Zelf lente granola maken, een overzichtelijk klusje!
Dit is een gastblog van Marina, de zus van Annemieke Glutenvrij.
Annemieke en mijn moeder, die ook af en toe een blog schrijft op deze site, zijn de bakkers en de koks van de familie. Mijn zus heeft een patisserie opleiding gedaan en mijn moeder heeft heel veel kilometers gemaakt in de keuken. Ik ben geen bakker, ik ben vooral een eter. Ik ken de weg naar mijn keuken en heb geen hekel aan koken maar ik kook en bak volgens de LHST (lange halen snel thuis) methode; het moet lekker zijn maar ook makkelijk en snel klaar.
Om op tijd op mijn werk te zijn zet ik mijn wekker door de week om kwart over 6. Ik neem in alle vroegte wel altijd de tijd om te ontbijten en om een lunch in te pakken. Mijn go to ontbijt is granola met fruit en yoghurt of een plantaardige variant daarvan. Mijn granola maak ik meestal zelf. Dat is een overzichtelijk klusje dat ik in het weekend doe en waarvan ik tenminste een week lang iedere ochtend plezier heb. Soms maak ik een dubbele hoeveelheid. Dan kan ik twee weken voort of kan ik een pot weggeven.
Mijn granola recept verandert met de seizoenen en met mijn stemming. Hieronder volgt een recept voor granola met citroen; heel lekker met frambozen, aardbeien of rode bessen. Ik vind ‘m heel geschikt voor de lente!
De LHST keukenmethode (lange halen snel thuis);
lekker maar ook makkelijk en snel klaar.
Lente granola
Ingrediënten
Benodigdheden
- Bakplaat bedekt met siliconenmat of bakpapier
Ingrediënten
- 500 gram havervlokken - glutenvrij
- 200 gram amandelen
- 2 grote eetlepels kokosolie - (goede berg op de lepels)
- 6 eetlepels esdoornsiroop
- 1 citroen - geraspte schil van 1 goed schoon geboende (liefst onbespoten) citroen
- 1 zakje vanillesuiker - of een scheut vanille essence
Instructies
- Verwarm je oven voor op 150 graden.
- Smelt de kokosolie in een grote bak in de magnetron.
- Doe de esdoornsiroop, de vanillesuiker (of de essence) en de citroenrasp in de grote kom bij de gesmolten kokosolie en meng goed.
- Doe de havervlokken en de noten in de grote kom bij dit mengsel en roer goed door tot alle vlokken bedekt zijn met het citroenige mengsel.
- Spreid de helft van je havervlokkenmengsel nu uit op je bedekte bakplaat en bak in 15-20 minuten goudbruin (halverwege een keer omscheppen).
- Bak hierna je tweede batch havervlokken.
- Laat je granola goed afkoelen en bewaar in een ouderwetse glazen pot (of in een luchtdicht afgesloten zak, bijvoorbeeld een ziplock zak voor de vriezer).
Geef een reactie