• Menu
  • Skip to right header navigation
  • Door naar de hoofd inhoud

logo Annemieke Glutenvrij met krakeling

Brood & Patisserie

Header Right

  • Home
  • Workshops
    • Glutenvrij Brood
    • Glutenvrije Patisserie
    • Glutenvrij Desembrood
  • Recepten
  • Agenda
  • Foto’s
  • Annemieke
  • zoeken

Mobile Menu

  • Home
  • Workshops
    • Glutenvrij Brood
    • Glutenvrije Patisserie
    • Glutenvrij Desembrood
  • Recepten
  • Agenda
  • Foto’s
  • Annemieke
  • zoeken
  • E-mail
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Pinterest
  • YouTube
Hartige galette met geroosterde wortel, pastinaak en meiraapjes uit de oven. gedecoreerd met salieblaadjes

Hart­ige galet­te met ge­roost­erde groen­te uit de oven

4 augustus 2021 //  by Annemieke #lekkerglutenvrijeten

Dit hartige galette recept komt uit Ottolenghi’s kookboek Flavour. Het recept staat in het hoofdstuk Zoetheid en het is dan ook een erg zoet recept. De karwij, salie en de sinaasappelrasp geven al zo’n diepte aan de smaak, dat er naar mijn mening geen extra suiker nodig is. Bovendien worden de groenten en knoflook geroosterd waardoor er voor mij al meer dan genoeg zoete smaken naar boven komen. Daarom maakte ik er mijn eigen glutenvrije én suikervrije versie van.
Maar ben je een echte zoetekauw, dan vind je het oorspronkelijke recept op bladzijde 132 in de Nederlandse versie van kookboek Flavour😉

Ottolenghi’s galette recept is voor 4 personen, maar dat lijkt mij voor een hoofdgerecht wat weinig. Wij aten er met z’n tweeën van, met een flinke salade ernaast.
Daarom heb ik de hoeveelheden in onderstaand recept verdubbeld. Want als je zo’n uitgebreid recept maakt is het zonde als het te weinig is.

Het oorspronkelijke Ottolenghi galette recept is met pompoen, maar momenteel zie ik alleen pompoenen uit Peru en omstreken in de winkelschappen liggen en daarom gebruikt ik naast wortel ook pastinaak en meiraapjes. De meiraapjes zijn een beetje bitter, waardoor ze een prima tegenhanger zijn voor de wat zoetere wortel en frisse pastinaken.
Je kunt natuurlijk variëren met elke seizoen groente die je lekker vindt.

Ik serveerde mijn hartige galette met een grote salade van eikenbladsla met postelein en bosuitjes, allemaal van ons oogstdeel (net zoals de meiraapjes).

Smakelijk eten!

Hartige galette met geroosterde wortel, pastinaak en meiraapjes uit de oven. gedecoreerd met salieblaadjes
Afdrukken Pin

Galette met geroosterde groenten uit de oven

Hartige glutenvrije galette, variatie op het recept van Ottolenghi uit zijn kookboek Flavour blz 132.
Soort Hoofdgerecht, Lunch
Speciale wensen eivrij optioneel, glutenvrij, notenvrij, suikervrij
Voorbereiding 30 minuten
Kooktijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 30 minuten

Ingrediënten

  • bosje salie

Deeg

  • 120 gram teffmeel - glutenvrij
  • 140 gram glutenvrije meelmix zonder bindmiddel - bijvoorbeeld Dovesfarm of gebruik gelijke delen rijstmeel en mais- of aardappelzetmeel
  • 40 gram polenta - glutenvrij
  • 3 gram xanthaangom
  • 140 gram koude boter, geraspt of in kleine blokjes
  • fijngesneden salieblaadjes - naar smaak
  • zout en peper - naar smaak
  • 120 gram koud water
  • 1 losgeklopt ei, om je deegrand mee te bestrijken - optioneel

Geroosterde groenten

  • 1,5 kilo mix van wortel, pastinaak en meiraapjes - of gebruik eens pompoen, peterseliewortel of knolselderij
  • 1 bol knoflook
  • 1 eetlepel karwijzaad
  • olijfolie

Vulling

  • 250 gram mascarpone
  • 1 biologische sinaasappel, rasp
  • zout en peper - naar smaak

Instructies

  • Zoek de mooiste salieblaadjes uit en bewaar ter decoratie. De rest van de salie fijnsnijden om te gebruiken in het deeg, de vulling en de geroosterde groenten.

Deeg maken

  • Alle ingrediënten voor het deeg, behalve het water en ei, snel mengen tot een kruimelig mengsel waarin nog een paar stukjes boter zichtbaar zijn. Meng het koude water vervolgens kort door het kruimeldeeg en vorm alles tot een geheel. Als je deeg erg plakkerig is geworden, verpak het dan in plastic en plaats het even in de koelkast.
  • Rol je deeg uit tot een lap en vouw in drieën op. Rol nogmaals uit, dit keer op bakpapier, tot ongeveer het formaat van je bakplaat. Hierna je deeglap op je bakplaat met bakpapier, nogmaals in de koelkast zetten tot gebruik.

Geroosterde groenten

  • Verwarm de oven voor op 200°.
  • Maak de groenten schoon en snijd in gelijkmatige stukken.
  • Halveer de bol knoflook en verpak met een beetje olijfolie in aluminiumfolie.
  • Op een bakplaat met bakpapier de gesneden groenten mengen met wat olijfolie, peper en zout, het karwijzaad en een gedeelte van de fijngesneden salie.
  • Rooster de groenten en de ingepakte knoflook ongeveer 30 minuten. Laat de groenten niet te gaar en bruin worden, want ze gaan ook nog met het deeg een half uur de oven in.

Vulling

  • Meng de mascarpone met de sinaasappelrasp, de overgebleven fijngesneden salieblaadjes en peper en zout.
  • Knijp de geroosterde knoflookpulp uit en meng ook door de mascarpone.

Galette

  • Haal de deeglap uit de koeling en bestrijk met het mascarpone mengsel. Laat een paar centimeter van de rand vrij.
  • Verdeel de geroosterde groenten over de mascarpone.
  • Sla de randen van het deeg over de groenten en bestrijk met het losgeklopte ei.
  • Bak de galette ongeveer 30 minuten of totdat de randen mooi goudbruin zijn.
  • Decoreer met de hele salieblaadjes.

Categorie: Diner, Glutenvrije recepten, Kookboeken Tags: glutenvrij koken

Vorig bericht: «Rietenmand vol met verschillende soorten zelf geoogste sla. Zelf­oogst­tuin Land­in­Zicht, Hilver­sum
Volgend bericht: Bak­kers­zout en brood­zout Bakkerszout vs verschillende andere soorten zout met jodium»

Leer glutenvrij bakken: Brood of Patisserie

Nieuwe workshop data bekend!
Leer luchtige gemarmerde glutenvrije cake bakken, in de workshop PatisserieGezond glutenvrij brood bakken workshop

Glutenvrije citroentaart meringue, met gekartelde toefjes Italiaanse meringue gedecoreerd die lichtbruin zijn gebrand.

Ontvang mijn glutenvrije citroen meringue taart recept!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
(uitschrijven kan altijd)


Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




Site Footer

Bekijk mijn foto’s op: Werk aan de Muur

Disclaimer

Recepten zijn pas glutenvrij als alle gebruikte ingrediënten glutenvrij zijn en de recepten in een glutenvrije omgeving worden klaar gemaakt.
Controleer altijd zelf of genoemde producten binnen jouw dieet passen, de samenstelling kan altijd veranderd zijn. Annemieke Glutenvrij is niet aansprakelijk voor gemaakte dieetfouten.

Annemieke Glutenvrij doet haar uiterste best om informatie over derden in de agenda juist en actueel te houden. Controleer altijd de gegevens op de website van de desbetreffende organisatie. Tips en verbeteringen zijn altijd welkom.

#lekkerglutenvrijeten

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Pinterest
  • YouTube

Contact  –  Privacy – Algemene voorwaarden – Copyright 2019-2023 Annemiekeglutenvrij.nl