aardappelzetmeel van Natural Spices kende ik niet, glutenvrij aardappelzetmeel is inderdaad vrij lastig verkrijgbaar. Ik ben wel al jaren een groot fan van het teffmeel van teffvolkoren uit Drenthe! Ik gebruik hun bruine en witte teffmeel, afhankelijk voor welk recept het is.