Ik ben altijd op zoek naar goed verkrijgbaar, betaalbaar én betrouwbaar glutenvrij meel. Vandaag schrijf ik over mijn zoektocht naar glutenvrij zetmeel.
Waarom gebruik je zetmeel in een glutenvrij brood recept?
- Het gebruik van een zetmeel is aan te raden als je een luchtiger glutenvrij brood wilt bakken. Om die reden gebruik ook ik zetmeel in mijn broodrecepten. Mijn broodrecepten bestaan zo veel mogelijk uit glutenvrije volkoren meelsoorten die ik aanvul met een klein gedeelte zetmeel voor de luchtigheid. Maar ik probeer zo min mogelijk zetmeel toe te voegen, want als je naar de voedingswaarde van zetmeel kijkt zie je dat het voornamelijk uit koolhydraten bestaat. Vezels of eiwitten zitten er nauwelijks in.
- Zetmeel wordt veel gebruikt in glutenvrije meelmixen zoals o.a.: broodmix, pannenkoekenmix, pepernotenmix, koekjesmix en cakemix.
In de ingrediëntenlijsten van deze mixen zie je heel vaak dat zetmeel als eerste (en dus als grootste bestanddeel) genoemd staat. En dat is niet zo raar, want zetmeel is een erg goedkope grondstof.
Van nature glutenvrije zetmeelsoorten zijn bijvoorbeeld: tapioca, rijst, aardappel en mais
In mijn zoektocht naar goed verkrijgbaar en betaalbaar glutenvrij zetmeel vond ik in de supermarkt schappen Duryea Maizena en aardappelzetmeel van Honig. Het zit in kleine kartonnen pakjes van 250 en 200 gram. Beide met een hele schappelijke kiloprijs van rond de €2,50. De meeste glutenvrije meelsoorten variëren in prijs tussen de €4 tot wel €20 per kilo!
Maizena heeft een glutenvrij logo (niet het officiële, maar ik ben denk ik behoorlijk goedgelovig;-), ik vertrouw erop dat als zo’n grote fabrikant zegt dat hun product glutenvrij is, ze dat vast goed onderzocht hebben…) Maar maak altijd je eigen overwegingen!
! De maizena van het merk Koopmans heeft wel een waarschuwing voor kruisbesmetting met gluten op de verpakking staan.
Is aardappelzetmeel glutenvrij?
Van nature is aardappelzetmeel glutenvrij. Maar welke verpakkingen kan je veilig gebruiken als je een glutenvrij dieet volgt? Uiteraard zijn alle merken met een officieel glutenvrij logo veilig, maar die zijn soms wel flink aan de prijs helaas.
Het goed verkrijgbare aardappelzetmeel van Honig is betaalbaar, maar het zit in een verpakking zonder glutenvrij logo én zonder waarschuwing voor gluten. Daardoor is het onduidelijk of dit product nu wel of niet glutenvrij is, een grijs gebied waar de wetgeving helaas nog geen oplossing voor gevonden heeft.
Daarom nam ik in april 2021 contact op met de fabrikant Honig om te vragen of het aardappelzetmeel dat zij verkopen in een glutenvrij dieet gebruikt kan worden.
Kort samengevat antwoordden ze daarop dat hun aardappelzetmeel vanuit de receptuur geen gluten bevat en dat als er een reële kans bestaat op kruisbesmetting ze dat altijd zullen vermelden onder de ingrediëntenverklaring met de waarschuwing “Kan sporen bevatten van tarwe”.
Ook schrijven ze dat na elke verandering in hun productieproces er weer bestudeerd wordt wat de gevolgen daarvan zijn voor het gevaar van kruisbesmetting. En dat ze vervolgens indien nodig de verpakking aanpassen.
Iedereen met coeliakie of die een strikt glutenvrij dieet volgt zal zijn eigen afwegingen maken. Maar ik vond dit een betrouwbaar en duidelijk antwoord van Honig en daarom gebruik ik hun aardappelzetmeel nu al geruime tijd en dat gaat prima (ik check wel steeds de verpakking op nieuwe kruisbesmetting waarschuwingen).
“Hartelijk dank voor uw e-mailbericht.
Over de vermelding van allergenen op de verpakking het volgende.
Zoals u ongetwijfeld weet, zijn er momenteel veertien standaard-allergenen; allergenen waarvan wettelijk is vastgesteld dat er door fabrikanten boek van bijgehouden dient te worden. Tarwe/gluten valt onder deze veertien standaard-allergenen.
Volgens de huidige wetgeving dienen de standaard-allergenen die een product vanuit de receptuur kan bevatten, vermeld te worden bij de ingrediëntendeclaratie op de verpakking van een product.
Honig houdt zich uiteraard aan de wetgeving.
De wetgeving heeft echter geen regels voor het omgaan met onbedoelde kruisbesmetting van allergenen.
In onze fabrieken zijn de productieprocessen en -omstandigheden uitvoerig bestudeerd wat betreft mogelijke kruisbesmetting.
Bij iedere verandering in de productieomstandigheden wordt dit proces herhaald.
Als er tijdens productie een reële kans bestaat op kruisbesmetting met glutenhoudende ingrediënten, dan vermelden wij dit onder de ingrediëntendeclaratie in de vorm van de waarschuwing “Kan sporen bevatten van tarwe”. (Deze informatie kan dus wijzigen in de loop van de tijd.)
Het door u bedoelde product bevat vanuit de receptuur geen gluten.
Wij gaan ervan uit u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.
Met vriendelijke groet,
HONIG CONSUMENTENSERVICE“
Ik ben benieuwd welke glutenvrije meelsoorten jullie het liefste gebruiken en welke afwegingen jullie maken in de keuze tussen verschillende merken en soorten meel of meelmixen?! Fijn als je een berichtje achterlaat onderaan deze blog.
Lees verder over glutenvrije meelsoorten en glutenvrij meelmixen…
Janneke
De workshop glutenvrij broodbakken van Annemieke is zeer uitgebreid, zowel theorie als praktijk legt ze gedetailleerd uit waarom ze welke keuze maakt in haar recepten. De dag zat vol met het zelf mogen maken van haar recepten, die ze eerst stapsgewijs voordeed. Daarmee is het zo praktisch in elkaar gezet dat we ook konden lunchen met het brood van die ochtend (weet je direct hoe geweldig lekker deze recepten zijn :)).
Heel waardevol dat Annemiek de bakkersformule uitlegt, zo wordt duidelijk waar een recept een succesnummer kan worden.
Annemiek neemt bij elke vraag neemt de tijd en legt ze het helder uit. Met al die informatie kan ik thuis heerlijk aan de slag.
Mijn eigen gebakken broodjes zijn allemaal mee, dus voorlopig kan ik nagenieten van deze waardevolle dag!
Annemieke #lekkerglutenvrijeten
Dankjewel Janneke voor je mooie review van de Cursusdag glutenvrij gist- en desembrood bakken! Groetjes Annemieke