• Menu
  • Skip to right header navigation
  • Door naar de hoofd inhoud

logo Annemieke Glutenvrij met krakeling

Brood & Patisserie

Header Right

  • Home
  • Workshops
  • Recepten
  • Agenda
  • Foto’s
  • Annemieke
  • zoeken

Mobile Menu

  • Home
  • Workshops
  • Recepten
  • Agenda
  • Foto’s
  • Annemieke
  • zoeken
  • E-mail
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Pinterest
  • YouTube
Bakje met zelfgemaakte hummus, gedecoreert met olijfolie, rode peper en citroenrasp

Hum­mus maken

9 september 2020 //  by Annemieke #lekkerglutenvrijeten

Hummus maken met een mooie swirl olijfolie, pulbiberpepers en wat geraspte citroenschil erover. Met een mandje glutenvrij bruin brood ernaast

Bij mij thuis lunchen we vaak  met tosti’s kaas en sambal. Toch is een beetje afwisseling op z’n tijd wel zo leuk. Mijn vriend opperde om eens hummus als broodbeleg te gaan kopen. Er is tegenwoordig best lekkere kant-en-klare hummus te koop. Maar ik ben echt zo’n purist én miepkniep en stelde daarom voor om het zelf te maken, in de hoop hem te overtuigen.

Een pak gedroogde kikkererwten van een kilo kost ongeveer €2 en bio kikkererwten het dubbele. Blikken met gekookte kikkererwten zijn vele malen duurder. En de supermarkt prijzen voor kant-en-klare hummus zijn nog hoger.

De belangrijkste reden om zelf aan de slag te gaan is natuurlijk dat ik zelfgemaakte hummus lekkerder vind!

Zelfgemaakte hummus met olijfolie swirl, pul biber(rode peper) en geraspte citroenschil
Afdrukken Pin

Hummus

Tip: Kook extra kikkererwten en vries een gedeelte in, zo heb je ze makkelijk op voorraad.
Soort Bijgerecht, Borrelhapje, Lunch
Speciale wensen eivrij, glutenvrij, lactosevrij, Vegan, vegetarisch
Voorbereiding 15 minuten
Kooktijd 20 minuten
Totale tijd 35 minuten

Ingrediënten

Benodigdheden

  • keukenmachine of staafmixer

Ingrediënten

  • 150 gram gedroogde kikkererwten - minstens 8 uur geweekt
  • 100 gram tahin - ik gebruikte Demeter
  • citroensap - naar smaak
  • zout en peper - naar smaak
  • 1 teentje knoflook
  • eventueel extra vocht - ik gebruikte het aanhangende kookvocht (aquafaba), maar water kan natuurlijk ook

Instructies

Kikkererwten koken

  • Week de gedroogde peulvruchten minstens 8 u. Zet ze ’s ochtends onder water, dan kan je ze ’s avonds al koken. Of wat ik vaak doe is ze een dag eerder al in het water zetten en dan de volgende dag ’s ochtends koken. Ik zit toch te werken aan de keukentafel en dan is het een kleine moeite even de pan op te zetten.
  • Ik gebruik een snelkookpan. Die mag maar tot de helft gevuld zitten als je gedroogde groenten gaat koken. (normaal is 2/3 de max)
  • De kikkererwten moeten 2 cm onder water staan. Breng op druk en kook 14 min. Laat onder druk afkoelen (anders barsten de kikkererwten open door de plotselinge drukverlaging).

Hummus maken

  • Doe alle ingrediënten in de keukenmachine met messen en laten draaien. Of gebruik een staafmixer.
  • Proef de hummus en check de smaak en consistentie. Voeg desgewenst nog wat citroensap, kruiden of water toe.
  • Serveer in een mooi schaaltje en decoreer bv. met een swirl olijfolie, sesamzaadjes, fijn gesneden rode peper, groene kruiden of wat gemalen peper.

Tips

Ook heerlijk op vers of geroosterd brood!
Gekookte kikkererwten kan je per portie goed invriezen. Altijd handig om op voorraad te hebben.
Zelfgemaakte hummus met olijfolie swirl, pul biber(rode peper) en geraspte citroenschil

Het NRC schreef onlangs een aantal berichten over hummus. Ze schreven een interessant artikel over de kwaliteit van supermarkt hummus. Ook vroegen ze Jigal Krant, de schrijver van het geweldige kookboek TLV over Tel Aviv, naar zijn tips voor de perfecte choemoes. Wil je je echt verdiepen in hummus, dan is dit interview met Jigal Krant echt een aanrader!

glutenvrije falafel, in een pitabroodje met sla en harissa

Maak ook eens zelf falafel met kikkererwten,
probeer mijn glutenvrije falafel recept.

Categorie: Diner, Glutenvrij eten, Glutenvrije recepten Tags: glutenvrij bakken, glutenvrij koken, peulvruchten

Vorig bericht: «no-bake chocoladetaart, glutenvrije koekjesbodem met melkchocolade cheesecake en frambozen toppingkchocolade No-­bake choco­lade­taart met fram­bozen topping
Volgend bericht: Ap­pels en peren uit eigen tuin Seizoensfruit, mooi glanzende appels uit eigen tuin, opgestapeld in een glazen schaal»

Leer glutenvrij bakken: Brood of Patisserie

Nieuwe workshop data bekend!
Leer luchtige gemarmerde glutenvrije cake bakken, in de workshop PatisserieGezond glutenvrij brood bakken workshop

Glutenvrije citroentaart meringue, met gekartelde toefjes Italiaanse meringue gedecoreerd die lichtbruin zijn gebrand.

Ontvang mijn glutenvrije citroen meringue taart recept!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
(uitschrijven kan altijd)


Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




Site Footer

Bekijk mijn foto’s op: Werk aan de Muur

Disclaimer

Recepten zijn pas glutenvrij als alle gebruikte ingrediënten glutenvrij zijn en de recepten in een glutenvrije omgeving worden klaar gemaakt.
Controleer altijd zelf of genoemde producten binnen jouw dieet passen, de samenstelling kan altijd veranderd zijn. Annemieke Glutenvrij is niet aansprakelijk voor gemaakte dieetfouten.

Annemieke Glutenvrij doet haar uiterste best om informatie over derden in de agenda juist en actueel te houden. Controleer altijd de gegevens op de website van de desbetreffende organisatie. Tips en verbeteringen zijn altijd welkom.

#lekkerglutenvrijeten

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Pinterest
  • YouTube

Contact  –  Privacy – Algemene voorwaarden – Copyright 2019-2022 Annemiekeglutenvrij.nl