Begin november werden de Nederlandse kampioenschappen koekbakken, banketbakken en broodbakken 2023 gehouden in Heerenveen. Ik deed voor het eerst mee met mijn glutenvrije desembroden!
Op dinsdag werden alle producten in tweevoud ingeleverd in de skybox van het Abe Lenstra stadion. Met uitzicht op de grasmat werden alle producten van een vlaggetje met nummer voorzien en in kratten opgestapeld. Het was een komen en gaan van bakkers. Tot een aantal jaren geleden was deze wedstrijd alleen voor bakkers uit het Noorden, maar nu is de wedstrijd toegankelijk voor bakkers uit alle windstreken van Nederland. Er werden hele kunstwerken van chocolade ingeleverd, tientallen suikerbroden en stollen, ontelbaar veel koekjes, cakes en taarten en natuurlijk ook heel veel verschillende broden.
Glutenvrije categorie
Helaas is er (nog) geen speciale glutenvrije categorie, vandaar dat ik het plan had opgevat om aan de ‘gewone’ desembrood categorie mee te doen. Er komen steeds meer glutenvrije bakkers bij in Nederland, dus het zou geweldig zijn als er volgend jaar een nieuwe glutenvrije categorie bij zou komen! Dit jaar was er wel al aandacht voor glutenvrij, zo leverde Trashure taarten uit Nijmegen een glutenvrij taartje in!
Ik was reuze benieuwd naar de bevindingen van de jury, maar helaas werden mijn broden afgekeurd. Waarschuwing, nu volgt een technische verhandeling:
Wedstrijdregels
De desembroden moesten volgens de regels van het wedstrijdboekje worden geproduceerd. Er moest een “Heel“ brood worden ingeleverd, dat is een wettelijke omschrijving voor broden geproduceerd met een vaste hoeveelheid droge stof.
Maar het lastige punt is nu dat glutenvrije broden gemaakt met dezelfde hoeveelheid droge stof als een tarwebrood, tot wel 2 keer zoveel vocht kunnen bevatten! Hierdoor zal een glutenvrij ”Heel” brood veel zwaarder zijn dan een “Heel” tarwebrood.
Mijn desembroden zijn dus afgekeurd op het gewicht, terwijl ik me wel aan de voorgeschreven hoeveelheid droge stof had gehouden.
Ik had gehoopt op opbouwende kritiek van de jury en het was dan ook een grote teleurstelling toen ik erachter kwam dat mijn broden niet gekeurd zijn.
Toch ben ik blij dat ik heb meegedaan aan deze wedstrijd! Alle voorbereidingen waren enorm leerzaam, en ik heb genoten van het hele spektakel in het Abe Lenstra stadion en van alle aardige vrijwilligers, medewerkers en bakkers die ik gesproken heb tijdens de 2 wedstrijddagen.
Wie weet volgend jaar nieuwe kansen en dan hopelijk met een nieuwe glutenvrije categorie…
Eddy
Ben je er al overheen Annemieke? Wedstrijden en juries brengen altijd een risico met zich mee. Jammer dat deze jury de eigen regels niet kende. Maar je gaat door !
Annemieke
Dankjewel voor je hart onder de riem Eddy! Lieve groetjes Annemieke