Begin deze maand heb ik de Dutch Mountain Trail gelopen, 110 km wandelen door het prachtig glooiende Zuid-Limburgse landschap!
‘s Avonds zochten we steeds een restaurant op. Op internet kan je al veel informatie vinden over de glutenvrije mogelijkheden op het menu en bij twijfel belde ik even om te overleggen. Omdat het geen hoogseizoen is konden we gelukkig overal makkelijk terecht. De glutenvrije opties zijn niet overal even uitgebreid, maar dat vind ik geen probleem.
Hieronder een opsomming van de restaurants waar ik glutenvrij gegeten heb in Zuid-Limburg en een korte omschrijving van mijn ervaring. Let wel op de openingstijden, want in het laagseizoen zijn veel restaurants aan het begin van de week gesloten!
Let ook altijd zelf op de glutenvrije omstandigheden, de chefs en de bediening kunnen veranderd zijn.
Ristorante Guiseppe, Italiaans restaurant in Kerkrade
We hadden niet gereserveerd in dit gezellig drukke restaurant, maar nadat ik had aangegeven glutenvrij te willen eten, stond er binnen de kortste keren een lekker warm glutenvrij broodje op tafel. Het leuke vond ik hier dat er geen brood mét gluten bijkwam, dus geen kruisbesmettingsgevaar door rondvliegende kruimels!
De vis van de dag kon makkelijk glutenvrij worden gemaakt en was overheerlijk.
Di Vino, Italiaans restaurant in Vaals
De chef vertelde mij dat hij alles wist over glutenvrij koken vanwege zijn familie met coeliakie. Ik at een heerlijke pasta met aubergine met een grote salade ernaast. Van al dat wandelen overdag krijg je best trek en daarom vroeg ik wat er voor dessert mogelijk was😉 Mij werd een zabaglione aangeraden, een toetje typisch voor de streek waar de chef vandaan komt. Dat was een perfecte keuze, wat een verrukkelijk toetje: vers bereid, superluchtig en diep van smaak!
O ja als je tijdig reserveert kan de chef ook glutenvrije pizza voor je bakken. Daar kom ik zeker een keer voor terug.
De Leeuw van Vlaanderen in Gulpen
De eigenaresse neemt alle voedsel allergieën echt serieus en ze doet dan ook erg haar best voor mensen met een dieet. Dit was het eerste restaurant waar ik heel attent een glutenvrij koekje kreeg bij de thee na het eten. De frietjes worden hier apart gebakken en krijg je in een grote puntzak geserveerd. Wij dronken een glas heerlijke Limburgse witte wijn bij ons visje. Ga zeker een keer eten in dit restaurant als je in de buurt bent, of ga gewoon een keer speciaal langs!
Herberg De Zwarte ruiter in Gulpen
Dit restaurant was al helemaal omgetoverd met carnavals decoratie, het was er een drukte van belang. De bediening was snel, maar wat onpersoonlijk. Het eten was wel erg lekker en ook hier weer apart gebakken glutenvrije frietjes op het menu.
Restaurant Gasterij Berg en Dal in Slenaken
In dit vriendelijke wandel hotel en restaurant kan je prima terecht voor een glutenvrije maaltijd. Alle dagsoepen waren glutenvrij, ik koos de zoete aardappelsoep en die was heerlijk. Daarna nam ik de zeer goed gevulde Val Dieu salade. Na overleg met de bediening kreeg ik daar rijst bij in plaats van brood. Ze hebben hier ook glutenvrij brood, maar dat had ik al voor ontbijt en lunch gegeten.
Let op: Val Dieu kaas is erg lekker, maar soms wordt dit kaasje gepaneerd!
Review: Dutch Mountain Trail, mijn glutenvrije wandelvakantie in februari
Eetcafé t Piepke in Eijsden
Wij logeerden in Meschermolen en dit eetcafé was op wandelafstand. We hadden geluk dat ze geopend waren op een dinsdag, normaal gesproken zijn ze in het laagseizoen dan namelijk gesloten. Om die reden was er denk ik ook minder keuze in het menu, maar het aardige personeel dacht goed mee over wat er glutenvrij mogelijk was en het eten was erg lekker.
Tasty Thai in Maastricht
Bij Tasty Thai staan de glutenvrije gerechten duidelijk aangegeven op de kaart. De bediening wist ook precies te vertellen wat er wel en niet mogelijk is. Ze waarschuwden bijvoorbeeld meteen voor de vis die wordt gepaneerd. De curry’s waren echt lekker pittig en daarom wilden we graag een ijsje voor toe, maar Tasty Thai serveert geen desserts.
Toscanello Tutto Vino en Toscanello restaurant, Maastricht
Toscanello Tutto Vino is een mooie wijnbar vlak bij het station van Maastricht. Wij konden hier toetjes kiezen van de menukaart van het bijbehorende restaurant een deur verderop.
We vroegen om een bijpassende dessertwijn en die mochten we ook eerst proeven, een schot in de roos! De panna cotta’s waren heerlijk zijdezacht van structuur en vol van smaak, wat een genot.
Mijn chocolade panna cotta werd geserveerd met maar liefst 2 soorten glutenvrije koekjes. Het meisje van de bediening kwam gehaast speciaal voor de 2e keer vanuit het restaurant naar de wijnbar gelopen om te waarschuwen dat het koekje op het bord van mijn vriend niet glutenvrij was!
Ze vertelde ons dat de chef zelf glutenvrij eet, hier wil ik zeker een keer terugkomen om echt te dineren!
Geef een reactie