In de derde aflevering van Heel Holland Bakt 2021, moesten de kandidaten een recept voor hartige tartelettes maken, dat bleek behoorlijk lastig te zijn.
Volgens mij hadden bijna alle kandidaten wel een probleem met de deegbodem van hun tartelettes. Te kort gebakken, niet heet genoeg gebakken, te dun uitgerold, te groot formaat…
Ik raakte geïnspireerd door de HHB uitzending, en ben meteen glutenvrije hartige tartelettes gaan bakken. Daar gebruikte ik mijn recept voor cherrytomaatjes quiche met teffbodem voor.
Om het recept wat sjieker te maken, voegde ik een eetlepel Provençaalse kruiden aan het deeg toe. En in de vulling gebruikte ik mijn eigengemaakte laurierzout in plaats van gewoon zout.
De jury commentaren & tips klonken als volgt:
- “Een tarteletje moet echt wel een beetje sjieker zijn”
- “Ze zijn niet te groot, dus je kunt er op een avond wel meer dan eentje op”
- “Ik had ze zelf wel een slagje kleiner gedaan”
- “Deeg niet te kort bakken”
- “Deeg heter bakken”
- “Aan de kleur zie je of een taartje gaar is”
- “Niet te dun uitrollen”
- “Niet te dik uitrollen”
- “Smaak aanpassen aan de vulling”
- “Het probleem zit in het deeg”
“Ze zijn niet te groot, dus je kunt er op een avond wel meer dan eentje op”
Om het deeg uit te rollen gebruik ik dunne latjes, die ik aan weerszijden van het deeg leg, en waar mijn deegroller overheen rolt. Op die manier krijg ik een heel gelijkmatige deegplak. Dit keer gebruikte ik mijn houten latjes van 4 mm dik. Maar volgende keer rol ik mijn deeg toch iets dunner uit, want ik vond de tartelette bodems nog net iets te dik. Lees verder over wat ik eerder schreef over uitrolstokjes.
Met een gekartelde steker van 9 cm heb ik rondjes uitgestoken en in muffinvormen gelegd. Let op dat je het deeg goed in de hoekjes drukt, zodat de deegbakjes na het bakken perfect uit de vorm komen. Je kunt koekjes bakken van het laatste restje deeg.
Terwijl de oven voorverwarmt naar 180°, zet ik de siliconenvormen met deegbodems even in de vriezer.
Voordat je de deegbodems gaat voorbakken, het deeg een paar keer inprikken met een vork, dat voorkomt dat de bodem bol gaat staan. Mocht dat toch gebeuren, dan kan je de bolle bodem voorzichtig terugduwen. Niet te hard prikken met de vork, want dan beschadig je je vormen!
Ik bak zonder blindbakvulling omdat ik thuis de tijd heb om het deeg tussendoor goed te koelen, en het redelijk koud is in mijn keuken. Dat zijn echt betere omstandigheden dan waar de kandidaten van HHB mee te maken hebben. (bij mij in de keuken is er ook geen kans op deeg dat spoorloos verdwijnt😉)
Tijdens de extra Heel Holland Bakt uitzending: Doorbakken, gaf Robèrt tips tijdens ‘een mini-masterclass tartelettes maken’. Hij liet zien hoe hij de tartelette bodems blind bakt. Hij gebruikt daarvoor papieren muffinvormpjes die hij in de deegbodems zet, en vervolgens vult met hazelnoten. Op die manier worden je hazelnoten meteen mooi gebruneerd, volgens Robèrt.
Bruneren is een bakkerijterm die wordt gebruikt voor het roosteren van noten, die daardoor mooi bruin worden en meer smaak krijgen.
Geef een reactie