• Menu
  • Skip to right header navigation
  • Door naar de hoofd inhoud

logo Annemieke Glutenvrij met krakeling

Brood & Patisserie

Header Right

  • Home
  • Workshops
    • Glutenvrij Brood
    • Glutenvrije Patisserie
    • Glutenvrij Desembrood
  • Recepten
  • Agenda
  • Foto’s
  • Annemieke
  • zoeken

Mobile Menu

  • Home
  • Workshops
    • Glutenvrij Brood
    • Glutenvrije Patisserie
    • Glutenvrij Desembrood
  • Recepten
  • Agenda
  • Foto’s
  • Annemieke
  • zoeken
  • E-mail
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Pinterest
  • YouTube
Glutenvrije kniepertjes, nieuwjaars rolletjes recept

Nieuw­jaars­rollet­jes maken

25 oktober 2022 //  by Annemieke #lekkerglutenvrijeten

Opgestapelde kniepertjes, glutenvrije nieuwjaarsrolletjes

Nieuwjaarsrolletjes, kniepertjes, Vegter’s rolletjes…  Verschillende namen voor hetzelfde opgerolde koekje. Een van mijn favoriete Nederlandse tradities, is het bakken van kniepertjes in het nieuwe jaar. Goede voornemens moeten bij mij altijd wachten tot na 1 januari, want op nieuwjaarsdag worden er steevast kniepertjes gevuld met slagroom gegeten bij mij thuis.

Het beslag voor dit kniepertjes recept is bijzonder eenvoudig te maken, gewoon alle ingrediënten mengen en klaar ben je. Om de koekjes te bakken heb je wel een speciaal (elektrisch) oubliewafelijzer nodig.

Rolletjes
Er zijn speciale rolletjes te koop, van hout of van metaal, waar je de koekjes omheen kunt vouwen. Ik geef de voorkeur aan hout, omdat het hout niet zo warm wordt en je daar dus minder je vingers aan kan branden.
Je kan natuurlijk in je keukenkastjes opzoek gaan naar keukengerei om de rolletjes mee te maken. Een pollepel steel is misschien wat dun, dan past er minder slagroom in je koekjes, dat is jammer. Er is vast iets te vinden.

Als je dit recept eenmaal onder de knie hebt, kan je de koekjes ook als ijshoorntje oprollen. Of maak een mooi bakje van koek, door een warm koekje over een omgekeerde muffinvorm of eenpersoons brioche vormpje te vouwen.
Zo’n koekbakje kan je bijvoorbeeld vullen met chocolade mousse en fruit als toetje.

Op Wikipedia staat geschreven dat de rolletjes symbool staan voor het nieuwe jaar dat zich nog moet ontvouwen. Aan het eind van het jaar horen platte koekjes gegeten te worden. Die platte koekjes worden met ander deeg gemaakt, volgens Wikipedia. Om platte koekjes te maken zou je een steviger deeg moeten gebruiken, waar je bolletjes van maakt om op het wafelijzer te leggen. Volgens mij kan je met het beslag van dit kniepertjes recept ook prima platte koekjes bakken. (gewoon niemand vertellen hoe je het hebt gemaakt;-))

Glutenvrij kniepertjes beslag in een ijsknijper
Kniepertje in een oubliewafelijzer
Bruin gebakken kniepertje in een oubliewafelijzer
Opgerold kniepertje om een metalen rolletje

Koekjesbakmiddag of -avond

Bakmiddag kniepertjes bakken tijdens Festival Zoet, in de marktkraam van Annemieke Glutenvrij
Data koekjes bakken

Aantal deelnemers: maximaal 8
Locatie: De bakmiddagen en -avonden vinden plaats in Hilversum
Kosten: €45 per persoon, inclusief BTW en koffie/thee
Duur: ±2 uur

Tijdens deze baksessie geef ik een korte uitleg, waarna je meteen zelf aan de slag gaat. Je bakt een tas vol heerlijke koekjes. De bakavonden/middagen zijn uitermate geschikt als familie uitje.

Met het kniepertjes wafelijzer bak je koekjes die je een zelfgekozen vorm kan geven: plat, opgerold, als bakje of ijshoorntje.
Daarnaast maken we nougatientjes ofwel Amsterdamse koggetjes, dat zijn kleine koekjes met stukjes caramel en een volle botersmaak.

De vers gebakken koekjes kan je meteen proeven bij de koffie&thee. Ik zorg ervoor dat er vers geklopte slagroom is voor in de nieuwjaarsrolletjes😊

Uiteraard ga je naar huis met een tas vol zelfgebakken koekjes én de recepten.

Opgestapelde kniepertjes, glutenvrije nieuwjaarsrolletjes
Afdrukken Pin
5 van 2 stemmen

Kniepertjes recept

Traditionele nieuwjaars koekjes of rolletjes, gebakken in een wafelijzer. Heerlijk gevuld met slagroom, maar ook zonder slagroom is het een lekker knapperig koekje;-)
Soort Koekjes
Keuken Hollands
Speciale wensen glutenvrij, lactosevrij optioneel
Voorbereiding 10 minuten
Kooktijd 40 minuten
Totale tijd 50 minuten

Ingrediënten

Benodigdheden

  • oubliewafelijzer, siliconen of houten spatel, schone theedoek, houten of metalen rolletje

Ingrediënten

  • 250 gram Schär C voor koekjes - glutenvrije meelmix
  • 140 gram water
  • 200 gram suiker
  • 80 gram gesmolten boter
  • 1 ei
  • 1,5 theelepel kaneel
  • snuf zout

Vulling

  • opgeklopte slagroom

Instructies

  • Meng alle droge ingrediënten (meel, suiker, kaneel en zout) kort door.
  • Voeg vervolgens het water en ei toe en meng met de mixer of met een garde met de hand, tot een glad beslag.
  • Voeg als laatste de gesmolten boter door het beslag,
  • Verwarm het oubliewafelijzer. Leg een theedoek, een (houten of metalen) rolletje en een siliconenspatel klaar om straks te gebruiken om de koekjes op te rollen.
  • Plaats een schep beslag ter grootte van een walnoot in het midden van het wafelijzer en druk het deksel even goed dicht. Daarna op blijven letten, want de koekjes worden opeens bruin!
  • Mijn wafelijzer heeft een antiaanbaklaag, dus ik gebruik geen extra vet in het wafelijzer. Wel veeg ik tussendoor af en toe met een papiertje wat vet weg.
  • Verplaats de koekjes zodra ze lichtbruin zijn met een siliconen spatel naar de theedoek en rol onmiddellijk op met behulp van de theedoek en een houten rolletje. De koekjes kan je alleen oprollen als ze nog heet zijn. 
  • De afgekoelde koekjes worden traditioneel met slagroom gevuld.
Kniepertjes, glutenvrij recept

Categorie: Glutenvrij eten, Glutenvrije recepten, Patisse­rie Tags: glutenvrij bakken

Vorig bericht: «Chocolade cake ofwel Bûche de Noël Choco­lade cake recept: Bûche de Noël
Volgend bericht: Heel Hol­land Bakt tarte­lettes recept Heel Holland bakt recept voor hartige glutenvrije tartelette»

Leer glutenvrij bakken: Brood of Patisserie

Nieuwe workshop data bekend!
Leer luchtige gemarmerde glutenvrije cake bakken, in de workshop PatisserieGezond glutenvrij brood bakken workshop

Glutenvrije citroentaart meringue, met gekartelde toefjes Italiaanse meringue gedecoreerd die lichtbruin zijn gebrand.

Ontvang mijn glutenvrije citroen meringue taart recept!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
(uitschrijven kan altijd)


Lees Interacties

Reacties

  1. R. Oosterhof

    31 december 2022 om 11:47

    5 sterren
    Wat een mooie en lekkere kniepertjes. Goed recept!

    Zijn goed gelukt en smaken ook heerlijk. Voor het meel wat ik gebruikt heb was een extra ei nodig en een klein beetje xanthaamgom.. Het resultaat mag er zijn.

    Beantwoorden
    • Annemieke #lekkerglutenvrijeten

      31 december 2022 om 12:17

      Fijn! Welke meelsoort heb je gebruikt? Alvast een gelukkig nieuwjaar gewenst, Annemieke

      Beantwoorden
  2. Steef Molema

    22 december 2022 om 12:28

    5 sterren
    De glutenvrije kniepertjes zijn heel lekker!
    Heel goed recept.
    Ik heb glutenvrij meel van AH gebruikt.
    Ze doen niet onder voor de normale kniepertjes.

    Beantwoorden
    • Annemieke #lekkerglutenvrijeten

      24 december 2022 om 12:50

      Hoi Steef, wat leuk om te horen dat je de kniepertjes lekker vindt! Fijne feestdagen gewenst, groetjes Annemieke

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




Site Footer

Bekijk mijn foto’s op: Werk aan de Muur

Disclaimer

Recepten zijn pas glutenvrij als alle gebruikte ingrediënten glutenvrij zijn en de recepten in een glutenvrije omgeving worden klaar gemaakt.
Controleer altijd zelf of genoemde producten binnen jouw dieet passen, de samenstelling kan altijd veranderd zijn. Annemieke Glutenvrij is niet aansprakelijk voor gemaakte dieetfouten.

Annemieke Glutenvrij doet haar uiterste best om informatie over derden in de agenda juist en actueel te houden. Controleer altijd de gegevens op de website van de desbetreffende organisatie. Tips en verbeteringen zijn altijd welkom.

#lekkerglutenvrijeten

  • Bloglovin
  • E-mail
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Pinterest
  • YouTube

Contact  –  Privacy – Algemene voorwaarden – Copyright 2019-2023 Annemiekeglutenvrij.nl