
Vorige week was de Horecava Amsterdam in de Rai. Een jaarlijks terugkerende vakbeurs waar je alle nieuwe trends op horeca gebied kunt zien. De Rai is dan 4 dagen lang ondergedompeld in alles wat met horeca te maken heeft, de nieuwste producten en trends vind je daar.
Ook dit jaar ben ik weer een kijkje gaan nemen, uiteraard met speciale aandacht voor het glutenvrije aanbod.
Tot mijn grote genoegen zag ik dat er steeds meer aandacht komt voor allergenen en met name glutenvrije opties.
Niet alle producten die ik op de Horacava Amsterdam zag, zal je als consument direct terugvinden in de winkel. Soms duurt het nog een tijdje voordat nieuwe producenten voet aan de grond krijgen in Nederland.
Winnaar van de Amsterdam Food Pitch 2019 zijn de natuurlijke poeders van groenten en fruit van Dave’s True food flavours. Deze zijn gluten- en lactose vrij, vegan én duurzaam. Duurzaam omdat ze worden gemaakt van groenten en fruit die voor commerciële doeleinden niet meer geschikt zijn, maar nog prima smaken. Ik heb een aantal poeders geproefd op de Horecava, en ik vond ze erg lekker en intens smaken.
Momenteel nog niet te koop in de winkel, maar als je ze toch wilt bestellen kan je een mailtje sturen naar info@truefoodflavours.nl
Eén van de leukste glutenvrije nieuwe producten die ik tegenkwam, was de Empotato. Dat is een empanada gemaakt met een deegjasje op basis van aardappel. In drie smaken verkrijgbaar, erg lekker! Ik hoop dat deze vegan en glutenvrije Empotato’s binnenkort overal verkrijgbaar zullen zijn!
Eén van de leukste glutenvrije nieuwe producten die ik tegenkwam, was de Empotato.

Ook op de beurs stonden Lisa’s choice en Rose and Vanilla, hun lekkere producten vind je momenteel wel al in veel winkels, zoals bijvoorbeeld Marqt en Ekoplaza. Maar hopelijk ook binnenkort op meer plaatsen.
Verder zag ik lactose- en glutenvrije slagroom, glutenvrije paella, Bonduelle glutenvrije pasta/rijst variaties gemaakt van peulvruchten, glutenvrije broodjes van Oldenwald, per stuk verpakt voor hotels en restaurants. Ook viel mijn oog op de glutenvrije sojasaus van Kikkoman in consumenten en horeca verpakking. Het zou fijn zijn als die binnenkort in de supermarkt te verkrijgen is, naast hun nu reeds beschikbare Tamari.
Wat mij ook opviel deze editie van de Horecava, was de aandacht voor vegetarisch en vegan eten. Van vegan kaas, insectenburgers tot jackfruit producenten. Ook duurzaamheid werd bijzonder veel genoemd. Een zeer positieve trend!
Helaas zal het nog wel even duren voordat iedereen overtuigd is van de noodzaak van duurzaam leven, want naast alle duurzame initiatieven trokken de gigantische stands met terrasverwarmingen nog veel aandacht.
De groundfridge is een duurzame oplossing voor een koelcel.

Ontzettend leuk vond ik het om de groundfridge in het echt te zien! Ik had al vaker met veel interesse op internet over deze uitvinding gelezen. De groundfridge is een duurzame oplossing voor een koelcel. Het is een grote bol die wordt ingegraven in de tuin en koel blijft door de isolerende werking van de aarde.
Ik verheug me nu alweer op de Horecava 2021.