Bij mij thuis lunchen we vaak met tosti’s kaas en sambal. Toch is een beetje afwisseling op z’n tijd wel zo leuk. Mijn vriend opperde om eens hummus als broodbeleg te gaan kopen. Er is tegenwoordig best lekkere kant-en-klare hummus te koop. Maar ik ben echt zo’n purist én miepkniep en stelde daarom voor om het zelf te maken, in de hoop hem te overtuigen.
Een pak gedroogde kikkererwten van een kilo kost ongeveer €2 en bio kikkererwten het dubbele. Blikken met gekookte kikkererwten zijn vele malen duurder. En de supermarkt prijzen voor kant-en-klare hummus zijn nog hoger.
De belangrijkste reden om zelf aan de slag te gaan is natuurlijk dat ik zelfgemaakte hummus lekkerder vind!
Hummus
Ingrediënten
Benodigdheden
- keukenmachine of staafmixer
Ingrediënten
- 150 gram gedroogde kikkererwten - minstens 8 uur geweekt
- 100 gram tahin - ik gebruikte Demeter
- citroensap - naar smaak
- zout en peper - naar smaak
- 1 teentje knoflook
- eventueel extra vocht - ik gebruikte het aanhangende kookvocht (aquafaba), maar water kan natuurlijk ook
Instructies
Kikkererwten koken
- Week de gedroogde peulvruchten minstens 8 u. Zet ze ’s ochtends onder water, dan kan je ze ’s avonds al koken. Of wat ik vaak doe is ze een dag eerder al in het water zetten en dan de volgende dag ’s ochtends koken. Ik zit toch te werken aan de keukentafel en dan is het een kleine moeite even de pan op te zetten.
- Ik gebruik een snelkookpan. Die mag maar tot de helft gevuld zitten als je gedroogde groenten gaat koken. (normaal is 2/3 de max)
- De kikkererwten moeten 2 cm onder water staan. Breng op druk en kook 14 min. Laat onder druk afkoelen (anders barsten de kikkererwten open door de plotselinge drukverlaging).
Hummus maken
- Doe alle ingrediënten in de keukenmachine met messen en laten draaien. Of gebruik een staafmixer.
- Proef de hummus en check de smaak en consistentie. Voeg desgewenst nog wat citroensap, kruiden of water toe.
- Serveer in een mooi schaaltje en decoreer bv. met een swirl olijfolie, sesamzaadjes, fijn gesneden rode peper, groene kruiden of wat gemalen peper.
Tips
Het NRC schreef onlangs een aantal berichten over hummus. Ze schreven een interessant artikel over de kwaliteit van supermarkt hummus. Ook vroegen ze Jigal Krant, de schrijver van het geweldige kookboek TLV over Tel Aviv, naar zijn tips voor de perfecte choemoes. Wil je je echt verdiepen in hummus, dan is dit interview met Jigal Krant echt een aanrader!
Geef een reactie