Koffie walnotentaart recept voor echte koffie liefhebbers!
In alle onderdelen van dit koffie en walnotentaart recept wordt espressopoeder gebruikt, daardoor heeft deze taart een bijzonder volle koffie smaak.
Ik gebruikte 100% arabica espressopoeder, maar je kunt uiteraard gewoon de oploskoffie gebruiken die je in de kast hebt staan.
Eventueel kan je in de koffiesiroop het water met espressopoeder door een vers gezette sterke espresso vervangen. Roer wel meteen de suiker door de hete espresso, zodat de suikerkorrels makkelijk oplossen.
Ook in het cake recept kan je het espressopoeder vervangen, maar dan krijg je een iets minder intense koffiesmaak.
In de koffiecrème kan je het espressopoeder niet vervangen door verse koffie, daar zou je crème te dun van worden.
Delia Smith is een klassieke Engelse kookboeken schrijfster. Haar recepten zijn tijdloos, erg duidelijk geschreven en nooit te ingewikkeld. Dit koffiegebak recept komt uit haar boek: Keukengeheimen deel 1.
Koffie Walnotentaart
Ingrediënten
- 70 gram walnoten - fijn gehakt
- 10 halve walnoten - om te garneren
- 175 gram glutenvrije meelmix met bindmiddel
- 3 eieren
- 8 gram bakpoeder - glutenvrij
- 175 gram zachte boter - op kamertemperatuur
- 175 gram fijne kristalsuiker
- 1½ eetlepel espressopoeder - Ik gebruikte 100% arabica
- 30 gram water
Koffiesiroop
- 1 eetlepel espressopoeder
- 40 gram bruine basterdsuiker - lichtbruin of donker, maar net wat je in je keukenkastje hebt staan
- 55 gram kokend water
koffiecrème
- 1 eetlepel espressopoeder
- 1 eetlepel eetlepel lichtbruine basterdsuiker
- 250 gram mascarpone
- 250 gram zure room
Instructies
- Bekleed een springvorm van 24 cm met bakpapier.
- Verwarm de oven voor op 170°.
- De walnoten kan je eventueel 6 à 7 minuten roosteren in de oven, maar ik laat dat meestal achterwege. Bij het roosteren loop je al snel het gevaar dat de walnoten bitter worden.
- Meng meel, bakpoeder, suiker, zachte boter en eieren met een mixer tot een glad mengsel.
- Roer daarna de gehakte walnoten en koffie (espressopoeder en water) door het beslag.
- Doe het beslag in de springvorm en bak 30 à 35 minuten in de voorverwarmde oven. Of totdat de taart stevig aanvoelt en mooi bruin gebakken is en een prikker schoon uit de taart komt. Laat de taart na het bakken afkoelen op een rooster.
- Meng ondertussen de drie ingrediënten voor de koffiesiroop in een kopje en laat wat afkoelen.
- Meng alle ingrediënten voor de koffiecrème tot een glad mengsel, dek af en bewaar in de koelkast tot gebruik.
- Zodra de taart is afgekoeld snijd je deze horizontaal door, zodat je twee ronde plakken krijgt.
- Besprenkel de walnotentaart cirkels met de koffiesiroop.
- Kies een mooi bord of plateau om de taart op te bouwen. Begin met één cirkel taart, strijk daar de helft van de koffiecrème over uit. Leg daar de tweede plak taart op en bestrijk met de rest van de koffiecrème. Decoreer met de halve walnoten.
- Bewaar de taart in de koelkast tot gebruik.
Geef een reactie