In de eerste aflevering van Heel Holland Bakt seizoen 2021, werden er in de technische opdracht Jaffa cakejes gebakken. In Nederland zijn Jaffa cakes beter bekend als Pim’s van Lu: een luchtig cake laagje met sinaasappelgelei en daar bovenop knapperige pure chocolade. Er is zelfs een glutenvrije variant te koop, van het merk Schär. Maar die heb ik nog nooit uitgeprobeerd. Veel leuker is het natuurlijk om zelf Jaffa cakejes te maken. Ik kwam erachter dat dat helemaal niet zo moeilijk is.
Ik begon met het maken van het HHB recept van Robèrt, hij maakt de cakebodem met spijs, gebakken in mini savarin vormpjes. Mijn keukenassortiment is behoorlijk uitgebreid, maar savarin vormpjes heb zelfs ik niet in huis… Met een half gevulde muffinvorm, dacht ik ook wel een koekje te kunnen bakken. (later las ik op de website van de BBC dat ik niet de eerste was met dit idee😊)
Het HHB recept voor de cakebodem is makkelijk glutenvrij te maken, je hoeft slechts de 8 gram bloem door een glutenvrije variant te vervangen.
Mijn cakes kwamen helaas niet ongeschonden uit de ingevette siliconen muffinvormen. Van de kapotte koekjes heb ik wel nog geprobeerd wat te redden, want de smaak is erg lekker. Ik vond de bodems vrij hard, ze hadden niet echt een cake structuur zoals ik me de Pim’s kan herinneren die ik vroeger wel heb gegeten, toen ik dat nog mocht. De Heel Holland Bakt spijs bodems werden na een paar dagen wel veel zachter, waardoor ze meer op de originele cakes gingen lijken.
Vervolgens ben ik verder gaan zoeken, en op de BBC website vond ik een recept voor Jaffa cakes dat een luchtiger resultaat gaf.
Jaffa cakes beter bekend als Pim’s van Lu
Ook Marry Berry gebruikt ditzelfde recept, las ik toen ik nog even verder zocht op internet. Je klopt eieren met suiker minutenlang met een garde, totdat je een luchtige massa hebt, en daar spatel je de glutenvrije bloem (bijvoorbeeld Schär mix C) doorheen. In mijn geval doet de keukenmachine het zware werk. En omdat je de muffinvormen maar half vult, je wilt immers niet al te dikke bodems, is de baktijd van deze koekjes erg kort.
Robèrt gebruikt een spuitzak, om zijn bakvormpjes te vullen, want dat werkt schoner en sneller, zegt hij. Ik was mijn spuitzakken altijd weer af, gewoon met de afwas mee, om later weer te kunnen gebruiken. Zo bespaar ik een hoop plastic! Wil je geen plastic gebruiken of heb je geen spuitzakken in huis? Met twee lepels of een ijsschep, kan je ook prima je vormpjes vullen.
Ik verving vervolgens de gelei laag uit de recepten die ik had bestudeerd, door zelf gemaakte sinaasappelmarmelade. Met de staafmixer maakte ik een glad mengsel van de marmelade. De bittere sinaasappelmarmelade combineert erg goed met de pure chocolade die over de Jaffa cakes heen gaat!
Robèrt doopt de koekjes met behulp van een vork in de chocolade. Bij het dopen van de cakes in de gesmolten chocolade, vielen ze bij mij steeds van de vork af. Uiteindelijk heb ik ze voorzichtig tussen duim en wijsvinger gehouden en zo in de chocola gedompeld. Dat werkte prima.
Hieronder het recept van de glutenvrije Jaffa cakes die ik uiteindelijk het lekkerste vond.
Jaffa cakes
Ingrediënten
Benodigdheden
- muffinvormen, keukenmachine of handmixer
Ingrediënten
- 2 eieren
- 50 gram suiker
- 50 gram glutenvrije meelmix met bindmiddel - bijvoorbeeld Schär mix C
- 200 gram sinaasappel marmelade
- 300 gram pure chocolade in kleine stukjes - glutenvrij
Instructies
Cakejes bakken
- Verwarm je oven voor op 180°.
- Klop de eieren met de suiker in de keukenmachine of met de handmixer minutenlang, totdat je een stevige luchtige massa hebt.
- Spatel de gezeefde glutenvrije meelmix voorzichtig door het opgeklopte ei.
- Verdeel dit beslag over de ingevette muffinvormen, de vormen moeten ongeveer voor een derde gevuld zijn.
- Bak de cakejes ongeveer 8 à 10 minuten op 180° totdat ze lichtbruin gebakken zijn. Laat ze een paar minuten afkoelen in de vorm, en haal ze daarna uit de vorm. Laat de cakejes afkoelen op een rooster.
Sinaasappel marmelade
- Als je marmelade met schilletjes hebt, pureer de jam dan met de staafmixer tot een gladde massa. (anders kan je geen mooie egale chocolade laag maken)
- Verdeel de jam over de afgekoelde cakejes en strijk glad met een mesje. Zet de cakejes hierna even in de koelkast of vriezer.
Chocolade laag
- Breek de pure chocolade in kleine stukjes en smelt op laag vermogen in de magnetron in een bakje dat daarvoor geschikt is. Roer na elke 30 seconden, en stop met verwarmen als er nog enkele stukjes vaste chocola over zijn. Blijf vervolgens roeren totdat deze laatste stukjes ook gesmolten zijn. Je chocola is nu klaar om te gebruiken.
- Doop de koekjes met de marmelade kant in de gesmolten chocola. Eventueel met een vork een decoratie aanbrengen, door de vork even voorzichtig op de nog zachte chocola te drukken.

Nog meer glutenvrije koekjes recepten:




Geef een reactie