Amarenen kersen zijn behoorlijk prijzig, daarom ga ik zuinig om met het blik dat in mijn koelkast staat. Daardoor schuift het steeds verder naar achter, totdat ik laatst ontdekte dat ze zijn gaan versuikeren. Dat de amarenen kersen versuikerd zijn betekent niet dat ze niet meer te gebruiken zijn. Mijn streven is om nooit eten weg te hoeven doen! Bij de restverwerking van producten die echt op moeten, ontstaan de lekkerste recepten. Zoals ook het recept voor deze kersen cake.
Mijn streven is om nooit eten weg te hoeven gooien! Zo ontstond het recept voor deze kersen cake.
Nu heb ik bedacht dat ik de versuikerde kersen, die nog in mijn koelkast stonden, kan gebruiken om de suiker in een cake te vervangen.Ik heb het gewicht van de suiker vervangen door amarenen met siroop, waar ik de staafmixer op heb gezet.Ook een half doosje diepvries kersen ging de cake in, voor de restverwerking. De vriezer moet namelijk zo leeg mogelijk voor onze aanstaande verhuizing naar Hilversum.De restverwerking van producten die op moesten bestond uit: meelmix, sorghummeel, amarenen, diepvrieskersen en caramelrum.
Ik werd voor deze kersen cake geïnspireerd door de kastanje chocolade taart die mijn moeder met de feestdagen maakte. Dit tamme kastanje chocoladetaart recept lees je in haar blog.
En lees hier hoe je zelf kastanje puree maakt.
Lees ook haar blog over het zoeken naar tamme kastanjes en het zelf maken van kastanje puree!
Kersen Cake
Ingrediënten
- 100 gram glutenvrije meelmix - ik gebruik een meelmix zonder toegevoegd bindmiddel
- 50 gram sorghummeel - glutenvrij
- mespuntje xanthaangom - (als je een glutenvrije meelmix gebruikt mét bindmiddel, laat de xanthaan dan achterwege)
- 8 gram bakpoeder - glutenvrij
- snuf zout
- 4 eieren
- 150 gram zachte boter - op kamertemperatuur
- 300 gram kastanjepuree - ongezoet
- 20 gram (caramel) rum - optioneel
- 150 gram gepureerde amarenen met siroop
- 75 gram diepvries kersen - bevroren en met een klein beetje rijstmeel bestoven, daardoor zakken ze minder naar de bodem van de cake
- eventueel poedersuiker - om te decoreren
Instructies
- De kastanjepuree, boter, amarenen en rum mengen met de K-haak van de keukenmachine.
- De eieren toevoegen, en kort mengen.
- Alle droge ingrediënten erbij en mixen totdat je beslag iets lichter kleurt.
- Voorzichtig de diepvrieskersen door het beslag scheppen.
- Het beslag in een ingevette of beboterde cake vorm of siliconen vorm doen.
- De kersen cake zeker 50 min bakken op 180° of totdat de cake mooi bruin gekleurd is en een prikker droog uit de cake komt.
- Voor het serveren eventueel met poedersuiker bestrooien.
Sorghummeel en xanthaangom zijn onder andere te koop bij Holland and Barrett Nederland. Kijk in de agenda voor actuele aanbiedingen. Amarenen kersen vind je bij sommige Italiaanse delicatessen winkels, de beter gesorteerde groentewinkels en heel soms als je geluk hebt tijdens de Italiaanse dagen bij de Lidl. Bij de Sligro heb je ook grote kans amarenen te vinden en daar kan je sinds corona ook tijdelijk als consument terecht.

Geef een reactie