Het kookboek Ons Bakboek van Honey & Co kreeg ik dit jaar voor mijn verjaardag. Ik maakte er al een aantal recepten uit, allemaal erg lekker. Er wordt in dit kookboek ook aandacht besteed aan glutenvrij eten, er zijn een stuk of 10 recepten echt glutenvrij. De verhalen en foto’s in dit kookboek vind ik erg inspirerend. Met een paar aanpassingen zijn de meeste recepten mét gluten, gelukkig ook glutenvrij te maken.
Als eerste wilde ik natuurlijk de bloedsinaasappelcakejes van de omslagfoto maken. Dat was een geslaagd glutenvrij experiment. (Laat een reactie achter onder dit bericht, als je daar ook het recept van wil weten, dan ga ik dat uitwerken.)
Daarna bakte ik een glutenvrije versie van de tahin koekjes, uit het hoofdstuk: Theetijd. Het is een recept voor koekjes zonder ei, en ik maakte de koekjes ook nog glutenvrij.
De zandkoekjes met kikkererwtenmeel van blz. 222 zijn glutenvrij en lactosevrij. Het gaf een beetje een wonderlijk deeg, best lastig om mee te werken. Uiteindelijk werden de gebakken koekjes wel smaakvol. De gevulde chocoladekoekjes met tahinroom, blz. 226, zijn glutenvrij, en staan nog op mijn to do lijst.
Ook de koekjes met cranberry, sinaasappel en amandelkaramel lijken me verrukkelijk, maar dat recept gebruikt durum meel, en vraagt dus nog om glutenvrije aanpassingen. Daar waag ik me binnenkort aan.
Heb je een favoriet recept dat je niet meer kan maken sinds je een glutenvrij dieet volgt? Laat het me weten!
Ik kies het meest genoemde recept uit en maak er een glutenvrije versie van voor een volgend blog.
Ik geef jullie hier mijn versie van het recept voor tahinkoekjes van blz 220.
Tahinkoekjes recept
Ingrediënten
- 150 gram tahin
- 150 gram suiker
- 150 gram boter - in blokjes
- 100 gram teffmeel - glutenvrij
- 100 gram kikkererwtenmeel - glutenvrij
- 50 gram witte glutenvrije meelmix zonder bindmiddel
- 2 volle theelepels gemalen kardemom
- snufje zout
- optioneel sesamzaadjes ter decoratie
- optioneel gesmolten chocolade ter decoratie
Instructies
- Meng alle ingrediënten in de keukenmachine met de K-haak of met de hand, tot een mooi deeg. Als je deeg iets te zacht is geworden, kan je het even in de koelkast leggen.
- Rol bolletjes ter grootte van een walnoot. Leg de bolletjes op een bakplaat met bakpapier en druk een beetje platter.
- Bak in een voorverwarmde oven op 170° voor ongeveer 15 minuten. Laat de koekjes wat afkoelen op de bakplaat, want anders breken ze, koud zijn ze steviger (en knapperig:-))
Geef een reactie