
Nieuwjaarsrolletjes, kniepertjes, Vegter’s rolletjes… Verschillende namen voor hetzelfde opgerolde koekje. Een van mijn favoriete Nederlandse tradities, is het bakken van kniepertjes in het nieuwe jaar. Goede voornemens moeten bij mij altijd wachten tot na 1 januari, want op nieuwjaarsdag worden er steevast kniepertjes gevuld met slagroom gegeten bij mij thuis.
Het beslag voor dit kniepertjes recept is bijzonder eenvoudig te maken, gewoon alle ingrediënten mengen en klaar ben je. Om de koekjes te bakken heb je wel een speciaal (elektrisch) oubliewafelijzer nodig.
Rolletjes
Er zijn speciale rolletjes te koop, van hout of van metaal, waar je de koekjes omheen kunt vouwen. Ik geef de voorkeur aan hout, omdat het hout niet zo warm wordt en je daar dus minder je vingers aan kan branden.
Je kan natuurlijk in je keukenkastjes opzoek gaan naar keukengerei om de rolletjes mee te maken. Een pollepel steel is misschien wat dun, dan past er minder slagroom in je koekjes, dat is jammer. Er is vast iets te vinden.
Als je dit recept eenmaal onder de knie hebt, kan je de koekjes ook als ijshoorntje oprollen. Of maak een mooi bakje van koek, door een warm koekje over een omgekeerde muffinvorm of eenpersoons brioche vormpje te vouwen.
Zo’n koekbakje kan je bijvoorbeeld vullen met chocolade mousse en fruit als toetje.
Op Wikipedia staat geschreven dat de rolletjes symbool staan voor het nieuwe jaar dat zich nog moet ontvouwen. Aan het eind van het jaar horen platte koekjes gegeten te worden. Die platte koekjes worden met ander deeg gemaakt, volgens Wikipedia. Om platte koekjes te maken zou je een steviger deeg moeten gebruiken, waar je bolletjes van maakt om op het wafelijzer te leggen. Volgens mij kan je met het beslag van dit kniepertjes recept ook prima platte koekjes bakken. (gewoon niemand vertellen hoe je het hebt gemaakt;-))




Kniepertjes recept
Ingrediënten
Benodigdheden
- oubliewafelijzer, siliconen of houten spatel, schone theedoek, houten of metalen rolletje
Ingrediënten
- 250 gram Schär C voor koekjes - glutenvrije meelmix
- 140 gram water
- 200 gram suiker
- 80 gram gesmolten boter
- 1 ei
- 1,5 theelepel kaneel
- snuf zout
Vulling
- opgeklopte slagroom
Instructies
- Meng alle droge ingrediënten (meel, suiker, kaneel en zout) kort door.
- Voeg vervolgens het water en ei toe en meng met de mixer of met een garde met de hand, tot een glad beslag.
- Voeg als laatste de gesmolten boter door het beslag,
- Verwarm het oubliewafelijzer. Leg een theedoek, een (houten of metalen) rolletje en een siliconenspatel klaar om straks te gebruiken om de koekjes op te rollen.
- Plaats een schep beslag ter grootte van een walnoot in het midden van het wafelijzer en druk het deksel even goed dicht. Daarna op blijven letten, want de koekjes worden opeens bruin!
- Mijn wafelijzer heeft een antiaanbaklaag, dus ik gebruik geen extra vet in het wafelijzer. Wel veeg ik tussendoor af en toe met een papiertje wat vet weg.
- Verplaats de koekjes zodra ze lichtbruin zijn met een siliconen spatel naar de theedoek en rol onmiddellijk op met behulp van de theedoek en een houten rolletje. De koekjes kan je alleen oprollen als ze nog heet zijn.
- De afgekoelde koekjes worden traditioneel met slagroom gevuld.

Maak ook eens mijn hartige kaaswafeltjes recept

Yes. Goed gelukt. Duidelijk en kort recept.
Precies zo gemaakt volgens recept en dat gaat prima.
Leuk om te horen, dankjewel! Groetjes Annemieke
Ik heb uw recept van de glutenvrije nieuwjaarsrolletjes gezien. Nu vraag ik mij af op welke stand van het ijzer u ze bakt. Mijn rolletjes blijven na het bakken nl zacht.
Met vriendelijke groeten Janny
Beste Janny,
Wat vervelend dat de nieuwjaarsrolletjes zacht blijven. Ik bak de mijne meestal op de middelste stand, ik geloof ergens tussen stand 2 en 3.
Misschien kan je proberen de koekjes op iets lagere temperatuur wat langer te bakken dan u normaal doet. Al het vocht moet uit de koekjes verdampen tijdens het bakken, want anders blijven ze inderdaad zacht.
Dat zal het zijn! Ik bakte ze op stand 6. Dank je wel voor je reactie.
Wat een mooie en lekkere kniepertjes. Goed recept!
Zijn goed gelukt en smaken ook heerlijk. Voor het meel wat ik gebruikt heb was een extra ei nodig en een klein beetje xanthaamgom.. Het resultaat mag er zijn.
Fijn! Welke meelsoort heb je gebruikt? Alvast een gelukkig nieuwjaar gewenst, Annemieke
Fantastisch recept, meteen bij de eerste keer gelukt! Ik heb er koekjes, ijshoorntjes en ijsbakjes van gemaakt. Dankjewel!
Hoi Shamiram, dankjewel voor je berichtje, wat leuk om te horen! Groetjes Annemieke
Bedankt voor het heerlijke recept! Kniepertjes waren lekker maar behoorlijk dik. Denk het beslag toch iets te dik. Tips om het iets aan te passen?
Fijne feestdagen alvast.
Goedemiddag Lian,
Bedankt voor je bericht, leuk om te horen. Mijn ervaring is dat als de kniepertjes te dik zijn, het helpt als je de deksel van het kniepertjesijzer meteen in het begin harder dichtdrukt. Wie weet iets om de volgende keer te proberen.
Maar als het beter lukt met een dunner beslag, dan hoor ik het graag.
Fijne feestdagen gewenst, groetjes Annemieke
De glutenvrije kniepertjes zijn heel lekker!
Heel goed recept.
Ik heb glutenvrij meel van AH gebruikt.
Ze doen niet onder voor de normale kniepertjes.
Hoi Steef, wat leuk om te horen dat je de kniepertjes lekker vindt! Fijne feestdagen gewenst, groetjes Annemieke